Tematów jest mnóstwo, czytałem wiele z nich, ale mam kilka konkretnych pytań.
Chcę poprawić audio, słyszałem jak gra 156 z wygłuszonymi drzwiami, na odseparowanym zestawie na przodzie i wooferach w tylnych drzwiach. Samo radiom jakiś wcale nie najlepszy pioneer.
U mnie ma to grać też na samym radiu, tutaj Sony Xplode. Pytania więc od samego początku.
-ile potrzebuję mat na drzwi przednie i tylnie? Nie chcę w to inwesować ogromnych pieniędzy, ale nie będę też używać taśmy dekarskiej. Maty stp albo coś w oodobnej cenie, patrząc po ofertach z allegro. wszelkie dynamaty odpadają, 20 za matę jest dla mnie nie do zaakceptowania. Widziałem maty stp o
wymiarach 50x25cm, ile takich ootrzebuję na wewnętrzne i zewnętrzne wygłuszenie jednych drzwi?
-podczas wygłuszania zaklejam otwory technologiczne, ok. rozumiem o co chodzi, ale chyba chociażby dolne otwory wylewające wodę z drzwi przepycham, żeby było ujście?
-głośniki na przód - jakie? główny wyznacznik to cena/jakość. nie mam nic do seryjnych syczków, mogą zostać jak dla mnie, ale wolę kupic zestaw woofery, syczki i zwrotnice i potem testować. jakie? nie chcę na to wydać więcej niż 200-250 zl. wiem, że cudów nie będzie ale będzie lepiej niż na serii.i
-głośniki na tył - jakie? tutaj tylko woofery, na początku zostanie zapewnie seria ewentualnie odłączę całkiem. docelowo mają być. jakie głośniki i zwrotnice, najlepiej komplet.
- dystanse, czy koniecznie potrzebne? nie widzialem nigdzie dedykowane a rzeźbić nie lubię. co z tym fantem?
Będę wdzięczny za porady, chciałbym kupić maty i przynajmniej jedne drzwi na tydzień zrobić, w miarę wolnego czasu. potem głośniki i cieszyć się lepszym audio i ciszą w aucie :-)