Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Coś piszczy z lewej strony - PRZÓD

Użytkownik Embrion Avatar alfamaniak_166
    Mieszka w
    ERA
    Auto
    AR 166 2.0 TS, 2000r.

Domyślnie Coś piszczy z lewej strony - PRZÓD

Witajcie Alfaholicy!

Mam pytanko.
    Od kilku dni coś mi piszczy w przodzie z lewej strony. Taki pisk jakby ślizgający się pasek.
    Czy z lewej strony w Alfie 166 2.0 TS są jakieś paski?
    Niedawno mechanik wymieniał mi sprzęgło, musieli dużo rzeczy wypruć żeby dostać się do skrzyni i może coś źle złożyli
    Wymiana była sprzęgła kompletnego i wysprzęglika.

Ja tak zaglądam ale nie moge niczego dojrzeć. Może jednak jest tam jakiś pasek i pisczzy.

Jak macie info co może tak piszczeć proszę o wpisy.

Z góry dzięki!

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Źle złożone sprzęgło raczej ma metaliczny odgłos, możliwe że zostawili koledzy mechanicy olej na tarczy sprzęgła lub docisku, ale to powinno ustać. Kolejną sprawą może masz luzy przy jakimś elemencie zawieszenia( taka pogoda,deszcz elementy gumowe lubią popiskiwać). Podjedź do jakiegoś diagnosty niech to zobaczy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar grosii
    Mieszka w
    TLW
    Auto
    AR33 1.5, AR33 1.7, 146 1.7 16v, 156 1.6TS, AR 166 2.4, 166 FL 2.4 jest 159 2.4 TI, Giulietta QV

Domyślnie

może łożysko wyporowe na nowym wysprzęgliku pada? i bedzie piszczeć.... jaka masz pewność że faktycznie nowy wysprzęglik ci założyli?

Mieszka w
    ERA
    Auto
    AR 166 2.0 TS, 2000r.

Domyślnie

Łożysko wyporowe na wysprzęgliku? No nieźle by było. Czyli znów rozbiórka skrzyni?
    Ech ci mechanizatorzy nasi.

Z tego co wiem, bo sam kupowałem części (kompletne sprzęgło Valeo) i tam była tarcza, docisk i łożysko. Czy to właśnie to łożysko oporowe? Czy jest jeszcze jedno właśnie przy wysprzegliku? Wybaczcie ale uczę się Alfy I stąd moje pytania.
    Pozatym nie chcę żeby "ciemny mechanizator" wciskał mi kity, że ten typ tak ma.
    Bo dostaję furii wtedy.

Proszę o info.
    Z góry dzięki
    Ostatnio edytowane przez alfamaniak_166 ; 17-05-2012 o 08:44

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał grosii Zobacz post
    może łożysko wyporowe na nowym wysprzęgliku pada? i bedzie piszczeć.... jaka masz pewność że faktycznie nowy wysprzęglik ci założyli?
    Jakie znowu łożysko wyporowe?? Wysprzęglik w naszych autach jest hydrauliczny który pod naciskiem pedału sprzęgła wysprzęgla łożysko przymocowane do widełek i tym samym wysprzęglika(jak sama nazwa wskazuje). Tam nie ma żadnego łożyska

---------- Post added at 20:45 ---------- Previous post was at 20:42 ----------

Cytat Napisał alfamaniak_166 Zobacz post
    Łożysko wyporowe na wysprzęgliku? No nieźle by było. Czyli znów rozbiórka skrzyni?
    Ech ci mechanizatorzy nasi.

Z tego co wiem, bo sam kupowałem części (kompletne sprzęgło Valeo) i tam była tarcza, docisk i łożysko. Czy to właśnie to łożysko oporowe? Czy jest jeszcze jedno właśnie przy wysprzegliku? Wybaczcie ale uczę się Alfy I stąd moje pytania.
    Pozatym nie chcę żeby "ciemny mechanizator" wciskał mi kity, że ten typ tak ma.
    Bo dostaję furii wtedy.

Proszę o info.
    Z góry dzięki
    Tak jak pisałem kolego podjedź do diagnosty albo przy odpalonym silniku niech ktoś nadsłuchuje pokręć kierownicą, postaraj się bliżej zdiagnozować skąd i w jakich okolicznościach.

Mieszka w
    TLW
    Auto
    AR33 1.5, AR33 1.7, 146 1.7 16v, 156 1.6TS, AR 166 2.4, 166 FL 2.4 jest 159 2.4 TI, Giulietta QV

Domyślnie

wybaczcie, faktycznie łożysko jest na widełkach i wysprzęglik jest osobno a i nowe może piszczeć, kto mu zabroni, szczególnie że teraz prawie wszystko mamy made in china powiedz jeszcze czy piszczy na puszczonym czy wciśniętym sprzęgle???

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał grosii Zobacz post
    wybaczcie, faktycznie łożysko jest na widełkach i wysprzęglik jest osobno a i nowe może piszczeć, kto mu zabroni, szczególnie że teraz prawie wszystko mamy made in china powiedz jeszcze czy piszczy na puszczonym czy wciśniętym sprzęgle???
    Już dyskutowaliśmy w innym poście na ten temat kolego....

Czekamy co kolegoa alfamaniak napisze

Użytkownik Romeo Avatar Mankovich
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 24V

Domyślnie

Może nic to nie pomoże, ale u mnie piszczy próg... Jak go lekko docisnę, to pisk znika. Zawsze po podniesieniu auta na podnośniku u mechanika znowu zaczyna piszczeć, albo przestaje, w zależności od tego, jaki stan był przy wjeżdżaniu na podnośnik. Po zjechaniu zawsze jest stan odwrotny. A słychać to tak jakby spod lewej nogi.

Mieszka w
    ERA
    Auto
    AR 166 2.0 TS, 2000r.

Domyślnie

U mnie piszczy (normalnie jakby ślizgał się jakiś pasek) jadąc tak np. 50km/h, na puszczonym sprzęgle.
    Wygląda to tak:
    Jadę, puszczam gaz, autko toczy się samo na biegu (powiedzmy 3-ka) i w sposób naturalny obroty spadają w miarę toczenia się i pojawia się pisssssk.
    Delikatnie wściskam pedał sprzęgła i popuszczam po czym pisk ustaje. I tak do następnej podobnej sytuacji. Pojawia sie to coraz czesciej.

Mieszka w
    TLW
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfamaniak_166 Zobacz post
    U mnie piszczy (normalnie jakby ślizgał się jakiś pasek) jadąc tak np. 50km/h, na puszczonym sprzęgle.
    Wygląda to tak:
    Jadę, puszczam gaz, autko toczy się samo na biegu (powiedzmy 3-ka) i w sposób naturalny obroty spadają w miarę toczenia się i pojawia się pisssssk.
    Delikatnie wściskam pedał sprzęgła i popuszczam po czym pisk ustaje. I tak do następnej podobnej sytuacji. Pojawia sie to coraz czesciej.
    nie chce być nadgorliwy ale wygląda mi to jednak na to łożysko oporowe albo....za długą którąś śrubke??? tam miedzy skrzynią a silnikiem jest blacha, ma ona dekielek metalowy od dołu silnika (jak wejdziesz pod auto i spojrzysz od dołu to napewno zobaczysz) przykrecany jest na dwie śrubki na kluczyk "8", może gdzieś ta blacha im sie zwichrowała i trze o koło dwumasowe i piszczy, albo śrubka