Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Kupno Alfy Romeo 156 1.9 JTDm NA CO UWAŻAĆ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Szałek
    Mieszka w
    Mogilno ( kujawsko-pomorskie)
    Auto
    AR 156 FL 1.9 JTD 16V

Domyślnie Kupno Alfy Romeo 156 1.9 JTDm NA CO UWAŻAĆ?

Witam Was serdecznie.
    Od jakiegoś czasu szykuję się na kupno Alfy Romeo 156 po face liffcie czyli od 2003 r z silnikiem 1.9 JTDm 140km.
    Jako znawcy tematu chciałbym żebyście mi podpowiedzieli na co szczególnie zwracać w tych pojazdach uwagę.
    Jeśli chodzi o lakier, szyby i takie tematy blacharskie to jestem w miarę ogarnięty w tej kwestii.
    Bardziej chciałbym wiedzieć o technicznych sprawach.
    Np mam jedną wyparzoną ale jest pare znaków zapytania:
    Grzanie fotela cały czas jest jakby włączone, nie idzie wyłączyć przyciskiem, co to może być?
    Nie pokazuje również stanu paliwa, raz na full, raz na zero.
    Oraz przy włączeniu klimy na postoju załącza się wentylator przy chłodnicy, czy to jest normalne?
    Bardzo proszę o podpowiedzi, bo nie chciałbym walnąć wtopy

Mieszka w
    Auto
    AR 156 FL 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Halooo ! Pomożecie?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szefuni0
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Giulietta jtdm 170KM

Domyślnie

pomożemy i zaoferuje Ci moją... co prawda w sedanie ale równie z sympatycznym silnikiem 1.9JTDmjet 140KM oczywiscie po pełnym lifcie...
    chcesz link czy sedan nie interesuje?, pisz na PW
    GDYBY BÓG NIE WYMYŚLIŁ ALFY ROMEO CHODZIŁBYM PIESZO !!!

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

po włączeniu klimatyzacji następuje (z lekkim opóźnieniem) start wentylatrów.
    Odnośnie wskaźnika paliwa pływak w baku do wymiany

Mieszka w
    Auto
    AR 156 FL 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Odnośnie tej klimy właśnie się też dowiedziałem, że to jest w porządku.
    Natomiast orientujecie się jaka jest mniej więcej cena/koszt wymiany tego pływaka?

Użytkownik Embrion
    Auto
    156

Domyślnie

Witam panowie,

zastanawiam się konkretnie nad tym modelem:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-9-jtd-C22553883.html

Czy widzicie na zdjęciach jakieś przeróbki/poprawki? Czy od razu widać, że coś z nią nie tak? Nie znam się na alfach..

Dzięki za odpowiedzi i pozdrówko

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Kolego pierwsze co zrób to jedz na scieżkę zawias zbadać bo to najdroższe wydatki w Alfie....Potem jak już na kanale będziesz to najlepiej zrzucic dolot do turbo czy się nie wyleje pół litra oleju...Wiadomo auto nie nowe i wilgotne może być ale 1000pln regeneracja więc lepiej zerknąć.....Ps. Jak auto jezdzi na oleju mineralnym to se odpusć bo to znaczy ,że albo wpiernicza olej albo "oszczędny" własciciel.......Najlepiej wziąść ziomala z klubu z kompem i od razu ją też podpiać bo diesel dobry jak nowy a kupisz w ciemno to wydasz jak ja drugie tyle na naprawy....

Użytkownik Embrion
    Auto
    156

Domyślnie

Dzięki za wskazówki, na pewno tak zrobię. Ale jeśli chodzi o sam model... nie widzisz jakichś 'przeróbek' po biciu, albo podmianek?

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Malarate moja opinia jest taka ,że wole auto bite i dobrze zrobione ( bo auto ma swoje lata i żadko się trafi idealne ) niż nie bite ale zajeżdżone.. Co do Alfy z ogłoszenia to ze zdjęć cieżko coś wywnioskować . Trza obadać na żywo... Ogólnie fajnie wygląda i bardzo przypadła mi do gustu czerwona skóra ( jak ci się znudzi to odkupie ) Auto teraz kupić w BDB stanie to jak trafić 6tke w Lotto....A z Alfą idzie utopić....trzeba uważać...Aha i jak masz możliwość to obadaj czy z maglownicy ( przekładni kierowniczej ) nie cieknie przy gumach bądz przy kolumnie kierowniczej od strony pedałów( regeneracja 800pln )...To jest świetne auto ,piękne tylko własciciel musi je kochać bo jest równie delikatne jak piękne...Ja do mojego wraku wsadziłem ze strzału prawie 7000pln bo "po koleżeńsku" kupiłem....ale nie żałuje bo wiem co mam , a mam Alfe i mimo ,że zawsze jest coś do podłubania to mimo ,że jeżdżę 12 letnim autem to duma na drodze mnie roznosi ....I pewno przyjdzie czas na zmiane ale raczej będzie Alfa choć jestem miłośnikiem jednego gebelsowskiego wynalazku pod postacią BMW ale tylko w starych odsłonach....z R6 i wyżej...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Piotr 30
    Mieszka w
    kujawsko-pom.
    Auto
    156 1,9-Sportpack (była).. jest - GT 1.9 JTD (177KM)

Domyślnie

Cytat Napisał Malarate Zobacz post
    Dzięki za wskazówki, na pewno tak zrobię. Ale jeśli chodzi o sam model... nie widzisz jakichś 'przeróbek' po biciu, albo podmianek?
    Podmianek i przeróbek nie widać ale osobiste i bardzo dokładne sprawdzenie na miejscu to podstawa!
    Ale jeśli Ci się nie śpieszy i z jakichs powodow jej nie kupisz to pod koniec miesiąca moj sportpack będzie do wzięcia w podobnym przedziale cenowym