Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: 159 pływa na dołkach

medzik
    Gość

Domyślnie 159 pływa na dołkach

Witam.
    Jestem szcześliwym posiadaczem alfy 159 - to naprawdę dobry samochód. Jednak od jakiegoś czasu mam problemy z trzymaniem się samochodu na drodze. Konkretnie samochód pływa na najmniejszych nawet dołkach, jazda jest niestabilna, kiedyś trzymała się drogi jak przyczepiona. Wobec tego pojechałem do mechaników, powiedzieli, że trzeba wymienić dwa dolne wahacze bo są luzy, przy okazji okazało się że jeden tylni wahacz i zwrotnica jest wręcz wygjęty. Po wymianie tylniego wahacza jest już dużo lepiej, ale dolne niewiele przyniosły, trochę auto jest stabilniejsze, ale tylko trochę. Nie wiem wobec tego co robić dalej, samochod dziwnie się zachowuje, nie mam niestety tej radości z jazdy co kiedyś, do tego serwisu za bardzo nie chce jechać jak sami wymieniają na strzała. Stąd moja prośba do szanownych forumowiczow, może miał podobne problemy, może coś poradzi, a przede wszystkim chciałbym namiary na jakiegoś speca od zawieszenia, ustawianie kół itd. ja jestem z Mielca na Podkarpaciu, może znacie jakieś namiary.
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Po pierwsze, pisze się WYGIĘTY.

Po drugie: sprawdź amortyzatory, mam ten sam objaw- pływa tył. Prostym sposobem jest obserwacja pracy kół na wybojach (najlepiej z innego samochodu jadącego obok/za) lub lekkie hamowanie na dziurawej drodze- jeśli się włączy ABS to znaczy, że koło odrywa się od ziemi.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał medzik Zobacz post
    Stąd moja prośba do szanownych forumowiczow, może miał podobne problemy, może coś poradzi
    Zacznij od sprawdzenia geometrii zawieszenia. To podstawa i dużej mierze prawdopodobna przyczyna Twoich problemów.
    Warunek jednak jest taki, że trzeba jechać do sprawdzonego warsztatu.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

medzik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Zacznij od sprawdzenia geometrii zawieszenia. To podstawa i dużej mierze prawdopodobna przyczyna Twoich problemów.
    Warunek jednak jest taki, że trzeba jechać do sprawdzonego warsztatu.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Faktycznie to było problemem a konkretnie złe ustawienie tyłu w stosunku do przodu. Wszystko w porzadku po wizycie w ASO.

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Takie moje pytania w związku z tym:
    a) co było pierwotną przyczyną bujania? Luzy na wahaczach?
    b) rozumiem, że po wymianie wahaczy ktoś spie***lił geometrię, dlatego dalej bujało?

Co powiedzieli w ASO, oprócz tego, że była geometria spieprzona?

medzik
    Gość

Domyślnie

Chciałbym odświeżyć temat bo mój problem nie został do końca rozwiązany.
    Otóż tak jak pisałem po wizycie w ASO i ustawieniu kół samochód prowadzi się dobrze, problem jednak w tym, że tylko na równej drodze. Jeżeli są koleiny a nie daj bóg wyboje to kierownica lata na wszystkie strony. Nie wiem co jest tego przyczyną, dodatkowo kierownica w moim przekonaniu nie usztywnia się prawidłowo podczas szybkiej jazdy, pozostaje zbyt luźna.
    Wobec tego może podpowiecie jakiegoś konkretnego mechanika od zawieszenia, który zdiagnozuje przyczynę, bez wymieniania połowy samochodu. Jak czytałem opinie na forum to może przyczyną są górne wahacze, których nie wymieniłem, (tylko dolne), ale w ASO powiedzieli, że nie ma luzów, sam już nie wiem co mam robić.
    Pozdrawiam wszystkich.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

jakie masz opony? przy 215 już jest kiepsko w koleinach Polskie drogi

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Potwierdzam- w koleinach kierownice trzeba trzymać piekielnie mocno i szybko reagować. Strach jeździć szczerze mówiąc... taki nieprzyjemny forcefeedback :/

medzik
    Gość

Domyślnie

Wszystko fajnie tylko wcześniej się tak tym autem nie jeździło, więc to napewno nie opony. Chodzi o to, że jak jadę kierownica nie jest stabilna, a jak już są nierówności to wręcz lata i się nie prostuje po skręcie odpowiednio tylko tak skacze. Nie wiem co to może być i chciałbym jakiegoś dobrego fachowca od zawieszenia - może ktoś zna i poleci.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Skąd jesteś?

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!