Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: [147] Zacinający się 5 bieg

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie [147] Zacinający się 5 bieg

Witam wszystkich,

Ostatnio w mojej Alfci (147, 115 KM jtd ,wersja 5 biegowa) zauważyłem, że lewarek nie wracał do pozycji neutralnej(martwy drążek), więc zastosowałem kurację opisywaną na:
    Kod html:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/16461-156_nie_wracajacy_lewarek_biegow_na_luz.html
    Korzystając z okazji przeczyściłem i przesmarowałem również ruch lewarka w przód i tył. Niestety kilka dni po tej operacji zaczęły się problemy z wrzucaniem 5tego biegu. Problem objawia się tym, że niezależnie od obrotów rzadko kiedy mogę zmienić bieg z 4go na 5ty, tak jakby coś blokowało ruch lewarka w prawo (co automatem przekłada się na niemożność ruchu lewarka w górę). Nawet wykonując ruch lewarka lewo-prawo nie zawsze wchodzi bieg. Dodam, że czasami bieg wchodzi (z oporem, ale jednak) i nie wyskakuje. Inne biegi działają bez zarzutów, więc wykluczyłem sprzęgło, dwumasę(brak charakterystycznego kliku) oraz zły olej w skrzyni.
    Niestety nie mam dostępu do kanału ani również umiejętności wystarczających do grzebania w skrzyni.

Moje pytanie: czy jest jeszcze jakaś mniej inwazyjna opcja naprawy tej dolegliwości niż naprawa 5 biegu w serwisie? Czy miał ktoś może podobne dolegliwości i sobie z nimi poradził? Będę wdzięczny za każde wskazówki.

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

Cześć,
    Ja miałem to samo u siebie, okazało się, że coś jakby było źle spasowane w samym lewarku i przy próbie wrzucenia 5-tki lewarek był zbyt wcześnie blokowany przez biały plastik po jego prawej stronie (szukaj tego oczywiście pod mieszkiem) i dopiero po użyciu większych nakładów sił udawało się włączyć bieg. Zobacz, czy 5-tka wchodzi Ci normalnie przy podciągnięciu pierścienia do wstecznego, jeżeli tak, to zdejmij mieszek i z odkurzaczem (żeby kawałki plastiku nie wpadały głębiej) po prostu spiłuj ten plastik o parę mm, lub wytnij nożykiem.