Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Szarpie 1.9 JTD 110KM

escobar84
    Gość

Domyślnie Szarpie 1.9 JTD 110KM

Witam. zaczne od tego, że szukałem
    problem mam od poczatku roku
    Powyzej 120km/h wlaczala sie kontrolka check engine i brak mocy, potem powyzej 2000obrotów gasł silnik i po paru chwilach odpalał
    Mechanik wymienił mi nowy EGR, regulator ciśnienia paliwa na pompie używany ale sprawdzony, nastepnie odrazu po wymianie tych dwóch części pojawiły sie objawy szarpania przy ok 2tys obrotów ale wtedy gdy wolno dodaje gazu, wczesniej tego nie było, okolo miesiaca jezdziłem z odpietym przepływomierzem i tego objawu nie było ni razu, w weekend wymieniłem przepływomierz na nowy BOSCH i objaw szarpania powrócił, czasem na drugim biegu, czasem na piatym, różnie.
    Filtr paliwa wymieniany do tego komputer nie pokazywał mi błedu przed wymiana przepływomierza a mimo to szarpało teraz tez nie widzi błędu.
    Czy mechanik wymienia mi na zasadzie zgaduj zgadula bo jak On tłumaczy jak cos jest zepsute w obwodzie to wymienia sie go całego, ale nie Mi takie bajeczki.
    Kupa kasy poszła a nie mam sprawnego auta! frustrujace!
    Co robić? sonda lambda? tankujac za 100zł robię 300km to chyba OK

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Sprawdź na kompie jakie ciśnienie daje pompa paliwa na listwę
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

escobar84
    Gość

Domyślnie

Moj mechanik raczej nie ma takiego komputera, ma takie przenosne pudełko 25cmx 32cm w dodatku swieci mi sie kontrolka ale to raczej od zarówki wyglada jak zarówka z odchodzacymi od niej kreskami na około całosc jest koloru pomaranczowego, zapaliła mi sie jak spalila sie pozycyjna ale nie zgasla po wymianie jak poprzednia pozycyjna.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Wypełnij profil (miejscowość) - może ktoś w pobliżu pomoże
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

Propo kontrolki żarówek to sprawdź podświetlenie tablicy rejestracyjnej, a co do mechanika to zmień na takiego co ma kompa i pojęcie o alfach bo egr-a się nie wymienia tylko zaślepia i naraził cie na dużo nie potrzebnych kosztów. powodzenia. Ps. może jedź po prostu na komputer do ASO

escobar84
    Gość

Domyślnie

Super, 1500 już na spokojnie pykło ktoś zna może dobrego magika ale wiadomo nie drogiego bo idą wakacje...

- - - Updated - - -

a ile taka diagnoza moze kosztowac? Domyslam sie, ze w serwisie Fiata tez mi to zrobia.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Taka diagnoza to z 50 zeta kosztuje,kup sobie na początek kabel do kompa jak masz laptopa i będziesz mógł sobie sam takie proste rzeczy diagnozować,a w Alfie to sie często przydaje Fajny ten mechanik z pudełkiem zamiast podstawowego lapka,weź go kopnij w d... za numer z EGR i jego remonty. Mógł EGR chociaż zaślepić na próbe jak byś się uparł że chcesz go mieć żeby Cie w koszty nie wpuszczać.

escobar84
    Gość

Domyślnie

Wspominałem mu o tym ale tlumaczyl sie, ze komputer bedzie pokazywal blad, a wczesniej czytalem ze w tym silniku mozna zaslepic EGR

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

Egr się zaślepia i zmienia się parametry na kompie tak że go nie widzi-więc błędu nie będzie

Użytkownik Świeżak Avatar piorkum
    Mieszka w
    Pilzno
    Auto
    Alfa Romeo 159Ti 2.4, ALFA ROMEO GTV 2.O 1987

Domyślnie

witam
    nie chce zakladac nowego tematu wiec napisze tutaj mianowice wczoraj bylem na komputerze z objawami braku mocy,tyle ze do 3000 jakos ciagnie a powyzej slychac jak odsune szybe ze odlaczy turbine i za chwile wlaczy ale nie gwizdze juz tak glosno na komputerze wyszyly bledy czujnika doladowania egr i swiec zarowych z tym ze blad egr nie dal sie usunac w ogole, mechanik powiedzial ze egr do wymiany bo cewka sie zepsula i dlatego blad jest staly. zaslepilem go i bez zmian bylo silnik to 2.4 jtd cf3 150KM