Witam wszystkich,
Ostatnio w mojej Alfci (147, 115 KM jtd ,wersja 5 biegowa) zauważyłem, że lewarek nie wracał do pozycji neutralnej(martwy drążek), więc zastosowałem kurację opisywaną na:
Kod html:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/16461-156_nie_wracajacy_lewarek_biegow_na_luz.html
Korzystając z okazji przeczyściłem i przesmarowałem również ruch lewarka w przód i tył. Niestety kilka dni po tej operacji zaczęły się problemy z wrzucaniem 5tego biegu. Problem objawia się tym, że niezależnie od obrotów rzadko kiedy mogę zmienić bieg z 4go na 5ty, tak jakby coś blokowało ruch lewarka w prawo (co automatem przekłada się na niemożność ruchu lewarka w górę). Nawet wykonując ruch lewarka lewo-prawo nie zawsze wchodzi bieg. Dodam, że czasami bieg wchodzi (z oporem, ale jednak) i nie wyskakuje. Inne biegi działają bez zarzutów, więc wykluczyłem sprzęgło, dwumasę(brak charakterystycznego kliku) oraz zły olej w skrzyni.
Niestety nie mam dostępu do kanału ani również umiejętności wystarczających do grzebania w skrzyni.
Moje pytanie: czy jest jeszcze jakaś mniej inwazyjna opcja naprawy tej dolegliwości niż naprawa 5 biegu w serwisie? Czy miał ktoś może podobne dolegliwości i sobie z nimi poradził? Będę wdzięczny za każde wskazówki.
Pozdrawiam