Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Pomoc nowemu w zakupie 156 JTD po liftingu

defx
    Gość

Domyślnie Pomoc nowemu w zakupie 156 JTD po liftingu

Witajcie!

Pasjonatem marki jestem chyba od zawsze, jednak dopiero dojrzałem do tego by sprawić sobie Alfę Wybór padł na 156 w dieslu w nadwoziu "kombi".

Wiadomo, że każda marka pa pewne elementy na które należy od razu zwrócić uwagę przy zakupie. Na co patrzeć i co przekreśla zakup "na starcie"?

Poniżej link do modelu, który mnie zainteresował.

http://moto.allegro.pl/alfa-156-spor...403331936.html

Budżet jakim dysponuję to ok. 20tys.

Mam nadzieję, że uda mi się kupić fajne autko i nie rozczaruję się w miłości do Alfy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qielbus
    Mieszka w
    Wwa
    Auto
    było 156SW, będzie 159SW :D

Domyślnie

Ja też szukam i kilka rzeczy, na które zwracam uwagę:

- nie szukam auta od handlarza, przynajmniej wg mnie, najlepiej jeśli już chociaż chwilę jeździ po kraju (chociaż oczywiście warto sprawdzać ogłoszenia, jesli masz blisko)
    - jeśli sa ksenony, to czy są spryskiwacze
    - tapicerka - taka sama z przodu i z tyłu
    - nr vin i wyposażenie wg niego
    - warto poprosić o zdjęcia komory silnika i szyb z bliska, czy są te same numery i te same lata prod
    - opony - stan i czy są zimowe i letnie
    - jeśli samochód jest sprowadzony, a nie zarejestrowany, to pamiętaj, że koszt rejestracji to ok. 1500 pln, trzeba doliczyć do ceny
    - na jakim oleju samochód jeździ
    - jeśli właściciel jeździ samochodem po kraju, co ile wymienia olej
    - ja zwracam uwagę na nr tel. Jeśli jest prosty, tzn. żeby go dostać trzeba było zapłacić, jest większa szansa, że sprzedający ma więcej $$ i nie szczędził na samochód

Poszukaj checklisty przy zakupie auta i poradników, jest ich pełno. Na tym forum jak dobrze poszukasz, też "coś" się znajdzie. Szczególnie polecam przepuścić przez wyszukiwarkę (tutaj i gugla) nr telefony i @ sprzedającego. Mozna sprawdzić, czy sprzedaje samochody okazjonalnie, czy handluje. Zazwyczaj trzeba przejrzeć kilka/kilkanaście stron w guglu, ale można dość dobrze poznać człowieka (jeśli opisy lub ogłoszenia są niedostępne, czytaj meta opisy w wynikach wyszukiwania)

pozdr
    K

defx
    Gość

Domyślnie

Dzięki

jeszcze pytanko o ten nr vin - gdzie go rozkoduję by wiedzieć co ma być?

Za resztę dzięki będę się tym kierował... A jak wygląda ta z linku?

Mieszka w
    Wwa
    Auto

Domyślnie

http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE

Tu sprawdzisz VIN dokładnie. Masz graficznie przedstawione wszystko

Co do samochodu się nie wypowiem, bo też szukam pierwszej alfy i polegam na bardziej doświadczonych

EDIT:
    przeglądając epera, korzystaj z najlepszej przeglądarki na świecie, czyli MS Internet Explorer (blech)

defx
    Gość

Domyślnie

dzięki

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał Qielbus Zobacz post
    Ja też szukam i kilka rzeczy, na które zwracam uwagę:

- nie szukam auta od handlarza, przynajmniej wg mnie, najlepiej jeśli już chociaż chwilę jeździ po kraju (chociaż oczywiście warto sprawdzać ogłoszenia, jesli masz blisko) (zgadzam się)

- jeśli sa ksenony, to czy są spryskiwacze (zgadzam się)

- tapicerka - taka sama z przodu i z tyłu (to byłoby dziwne, gdyby ktoś nie zwracał na to uwagi )

- nr vin i wyposażenie wg niego (a jeśli np. zmieniłem sobie wnętrze ze skór na welur, albo na odwrót, bo wolę ? ... albo dołożyłem skórzaną kierownicę, czy halogeny ? )

- warto poprosić o zdjęcia komory silnika i szyb z bliska, czy są te same numery i te same lata prod (nie zawsze są te same lata prod. - mogą być parami )

- opony - stan i czy są zimowe i letnie (załóżmy, że miałem nowe 17'tki z nowymi oponami... do sprzedaży założyłem jaaaaakieś tam kupione na Allegro 15'tki z 'cienkimi' oponami. Auto odpada ? )

- jeśli samochód jest sprowadzony, a nie zarejestrowany, to pamiętaj, że koszt rejestracji to ok. 1500 pln, trzeba doliczyć do ceny (zgadzam się)

- na jakim oleju samochód jeździ (i tak Ci ktoś kit wciśnie jeśli tylko będzie chciał. Rachunek za olej nie każdy trzyma. Zresztą. Rachunek można mieć zawsze. Sam leję Mobila, a mógłbym zalać najtańszy oplowski jakiś... po zapachu czy smaku nikt nie będzie próbował poznać )

- jeśli właściciel jeździ samochodem po kraju, co ile wymienia olej (tu też Ci prawdy nikt nie powie. Ja np. w swoich co jakieś 8tys. Ale mógłbym wymieniać co 20tys.km i i tak nikt tego nie stwierdzi na miejscu)

- ja zwracam uwagę na nr tel. Jeśli jest prosty, tzn. żeby go dostać trzeba było zapłacić, jest większa szansa, że sprzedający ma więcej $$ i nie szczędził na samochód ( ja mam: 691 - OSIEM OSIEM - DWA OSIEM - TRZY TRZY -> numer łatwy. A studentem jestem i jakoś sobie radzę, Alfa to moje hobby, więc wszystko staram się robić na czas, ale bogaczem nie jestem )

Pozdrawiam,
    Wojtek - Baruś

PS. To nie miało być złośliwe ^ ^ Tylko na pewne rzeczy po prostu nie powinno się aż tak patrzeć

- - - Updated - - -

156 SportWagon JTD :

* zawieszenie tył !
    * zawieszenie przód
    * progi (szczególnie na łączeniach) i spód

* sprzęgło
    * czy nie kopci

* stan tapicerki, który dużo mówi o przebiegu

- - - Updated - - -

Ta z ogłoszenia wygląda całkiem ok. Trzeba obejrzeć na żywo, bo tak raczej nic mi się w oczy nie rzuca : )

Mieszka w
    Wwa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Barus91 Zobacz post

PS. To nie miało być złośliwe ^ ^ Tylko na pewne rzeczy po prostu nie powinno się aż tak patrzeć
    spoko

Nie mówię oczywiście o numerach "w miarę łatwych". chodziło mi raczej o numery typu X01-XYZ-XYZ, albo X01-XX0-0XX, które już nie tak łatwo dostać.

Nie sprecyzowałem dokładnie

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Dołączę do tematu.. Powiedzcie czy ona nie siedzi zbyt nisko ? Zarówno przód jak i tył.
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C23633930.html

Użytkownik Ogier Avatar Rewil
    Auto
    BMW 440i M / Alfa 159 / kiedyś 156 SW

Domyślnie

ja zwracam uwagę na nr tel. Jeśli jest prosty, tzn. żeby go dostać trzeba było zapłacić, jest większa szansa, że sprzedający ma więcej $$ i nie szczędził na samochód
    To mnie położyło na łopatki.
    Inteligentna kamera samochodowa, z użyciem sztucznej inteligencji - watchoutai.com

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Dołączę do tematu.. Powiedzcie czy ona nie siedzi zbyt nisko ? Zarówno przód jak i tył.
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C23633930.html
    Tak myślę. Ale lepiej niech spece się w tej kwestii wypowiedzą ; )