Cel 1:
Meilenwerk Berlin na Wiebestrasse 36-37 w zachodnej części Berlina to centrum motoryzacyjne stworzone przez firmę Halder Business Consulting w budynkach ponad stu letniej zajezdni tramwajowej.
Meilenwerk Berlin jest miejscem stworzonym z myślą o pasjonatach zabytkowych oraz ekskluzywnych samochodów. Na ogromnej powierzchni, pod jednym dachem swoje siedziby mają salony luksuswowych marek (Ferrari, Maserati, Wiessman), warsztaty obsługi i renowacji samochodów (Mercedes, Ferrari, Maserati, Citroen, Renault), siedziby klubów różnych marek, komis zabytkowych samochodów oraz muzeum. Znajdują się tam również miejsca garażowe, jeżeli mnie pamięć nie myli jest ich równo sto, w formie przeszklonych, w lecie klimatyzowanych a w zimie ogrzewanych boksów, powierzchnie wystawiennicze, sale konferencyjne, bar oraz restauracja. Meilenwerk jest otwarte siedem dni w tygodniu a wejście jest bezpłatne. Każdy może przyjechać lub przywieźć tu swój samochodód i skorzystać z dostępnych na miejscu usług. WSTĘP JEST FREE
Cel 2:
Joachimsthal Automobile - nad tym jeszcze myślę czy warto tam zajeżdżać
Cel 3:
grill w berlińskim parku - Zonkil dał mi namiary na fajny park - pogoda ma być więc musi się udać
PLAN ZLOTU:
1. Spotykamy się na przejściu granicznym w Świecku (droga krajowa nr 2) - godz: 8:00 ( o tej godz. fajnie by było już ruszyć dalej)
2. Jedziemy wpierw do TUV po zielone naklejki (koszt ok. 5 Euro) po czym lecimy do Meilenwerk:
Wejście jest za free, postaram się dowiedzieć jak parking. Na miejscu jest także sklep z pamiątkami, restauracja dla chętnych. Myślę że spędzymy tam 3-4h
3. Następnie (i tutaj proszę wypowiedzcie się czy warto wg was) można się udać do Joachimsthal gdzie stoją dość rzadkie alfy na sprzedarz, a głównie jest to ponad 30 letni warsztat zajmujący się tylko Alfami)
4. Na koniec udajemy się pod park po wschodniej części Berlina (myślę że koło 15 tam dotrzemy) gdzie można wziąźć koce i zrobić grilla (jedzenie we własnym zakresie, grille kto ma niech weźmie, kto nie ma - jakoś się podzielimy.
5. Powrót jak nam się znudzi
Zabierzecie: jedzenie, grilla, aparaty, dokumenty, kilka euro, koce i nawigację kto ma. Na przejściu granicznym ustalimy mniejsze grupki żeby każdy miał kogoś z nawigacją przed sobą. Przed wjechaniem do Niemiec też chyba warto zatankować
TERAZ WAŻNE!
Poniżej aktualna lista kto się deklarował na wyjazd. Ważna z tego powodu, żebyśmy wiedzieli na kogo ewentualnie czekać lub nie, więc zadbajcie by była aktualna!!!
Świecko - Meilenwerk ->120km
Meilenwerk - Joahimshal9km
Joahimshal - miejsce grillowania30km
TUV (po drodze do Meilenwerk)![]()