Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] Prosze o odpowiedz o temperaturze wody w alfie 156

mierzej
    Gość

Domyślnie [156] Prosze o odpowiedz o temperaturze wody w alfie 156

Siemka mam prosbe moze mi ktos odpowiedziec jaka jest normalna temperatura wody w alfie 156 2.0 TS. ???????? z gory dzieki

P.S. Jak jade jest w granicach 70 stopni w korkach dochodzi do ok 90 i niewiem czy to normalna temperatura czy moze termosta jest caly czas otwarty sie przyciol :/ .

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

powinna byc koło 90 stopni.Zanim wymienisz termostat sprawdz pierwsze w komputerze jaka masz temperature,bo u mnie na wskazniku pokazuje koło 70 a na komp 90 stopni

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

witam na poczatek prosze uzupelnic profil!!!!!!!!!!!!.wypadalo by sie przedstawic prawda?
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Krzysiek_wawa
    Gość

Domyślnie

a mi pokazuje odwrotnie - na kompie 73 na wskazniku 90...

mierzej
    Gość

Domyślnie

Dzieki za pomoc a co do profilu to sorka ale dopiero co sie zalogowalem ale juz wszystko uzupelnione <west>

moniczka_23_wwa
    Gość

Domyślnie

Witam!

Według mnie masz termostat do wymiany. Przerabiałam to na początku wiosny. Grzał się dopiero w korkach. Po wymianie grzeje się po kilku minutach, termostat otwiera się przy około 94. Standardowo trzyma 89, w korkach i przy katowaniu 92.

Pozdrawiam,
    Monika

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

moniczka_23_wwa, niekoniecznie musi to byc termostat. W swojej pierwszej alfie miałem uszkodzony termostat (temp ok. 50)więc kupiłem nowy firmy Gates kosztował koło 150zł.Po wymianie temp wzrosła ale tylko do 70.Wymieniłem również czujnik ale nic nie zmieniło.Po jakimś czasie kupiłem jeszcze jeden firmy Vernet ale też nic sie nie zmieniło,temp dalej 70.Ten firmy Gates dałem mojemu bratu .Załozył go do swojej alfy i u niego na wskazniku jest pomiedzy 70 a 90 czyli duzo lepiej niz u mnie.Teraz mam inna alfę i też trzyma 70 stopni na wskazniku a na kompie 90,a juz miałem kupować jeszcze jeden termostat.Z tego by wynikało ze wskazniki oszukuja

moniczka_23_wwa
    Gość

Domyślnie

Możesz mieć rację, ale nie musisz.

Jak sprawdzić moją teorię? Banalnie...

Trzeba zapalić zimy silnik i poczekać aż się zacznie nagrzewać. Jeśli górna rura od chłodni będzie gorąca i dolna też… to termostat, bo jest ciągle otwarty i kropka.

Pozdrawiam,
    Monika

mierzej
    Gość

Domyślnie

wielkie dzieki za pomoc

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Z temperaturą jest problem ne tylko w benzyniakach ale też w JTD. Często nie z winy termostatu a przez wskaźnik na tablicy rozdzielczej.
    Jest on zbyt czuły na zmiany i każdą minimalną zmianę interpretuje zbyt mocno stąd takie wahnięcie. Doszedłem do tego testując alfę KTS'em i mierząc sondą temperaturę przez zbiornik wyrównawczy i wyszło mi, że np mając 82 stopnie wedle komputera i 80 wedle sondy (różnica logiczna gdyż koło zbiorniczka płyn traci trochę ciepłoty) natomiast mój kochany wskaźnik ledwo sie wychylał poza 70. Analogicznie było po włączeniu się termostatu. Wskaźniki pokazywał grubo powyżej 90 a faktycznie było 89 na czujniku i 87 koło zbiorniczka Termostaty już były tutaj przerabiane więc nie będę się rozpisywał ale teoria o otwieraniu przy 94 nie jest trafiona raczej bo to jest mechaniczne urządzenie i nawet nadruk na nim mówi o 88 stopniach więc nie ma możliwości żeby miał tolerancję 6 stopni a wskazanie na zegarach może przekłamywać i stąd takie dane (przy 94 to już wentylator powinien się włączać).
    Testowanie termostatu można łatwo przeprowadzić w gotującej się wodzie, wkładając stary i nowy i sprawdzając kiedy się otworzą. Najlepiej jest mieć do tego termometr kuchenny ale jeśli stary otwiera się zbyt wolno lub nie bo końca to czeka was zmiana. Osobiście się nabiłem w kupno nowego (oryginał "BEHR" od allegrowicza "Akuki") podczas gdy stary był ok i tym samym mam teraz zapasowy...

Pozdrawiam