Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Wspomaganie Alfa 156 1.9 JTD

BzYQ
    Gość

Domyślnie Wspomaganie Alfa 156 1.9 JTD

Witam

Mam mały problem ze wspomaganiem. A mianowicie jestem po wymianie pompy wspomagania na nowa nie używaną. I problem polega na tym że jak silnik jest zimny to wspomaganie działa a jak się nagrzeje to przestaje działać na niskich obrotach dopiero po dodaniu gazu zaczyna znowu funkcjonować. Mechanik wlał czerwony płyn nie wiem jakiej firmy. Wydaje mi się że jest on za rzadki biorąc pod uwagę że kiedyś lałem STP Power stering wheel czy jakoś tak i był gęstszy. Macie jakieś pomysły ?

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Cytat Napisał BzYQ Zobacz post
    Witam

Mam mały problem ze wspomaganiem. A mianowicie jestem po wymianie pompy wspomagania na nowa nie używaną. I problem polega na tym że jak silnik jest zimny to wspomaganie działa a jak się nagrzeje to przestaje działać na niskich obrotach dopiero po dodaniu gazu zaczyna znowu funkcjonować. Mechanik wlał czerwony płyn nie wiem jakiej firmy. Wydaje mi się że jest on za rzadki biorąc pod uwagę że kiedyś lałem STP Power stering wheel czy jakoś tak i był gęstszy. Macie jakieś pomysły ?
    Jedyne co do głowy przychodzi to chyba, że maglownica się kończy.
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

BzYQ
    Gość

Domyślnie

Dziś dokonałem obserwacji . Dolałem płynu do maximum i nadal to samo . Pompa buczy i słychać dziwne odgłosy jakby powietrza w kabinie przy kierownicy jakby syczenie czy coś .

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Może nie został układ wspomagania poprawnie odpowietrzony?
    Płynu nie ubywa?
    Co stało się z poprzednią pompą?
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

a PŁYN WYMIENIŁEŚ CZY TYLKO DOLAŁES ,BO U MNIE BUCZAŁA N Astarym płynie i cieżko chodziła

Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto

Domyślnie

Witajcie, żeby nie zakładać nowego tematu postanowiłem napisać tu. Mam mały problem z pompą wspomagania, na zimnym silniku wszystko jest ok, wspomaganie działa normalnie, żadnych stuków, puków itp. Ale jak się bella zagrzeje to słychać lekkie postukiwanie pompy, gdy ruszę kierownicą nasila się to. Niedawno miałem regenerowaną maglownicę i właśnie również pompę (20 000 km temu). Jest to moja już trzecia pompa, oryginalna przejechała około 180 000 km, następna (maxgear, którą odradzam każdemu) około 20 000 km, a teraz jest regenerowana pierwsza - oryginalna. Trochę mnie dziwi, że tak krótko mogła wytrzymać. Czy warto najpierw wypłukać układ (jeśli tak, to w jako sposób) przed reklamacją? Jeżeli będę zmuszony do kupna nowej pompy to jakiego producenta wybrać? Wizja 1200 zł za pompę TRW trochę odstrasza

Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto

Domyślnie

Nikt nigdy nie płukał układu wspomagania? Jutro z rana się za to biorę.

marlenka
    Gość

Domyślnie 156 1.9 jtd 2003 r.

mi poszedł wąż od wspomagania (tarł o coś i się przetarł) po wymianie na nowy, dochodzą mnie dziwne dzwieki, jakby takie syczenie, cały czas praktycznie słychać pompę, wcześniej tego nie było. Zastanawiam się co może być powodem, byłam u mechanika po wymianie, sprawdził raz jeszcze ilość płynu i stwierdził że wszystko ok. Wąż nie jest oryginalny, może docięli krótszy albo za długi? co myslicie? może to normalne że słychać pompę wspomagania?

Użytkownik Rowerzysta Avatar robertovv
    Mieszka w
    Złocieniec, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 jtd 115 KM 2001

Domyślnie

a też dołacze się do pytania bo chce wymienić płyn wspomagania ale może wiecie ile tego płynu tam wchodzi?