Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Błąd P0430 ?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    ALFA 159 3.2 JTS

Domyślnie Błąd P0430 ?

Witam,

Wyskakuje mi błąd P0430 (Catalyst operating efficiency below threshold-Bank2). Po odczytaniu wartości pod komputerem mam następujące wskazania:

LONGFT1: Long Term 3.13 %
    Fuel Trim - Bank1
    LONGFT2: Long Term 11.72 %
    Fuel Trim - Bank2

Gościu z warsztatu (nie ASO) nie powiedział mi za dużo na temat tego. Polecił jedynie "odmulić" czyli pośmigać na wysokich obrotach przez jakiś czas. Oczywiście nie pomogło Od czasu wystąpienia tego błędu upłynęło już trochę czasu i km przejechanych i nie zauważyłem żadnej zmiany w pracy silnika, dziwnych odgłosów, zwiększonego spalania czy innych. Moje pytanie... co to może być i na ile jest to poważna sprawa? Może jakiś spec mi pomoże. Z góry dzięki.

Alfa 159 3.2 JTS Q4 2006'

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Google mówią, że to coś z wydechem, katalizatorem itp
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jar.w
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006

Domyślnie

Podłączę się - mi też wyskoczył ostatnio "Have Engine Checked" wskutek P0430, parametrów jeszcze nie mierzyłem.
    @pieczen1 - jak u Ciebie się sprawy dalej potoczyły? Czy to coś poważnego?
    Czy przyczyną takiego błędu może być wadliwa sonda lambda domagająca się wymiany?
    AR 159 Sportwagon Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006r. - Bestia
    Była:
    AR 156 Sportwagon FL | 1.9 JTDm 140KM | 2003r. - Bella

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    ALFA 159 3.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał jar.w Zobacz post
    Podłączę się - mi też wyskoczył ostatnio "Have Engine Checked" wskutek P0430, parametrów jeszcze nie mierzyłem.
    @pieczen1 - jak u Ciebie się sprawy dalej potoczyły? Czy to coś poważnego?
    Czy przyczyną takiego błędu może być wadliwa sonda lambda domagająca się wymiany?
    Odświeżę, bo dopiero teraz zacząłem się tą sprawą dalej zajmować. Otóż sondy podają dobre wartości. W ASO goście nie zrobili nic poza wyzerowaniem błędu który oczywiście wrócił po okolo 200 km. Zasięgnąłem opinii u kolejnego majstra który powiedział krótko: Katalizator do wymiany. Ogólnie po wyzerowaniu błędu silnik dostaje lekkiego kopa (mówię o mojej wersji 3.2 JTS). Jako że mam już dość tego błędu, skuszę się na wymianę tego katalizatora. Potem dodam jak to wpłynęło osiągi auta.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jar.w
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006

Domyślnie

Cytat Napisał pieczen1 Zobacz post
    Odświeżę, bo dopiero teraz zacząłem się tą sprawą dalej zajmować. Otóż sondy podają dobre wartości. W ASO goście nie zrobili nic poza wyzerowaniem błędu który oczywiście wrócił po okolo 200 km. Zasięgnąłem opinii u kolejnego majstra który powiedział krótko: Katalizator do wymiany. Ogólnie po wyzerowaniu błędu silnik dostaje lekkiego kopa (mówię o mojej wersji 3.2 JTS). Jako że mam już dość tego błędu, skuszę się na wymianę tego katalizatora. Potem dodam jak to wpłynęło osiągi auta.
    U mnie bliźniacza sytuacja, też mnie już męczy ten błąd. Daj znać jakie koszty i czy warto było
    AR 159 Sportwagon Q4 | 3.2 JTS 260KM | 2006r. - Bestia
    Była:
    AR 156 Sportwagon FL | 1.9 JTDm 140KM | 2003r. - Bella

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Nowy Targ, Kraków
    Auto
    Brera 2.2

Domyślnie

Trochę odświeżę temat Mam mały problem, od jakiegoś czasu wyskakuje mi kontrolka silnika (3ci raz w ciągu miesiąca), komputer pokazuje dwa błędy P0420 - katalizator 1, P0430 - katalizator 2. Czy ktoś może już przerabiał ten temat? Sondy są ok, jedna była lekko uszkodzona ale mi ją naprawiono i od tamtego czasu moc wróciła, spalanie też. Błąd za każdym razem wyskakuje średnio po ok. 250km, zastanawiam się czy skoro sondy są ok to jest to tylko kwestia katalizatora. Jeżeli tak, to zależy mi na opiniach, czy ktoś stosował katalizatory uniwersalne (bo wydaje mi się, że nowego oryginalnego nie ma sensu ze względu na $$ kupować) albo czy ktoś usuwał, głównie w silnikach 2.2 JTS