Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Brzęczy, wibruje przód prawa strona.

jurandw
    Gość

Domyślnie Brzęczy, wibruje przód prawa strona.

Czy ktoś wie co może wywoływać poniższe objawy:
    Podczas przyśpieszenia i puszczeniu gazu słychać dźwięk brzęczenia (jak by wentylator). Odgłos ten występuje również podczas wolnego cofania z górki na pół sprzęgle. Słychać to z prawej strony z przodu(jak by w okolicach szyby, albo tego okrągłego nawiewu. Wypinałem całkowicie wentylator klimatyzacji, oraz ten okrągły nawiew ale dźwięk dalej występuje.
    Jest to alfa 147 1.6 TS 120 KM 5D 2002

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Pewnie coś w rezonans wpada. U mnie dla odmiany z lewej strony coś brzęczy, mniej więcej tam gdzie jest taka krateczka od nawiewu, ta nie regulowana.

Dodatkowo cały samochód wpada w lekkie wibracje tak przy 60-65km/h, także wiesz

jurandw
    Gość

Domyślnie

No wiem, że tego nie było nawet zdemontowałem cały schowek, przednią listwę nawiewu (tą zaraz za szybą w środku), tą nieruchomą kratkę nawiewu, okrągły nawiew, oraz wentylator. Przejechałem się i dalej brzęczy
    A jest to tak irytujące, że aż nie chce się przyśpieszać autem, bo wiadomo że jak puszczę gaz to będzie ten dźwięk

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

U mnie wibracje te są jeśli nastawię wentylator powyżej 3 a tak to nie. Nie mam czasu się za to zabrać. Może u Ciebie to samo.
    I te wpadanie w wibracje drogi kolego mrt 57 nie wiem czy są prawidłowe. Ja już bym dawno to sprawdzał.
    Ostatnio edytowane przez Avari ; 18-06-2012 o 10:06

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

No wiem, że raczej nie powinno tak być. Tak było od początku, obecnie zawias z przodu jest nowy, tył też nie najgorszy, sprzęgło w zeszłym roku robione, nie ma również znaczenia czy koła zimowe czy letnie.

I tyle, co ja mogę

jurandw
    Gość

Domyślnie

No u mnie te wibracje występują beż różnicy na jakich ustawieniach wentylatora, czy bez niego.
    Zdemontowałem cały schowek i przejechałem się bez niego, ale dalej to samo.
    Nie wiem już gdzie szukać, czy gdzieś w nawiewach, pod schowkiem, czy może w silniku.

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

mi tez drży po stronie pasażera pod szybą... i to jest zdaje się ta kratka od nawiewu na szybę.... weź kropelke i podklej i zobacz czy bedzie poprawa... ja tak zrobilem i jest troche lepiej bo na srodku juz nie dry ale u pasazera nadal chyba jeszcze raz sprubuje podkleic....

jurandw
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RoBeRt 147 Zobacz post
    mi tez drży po stronie pasażera pod szybą... i to jest zdaje się ta kratka od nawiewu na szybę.... weź kropelke i podklej i zobacz czy bedzie poprawa... ja tak zrobilem i jest troche lepiej bo na srodku juz nie dry ale u pasazera nadal chyba jeszcze raz sprubuje podkleic....

Chodzi o tą podłużną kratkę ? (nr 10)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nawiew.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	55.1 KB
ID:	59630