Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Bagażnik nie otwiera się

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamko25
    Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r

Domyślnie Bagażnik nie otwiera się

Witam

Problem jest taki że nie otwiera sie z kluczyka ani ze schowka bagażnik. Nie słychać takiego cyknięcia jak zawsze. WYgląda na to ze nie dociera tam prąd. Żeby było smieszniej to na desce cały czas pokazuje ze mam otwarty bagażnik. A najlepsze jest to że nie mogę w żaden sposób zamknąć auta bo czy z pilota czy z kluczyka cały czas odbija mi centralny (pewnie myśli że bagażnik jest otwarty i odbija)- nawet jak mam mechanicznie zamknięty bagażnik. Czy jest jakis osobny bezpiecznik od zamka bagażnika?? Podłączyłem sie na krótko do aku samym wcześniej wymontowanym zamkiem z klapy i też nie odbija.
    Macie jakieś pomysły (dodam ze niedawno montowałem DSP i alfa stała całą noc bez aku i otwierałem rano bagażnik z kluczyka ale po podpięciu aku wszystko działało ok aż do dziś)

- - - Updated - - -

K..wa mam już dość tego samochodu. Wiązka w klapie miała poszarpane koszulki i mogło dojść do zwarcia, naprawiłem to ale bezpieczniki są wszystkie ok. Jest jakiś przekaźnik od tego gówna? gdzie jest ta chorelna centralka bo u mnie poniżej ICSa jest tylko centralka AirBag. Pomoże ktoś? Krew już mnie zalewa auto z 2006r a ciągle jest coś do zrobienia i to same pierdoły

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    OP/DZA
    Auto
    Służbowe wozidło pasek b7

Domyślnie

http://www.alfaclub.pl/forum/viewtop...er=asc&start=0

poczytaj tutaj, może jakoś Ci to pomoże

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

No ale piszesz że podłączyłeś zamek na krótko i nie działa, to jeśli to prawda to siłownik jest walnięty. Chyba że czegoś nie wiemy .
    Przekaźnik J56 jest w bagażniku, tamże bezpiecznik B60, schematy masz w eLearnie:
    Electrical equipment > Electrical functions > E30 Electrically activated de... > E3045 BOOT AND FUEL FLAP ...
    Ostatnio edytowane przez yoozef ; 07-09-2012 o 20:15
    moja była Bella...

Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    No ale piszesz że podłączyłeś zamek na krótko i nie działa, to jeśli to prawda to siłownik jest walnięty
    Sam siłownik wyjęty z klapy podłączony na krótko działa. System "nie widzi" zamkniętego bagażnika nawet jak fizycznie jest zamknięty. Przy zamkniętym bagażniku pali się w środku lampka tak jakby był otwarty. Bezpiecznik jest ok. Nie działa otwieranie z pilota, ani ze schowka. Nie mam już pomysłów

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

To o co chodziło w tym zdaniu?
    Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    Podłączyłem sie na krótko do aku samym wcześniej wymontowanym zamkiem z klapy i też nie odbija.
    Generalnie musisz prześledzić całą dróżkę "prundu".

Wg eLearna przekaźnik J56 jest zasilany bezpośrednio z aku przez bezpiecznik B60. Czyli jak przekręcasz kluczyk w zamku to uruchamiasz przełącznik H71, a on za pośrednictwem przekaźnika J56 poprzez bezpiecznik B60 zapodaje 12V na siłownik zamka.
    Czyli jeśli bezpiecznik jest ok, to sprawdź przede wszystkim przekaźnik. CHociażby wydłub taki sam i zamień miejscami (chyba od klapki wlewu paliwa jest identyczny ale popatrz w skrzynce). Możesz też wyjąć przekaźnik i zasymulować jego działanie mostkując odpowiednie piny (wg. schematu 30 i 87).
    Jeśli to nie przekaźnik, to według schematu po drodze jest też trochę konektorów, może któryś nie łączy. Masz eLearna? Jak nie to ściągnij bo nie będę tu tego wszystkiego wklejał, zajrzyj tak jak ci podawałem do schematów, masz narysowane gdzie co jest rozmieszczone, opis jak co działa i jak wygląda schemat elektryczny. Trzeba na spokojnie posprawdzać po kolei.
    Ostatnio edytowane przez yoozef ; 07-09-2012 o 21:23
    moja była Bella...

Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

Gdzie znajde tego Elerna

- - - Updated - - -

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    To o co chodziło w tym zdaniu?

Napisał kamko25

Podłączyłem sie na krótko do aku samym wcześniej wymontowanym zamkiem z klapy i też nie odbija.
    Bo podłączyłem sam mikrowłącznik zespolony z zamkiem na krótko i nie działał. Potem wyjąłem siłownik i podłączyłem na krótko - zadziałał. Przekaźniki zamieniałem miejscami (różnica była tylko w Amperach) i nadal nic.

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    Gdzie znajde tego Elerna
    A tutaj na przykład (dzięki koledze Stanlizakowi):
    http://www.forum.alfaholicy.org/166/...tml#post369681

Wypalasz na płytę obraz albo montujesz jakimś Daemon Toolsem, instalujesz i czytasz .
    moja była Bella...

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

Na problem z zamknieciem jest sposob przekrecasz kluczyk w zamku i trzymasz az rygiel zostanie w drzwiach a reszte drzwi zamykasz recznie

W 156 to dziala moze w 166 tez

Wysłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez kt0sfajny ; 07-09-2012 o 21:32
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kt0sfajny Zobacz post
    Na problem z zamknieciem jest sposob przekrecasz kluczyk w zamku i trzymasz az rygiel zostanie w drzwiach a reszte drzwi zamykasz recznie
    W 156 to dziala moze w 166 tez
    U mnie to nie działa. Jak przytrzymam chwilę dłużej to i tak odbija i po chwili włącza się alarm

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

U mnie działa ta metoda, czyżby po FL było inaczej? Chodzi o to żeby nie używać alarmu tylko z uporem maniaka kluczykiem albo łapą trzymać wciśnięty rygiel. On ze 3 razy próbuje zamknąć, po czym otwiera aż w końcu odłącza centralny i można powciskać rygle ręcznie.
    moja była Bella...