Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Problem z biegami JTD 16V

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Angry Problem z biegami JTD 16V

Powitać,

Mam mały denerwujący problem z biegami. Skrzynia szóstka. Z rana najbardziej czuć, jedynka czy wsteczny wrzucić jest bardzo ciężko, czasami w ogólne nie można. Trzeba przez dwójka, dopiero wchodzą. Pchając wybierakiem w jedynkę auto czasami lekko idzie do przodu. Nic nie zgrzyta. Podobnie odpalając rano na jedynce np i sprzegle oczywiście, alfe pociągnie do przodu przez chwilkę.

Sprzęgło nowe komplet oryginal, przejechane 3000km, wszystko chodziło idealnie.
    Olej nowy.
    Wysprzęglik nowy.
    Wszystko odpowietrzone.

Jak bieg już wejdzie auto nie toczy się itp, sprzęgło działa idealnie, nic nie szarpie działa trochę od podłogi tak jak powinno być. Po dłuższej jeździe biegi wchodzą już lepiej.

Ktoś ma pomysł? Ja się skłaniam do pompy sprzęgła tej przy pedale...
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

stiv88
    Gość

Domyślnie

o ile wiem to zazwyczaj " mozliwe i ze tutaj" jedynka ze wstecznym jest na jednym tkz"łancuszku" .Kiedys mialem rowera mialem tez taki objaw, z rana problem lub gdy auto dluzej stalo wymienilem olej od skrzyni nic nie dalo .Okazalo sie ze wybierak byl uszkodzony kupilem wybierak i bylo ok ;p a ze potem 500 km od domu skrzynia mi sie rozsypala to juz inna historia

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Pompa sprzęgła przy pedale poci się? Pedał po nocy opada sam z siebie? Jeśli nie to wątpię. A kto robił wymianę sprzęgła? Czytałem już o fachowcach którzy założyli odwrotnie tarczę sprzęgła... Nie było to akurat w alfie i nie wiem czy tutaj jest to możliwe, ale może ktoś mądrzejszy się wypowie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Napisałem jedynka i wsteczny bo z takich biegów się rusza, ogolnie wrzucić jakikolwiek bieg jest bardzo ciężko. Po nocy pedał nie opada, jednak przed wymianą sprzęgła (wywaliło się łożysko oporowe) miałem taki objaw przez dwie noce, jednak po wymianie sprzęgła, docisku i tarczy wszystk odziałało idealnie. Założyć odwrotnie nie da rady tarczy.

Zauwazyłem, że przy pompowaniu sprzęgla za dużo się nie poprawia, jednak jak na prawdę mocno szybko i raptownie wcisnę pedał sprzęgła to bieg z reguły wejdzie. Zamierzam kupić zestaw naprawczy pompy sprzęgła, żeby i ją wykluczyć.

Powiedzcie mi co robi to ustrojstwo wysprzęglik centralny, pomiędzy pompą, a wysprzęglikiem?
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v