To są tulejki wahacza tylnego na dłuższe ramię
Mnie osobiście wyglądają na jedne z tulejek w zawiasie z tyłu. Dokładnie mówiąc na tuleje pływające wahacza.
Przykładowy link tutaj: http://allegro.pl/alfa-166-tuleja-pl...359602337.html
to nie są tuleje pływające. lucek ma rację
Tulejka pływająca nie jest wulkanizowana w taki sposób, jak widać na zdjęciu. Trzymaj te tulejki, z pewnością za jakiś czas będziesz remontował zawieszenie z tyłu, to się przydadzą.Pływająca i wahliwa, to to samo. Jeden wahacz ma w sobie 3 tulejki. jedna pływająca/wahliwa ,jedna normalna czyli metalowo-gumowa i ostatnia tuleja pływająca w zwrotnicy, gdzie zwrotnica łączy się z wahaczem.
Ostatnio edytowane przez lucek ; 13-06-2012 o 18:03
Dzięki Panowie.
A teraz pytanie: mam nowe opony założone i nie chcę ich zmarnować.
W Alfie z tyłu zawieszenie jest ok (tak mi się wydaje) a tuleki dostałem w spadku z samochodem.
Nie wiem więc czy nie lepiej wymienić wszystkie tuleki w wahaczu by mi opon przypadkiem nie zjadło.
Dokupiłbym pozostałe i byłoby git bo czekać aż opony zacznie zjadać (choć wiadomo nie musi bo zawieszenie może być ok)
Co radzicie?
Jak tylko koła nie stoją tak: /---\
I samochód nie pływa tyłem po drodze (po puszczeniu kierownicy na prostym odcinku powinien jechać jak po sznurku) to myślę że możesz spróbować. Ewentualnie po przejechaniu paru kilometrów możesz sobie sprawdzić czy bieżnik się równomiernie zużywa.
Na razie jak koła nie stoją tak / \ i dupą Ci nie rzuca na dziurach to zastaw jak jest. Tulejki zostaw na pewno się przydadzą na przyszłość.
Koła stoją w pionie.
Przy okazji sprawdzę dokładnie jaki kąt jest na feldze.
Dzięki Panowie