Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Temat: MCSF - odczyt błędów - POMOCY

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115km

Domyślnie MCSF - odczyt błędów - POMOCY

Witam, jeśli powielam temat to z góry sorki (przeglądałem już sporo postów) ale nie jestem za bardzo w tym ogarnięty i proszę Was o pomoc. Właśnie jestem po diagnozie Belli 147 1.9JTD
    i o to co otrzymałem: P0235 i P0236.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	462
Rozmiar:	72.0 KB
ID:	62086
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	374
Rozmiar:	70.7 KB
ID:	62087
    Z tego co wyczytałem na forum to chodzi o:
    P0235 - Czujnik A wspomagania turbosprężarki - usterka*
    P0235 - Turbocharger Boost Sensor A Circuit Malfunction*
    P0236 - Czujnik A wspomagania turbosprężarki - sygnał poza zakresem/wydajność*
    P0236 - Turbocharger Boost Sensor A Performance*

Dodam, że wcześniej pojawiał mi się MCSF i nie znikał 0 a po wyczyszczeniu EGR błąd ustąpił, a nie dawno MCSF pojawiał się i znikał. Dokładnie nie pamiętam w którym momencie, ale tak powyżej 3 tys obrotów, 4-5 bieg.
    Co mogę zrobić aby usunąć tę usterkę i gdzie tego szukać. Proszę o pomoc!!

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

EGR do wyczyszczenia. Czujnik ciśnienia doładowania do wyczyszczenia. Sprawdź przewody podciśnieniowe overboost. Sprawdź przewody podciśnieniowe od pompy podciśnienia (vacuum), a szczególnie przewód wychodzący z tej pompy. Zrób logi z doładowania (żądane/mierzone), mas powietrza (żądane/mierzone).
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V, Opel signum 1.9 180 km, honda vfr 800

Domyślnie

Witam
    P0235- tutaj problem jest z doładowanie silnika czyli na początek do sprawdzenia
    - Szczelność ukl. dolotowego wraz z egr musisz sprawdzić czy się domyka do końca
    - czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze dolotowym
    - zawór sterujący turbiną
    - sztangi w turbinie od zmiennej geometrii czy się rusza w górę i w dół bo może łopatki od zmiennej geometrii w turbo się zapiekły

P0380 do błąd układu nagrzewania wstępnego czyli na początek do sprawdzenia świece żarowe

P0704 o ile dobrze pamiętam to błąd czujnika sprzęgła

Pozdrawiam

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Dzięki@sdero za odpowiedź. EGR oczywiście wyczyszczę (jak sprawdzałem na FES-ie to EGR 40%, to mało czy jak?). A mógłbyś określić gdzie ten czujnik ciśnienia doładowania się znajduje? (nie omieszkam sam poszukać na forum). Jeszcze raz dzięki za odpowiedź i czekam na dalsze wskazówki Alfaholików. Pozdr

Dzięki Thomson, co do świec to czasami piknie i zaświeci się kontrolka, a czujnik sprzęgła już wymieniłem i na FES-ie jest ok.
    Ostatnio edytowane przez gigi ; 12-07-2012 o 10:44

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto

Domyślnie

egr najlepiej wymontuj i tam gdzie wlatują spaliny nalej nawet wody i zobacz czy przepuszcza przez to druga dziurę która idzie do kolektora dolotowego proście wlej w jedną dziurę i zobacz czy wylatuje drugą
    czujnik znajduje się w kolektorze dolotowym w okolicach zaworu EGr tylko trochę bardziej w lewą stronę stojąc oczywiście od przodu auta

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Sorki może za banalne pytanie, ale co oznacza jeśli EGR będzie przepuszczał, do wymiany? Teraz będę miał trochę czasu to posprawdzam to wszystko, a co najgorsze jestem w DE.
    Chciałem sie jeszcze zapytać jakie parametry najlepiej sprawdzić podczas jazdy bądź na postoju, że sprawdzić wydajność i czy wszystko jest mniej więcej w normie?
    Ostatnio edytowane przez gigi ; 11-07-2012 o 21:43

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto

Domyślnie

Po prostu jak się zacina to się nie domyka i wtedy to trzeba porządnie wyczyścić albo całkiem zaślepić.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Dla mnie powyższe błędy wskazują na problem z przeładowywaniem, choć za mało danych by to rozstrzygnąć w 100%

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

No właśnie gdyby były logi, to byłoby wiadomo o co chodzi. Niedomykający EGR by wyszedł, przeładowanie i ew. przepływomierz też. gigi - podałem ci jakie parametry masz zalogować. Dodaj do tego prędkość obrotową lub położenie pedału przyśpieszenia. Rób test podczas jazdy, na obciążeniu. Czyli 4-ty bieg i przeciąg go od 80 do 120. To dużo lepsze niż rozkręcanie po kolei każdego elementu... Tym bardziej, że np. sztanga od turbo może wspaniale się poruszać na postoju, ręcznie i pod wymuszonym podciśnieniem. Natomiast w warunkach pracy będzie powodem MCSF.

Przeładowanie, hm... wyszedł by MCSF przez P0238.

- - - Updated - - -

Tak, na marginesie, to EGR sobie po prostu zaślep, a nie baw się w naprawy. Tym bardziej, że w twoim silniku jest to banalnie proste (bez konieczności ingerencji w mapy histerezy EGR).
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 12-07-2012 o 07:22
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Głogów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    No właśnie gdyby były logi, to byłoby wiadomo o co chodzi. Niedomykający EGR by wyszedł, przeładowanie i ew. przepływomierz też. gigi - podałem ci jakie parametry masz zalogować. Dodaj do tego prędkość obrotową lub położenie pedału przyśpieszenia. Rób test podczas jazdy, na obciążeniu. Czyli 4-ty bieg i przeciąg go od 80 do 120. To dużo lepsze niż rozkręcanie po kolei każdego elementu... Tym bardziej, że np. sztanga od turbo może wspaniale się poruszać na postoju, ręcznie i pod wymuszonym podciśnieniem. Natomiast w warunkach pracy będzie powodem MCSF.

Przeładowanie, hm... wyszedł by MCSF przez P0238.

- - - Updated - - -

Tak, na marginesie, to EGR sobie po prostu zaślep, a nie baw się w naprawy. Tym bardziej, że w twoim silniku jest to banalnie proste (bez konieczności ingerencji w mapy histerezy EGR).
    Witam kolego o zaślepieniu EGR już napisałem wcześniej a jak EGr się nie domyka do końca to nie zawsze wyjdzie więc najlepiej sprawdzić na wymontowanym.