Witajcie.
Kończą mi się opony w aucie i jestem zmuszony zakupić coś nowego - na lato.
Obecnie jest 205x55x16.
Co na taką felgę można włożyć i dlaczego?
Lubię jeździć szybko i po zakrętach. A właściwie szybko po zakrętach.
Coś mi doradzicie?
Witajcie.
Kończą mi się opony w aucie i jestem zmuszony zakupić coś nowego - na lato.
Obecnie jest 205x55x16.
Co na taką felgę można włożyć i dlaczego?
Lubię jeździć szybko i po zakrętach. A właściwie szybko po zakrętach.
Coś mi doradzicie?
możesz włożyć 205/55 R16 gdyż taką zaleca producent
Groch - ja w tym rozmiarze miałem Dunlopa SP FastResponse a obecnie Falken ZIEX ZE912
jedne i drugie polecam...
testowane na fordach![]()
ja na tym rozmiarze miałem Goodyear Eagle F1 GSD3 i były świetne poza jedną rzeczą szybka ścieralność..
Teraz na 225/40/18 mam Toyo T1-R i jest dużo lepiej z tą ścieralność i ogółem same plusy..
Z mniej sportowych wyczynowych mogę polecić Continental SportContact 2 teraz chyba już jest SportContact 3 w sprzedaży.. niezła praca, dobra ścieralność.. cisza.. i fajny wygląd od frontu felgi..
Poleciłbym Bridgestone Potenza S001, ale na profil 55 ich nie produkują, max to 45. Tutaj możesz też poszukać czegoś ze stajni Bridgestone. W Audi miałem Bridgestone'y Turanza ER300. Teraz wyszła wersja Ecopia, ale te co miałem bardzo fajnie trzymały. Założyłem je w 2008, jeżdżą do dzisiaj. Rocznie na letnich robione jakieś 8000km.
Pytasz bardziej o rozmiar czy o firmę? Jeżeli o firmę to ja polecam te: http://opony.auto.com.pl/produkt/toy...r16_94_w_xl_zr
Toyo T1 Sport, sam na nich jeżdżę od miesiąca, może przeszło i są naprawdę świetne. Tutaj masz tabewlę z rozmiarami o kontakt do gościa, który sprzedaje bezpośrednio od producenta. Taniej już nie wyrwiesz. Kontakt super, wszystko załatwisz przez maila. Wysyłka gratis kurierem pobraniowym. Polecam!
- - - Updated - - -
Pytasz bardziej o rozmiar czy o firmę? Jeżeli o firmę to ja polecam te: http://opony.auto.com.pl/produkt/toy...r16_94_w_xl_zr
Toyo T1 Sport, sam na nich jeżdżę od miesiąca, może przeszło i są naprawdę świetne. Tutaj masz tabewlę z rozmiarami o kontakt do gościa, który sprzedaje bezpośrednio od producenta. Taniej już nie wyrwiesz. Kontakt super, wszystko załatwisz przez maila. Wysyłka gratis kurierem pobraniowym. Polecam!
![]()
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Właśnie o to mi chodziło.
Pytam przede wszystkim o markę opony. Nie chce kupować jakiegoś badziewia a nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w tym temacie.
Co do rozmiaru to jestem ciekaw czy można założyć coś innego - np. coś co poprawi trakcję, hamowanie i tak dalej.
Co do szerokości felgi to sprawdzę bo nie wiem.
Załóż to na czym już jeździłeś (mówię tutaj o rozmiarze opony!) nie baw się w żadne "naciągania" opony, itd, chociaż przy niektórych felgach i autach ładnie to wygląda, ale nie nadaje się do Alfy. Jeżeli miałeś rozmiar 205/55/R16 to taki sobie też kup. Zaoszczędzisz sobie zabawy i będzie to pewniejsze rozwiązanie.
Ma on też inne marki opon, czy tylko TOYO
Dokładnie chodzi o Yokohamę
A i czy ktoś wie jak się mi pogorszy komfort jak zejdę z profilu, dokładnie chodzi na 205/55R16 na 205/45R16, coprawda po dziurach nie jeżdżę ale czasem są nieprzewidziane objazdy przez jakieś ogródki działkowe