Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Sztywne zawieszenie w 156 1.9JTD

Adrian1.9JTD
    Gość

Domyślnie Sztywne zawieszenie w 156 1.9JTD

Witam forumowiczów
    Od jakiegoś miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem ślicznej Alfy 156 1.9JTD 99r.
    Wydaje mi się, iż może to być wersja sportowa, ponieważ ma czarne zegary i chromowane wstawki na progach, może ktoś wie coś na ten temat?

GŁÓWNY TEMAT
    Wszystko jest pięknie, poza jednym mankamentem.
    -> zawieszenie z przodu siedzi dość nisko, a jazda po nierównościach to męczarnia.
    Każda studzienka to straszny huk, sztywne jak cholera.

Czy we wszystkich Alfach 156 jest tak głośno w środku i zawieszenie jest tak sztywne?

ViP Maniak resoraków Avatar maciekk
    Mieszka w
    brzesko
    Auto
    156 2.5V6 i 147 1.6 Ts

Domyślnie

u mnie jest sportpack i nie raz jak wjade w dziure to mi sie wydaje ze cała oś tam zostawiłem huk jest duzy przod samochodu siedzi nizej niz tył ale moja żona ma alfe 156 na zwykłum zawieszeniu i jest bardzo cicho w srodku ładnie wybiera nierownosci i nic sie nie tłucze przy wjechaniu w dziure
    o co k'mon???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Podjedz do SKP, za dwie duchy sprawdzisz amortyzatory i będziesz wiedział, mi przykro jednym tylnym co ma 0procent też tak się zachowuje.

Wysłane za pomocą myśli z i9100
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xakner
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 156 SportWagon

Domyślnie

Ja pierdziele te stacje obsługi, do amorów ani sprawdzania zawiechy sie nie nadają. Mialem kiedys wylany amor w Roverze to u nich miał 70% chociaż bujało jak titaniciem. Ostatnio znaleźli mi wywalone gumy pod stabilizatorem a okazało się ze to końcówka stabilizatora..

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

Podjedź do Łodzi na wileńską, do lancia team, tam Ci fachowo powiedzą co jest, jak coś jest ;-)Z Pabianic masz rzut beretem..

Adrian1.9JTD
    Gość

Domyślnie

Jak kupiłem moją alfę, to zawieszenie z przodu było totalnie rozwalone. Wymieniłem więc amortyzatory i górne wahacze na nowe (zwykła wersja, nie sportowe) ale nie ruszałem sprężyn!
    Wydaje mi się, że sprężyny są jakieś twarde - sportowe i dla tego tak sztywno i na dziurach tak czuć. Może powinienem je wymienić??
    Za 2 nowe sprężyny Lesjofors 300zł + 100zł robocizna... no chyba, że jakieś używki bym kupił?

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

Mnie też zawieszenie mojej alfy nie rozpieszcza komfortem a zwłaszcza poruszając się jedyną drogą prowadzącą z domu do pracy i z powrotem (ul.Zamczysko, ul.Pod Skarpą) - kto z bydgoszczy to wie o co chodzi. Jest to bardzo wąska szosa. stan nawierzchni jest tragiczny: pozarywane brzegi jezdni, więcej łat niż pierwotnego asfaltu. Droga jest też poprzecinana pozostałościami po przekopach jezdni w poprzek (kładli kanalize i inne media dla osiedli) i to właśnie jest już za dużo dla zawieszenia. Nie wiem jak Wasze auta znoszą takie niespodzianki na drodze. Moja alfa znosi je bardzo źle.
    Dziś przy wymianie wahaczy górnych zwróciłem szczególną uwagę na sprężyny. Były wyjęte to sobie je obejrzałem. Są całe i mają dwa znaki zielony i obok różowy. Teraz nie wiem czy ten typ tak ma, czy może tylko moja.???
    Czekam na wypowiedzi o swoich wrażeniach tych co może tam jeżdżą.
    Pozdrawiam.