Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Kontrolka wtrysku

DARO-RT
    Gość

Domyślnie Kontrolka wtrysku

Mam taki problem, po odpaleniu bolida świeci się kontrolka wtrysku, wsztstko działa bez problemu silnik pracuje, w serwisie powiedzieli że centralka wtrysku jest walnięta, ale gdy przed odpaleniem, włączeniem zapłonu nacisne peddał gazu kontrolka nie świeci wszystko wraca do normy :-/

O co tu chodzi :?:

Fred
    Gość

Domyślnie

Sprawa trudna.

Z tego co piszesz to by wychodzilo ze ECU nie odczytuje kąta połozenia przepustnicy choc to tylko moje dziwne przypuszczenia.
    A jeszcze dziwniejsze jest to co mowi serwis Najlepiej wymienic pół auta i dać nowy ECU :| Skoro sie podpieli do niego to coś pewnie zobaczyli w błędach lub parametrach. Tyle tylko ze nie potrafią ich interpretowac.

Jak nie bedziesz mial innej opcji to napisz do mnie. Umowimy sie z moim znajomym ktory pracuje w Magneti Marelli co nie co wie na temat Motronicow

fred

DARO-RT
    Gość

Domyślnie

Dzieki najpierw sam sobie pogrzebe w moim bolidzie jak nie dam rady to z pewnością się odezwe ;-)
    Ale masz rację tak właśnie myślę że to będzie coś z czujnikiem położenia przepustnicy, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.
    Do serwisu już więcej nie pojadę chyba że będę musiał, bo jak byłem ostatnio to 6 osób przez 2 godziny szukało złącza żeby podpiąć komputer, więc mnie nie zachęcili do swoich usług :-)

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał DARO-RT
    , bo jak byłem ostatnio to 6 osób przez 2 godziny szukało złącza żeby podpiąć komputer, więc mnie nie zachęcili do swoich usług
    Uśmiełem się bo mielem tak samo i to dwa razy. Najpierw mechanik mówi że sporo Alf przyjeżdza, a potem ma problem ze znalezieniem złącza. Chciał podpinać pod wtyk od komputera gazu, tylko wtyczka mu nie pasowała.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

czy u ciebie jest elektroniczna przepustnica? jezeli tak to problem moze byc z połączeniem w kostce przy pedale gazu.właściwie jedyna mozliwa naprawa to zlutowanie przewodow na stałe/ wielu juz tak naprawiało/
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

DARO-RT
    Gość

Domyślnie

U mnie jest przepustnica na linke ;-)

Odkryłem jeszcze coś nowego jest tak:
    Jak włączę zapłon i czekam aż kontrolki zgasną to oczywiście po odpaleniu świeci się kontrolka wtrysku, ale gdy włoże kluczyk do stacyjki i przekręcając go do końca czyli jednym ruchem włączam zapłon i odpalam bolida to kontrolka wtrysku nie świeci się :!:

I co wy na to :?: jakaś dzika kaczka ...

Fred
    Gość

Domyślnie

Robiąc tak pomijasz caly selftest ECU, odczyt z czujnikow a glownie temperatury silnika i powietrza, nabicie paliwa przez pompe itd itp.
    Skoro ECU nie ma czasu na otrzymanie informacji z czujnikow to i nie wyświetla błędu. A jak widac nie jest to błąd staly tylko odczytywany po kazdym przekreceniu klucza w MAR.

fred

DARO-RT
    Gość

Domyślnie

Może na zlocie się ten problem rozklepie ;-)

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Witajcie
    Od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem GTV-ki ale kilka dni temu zaczela mi swiecic wlasnie ta kontrolka, z poczatku myslalem ze to wina paliwa ale jak sie okazalo to zupelnie co innego, co smieszniejsze czasem swieci, czasem nie badz tez po jakims czasie jazdy sama gasnie. Wczoraj po krotkiej jezdzie wylaczylem silnik wszedlem do sklepu, po powrocie nie chcial zapalic, po drugiej probie przekrecenia kluczyka w stacyjce zaskoczyl niemal w tej samej chwili co przekrecenie klucza. Mozecie pomoc nowemu od czego zaczac szukanie przyczyny tego problemu?

Kolejna kwestia.. czy ktos wie gdzie mozna kupic, pozyczy, chociaz przeczytac instrukcje do tego modelu?
    Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...