Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Tuleje metalowo-gumowe wahacza poprzecznego tylnego a bezpieczenstwo

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzywda
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    była 156 1.9 JTD 16V 2004r

Domyślnie Tuleje metalowo-gumowe wahacza poprzecznego tylnego a bezpieczenstwo

Czy te tuleje maja jakiś istotny wpływ na bezpieczeństwo, poza ewentualnym luzem na tylnym kole? Luz ten nie jest jakoś przerażająco duży (1-2mm luzu na calym kole). Otóż ciężko te tuleje dostać, a czeka mnie trasa w sumie ok 3000km, a czasu trochę mało żeby to jakoś ogarnąć. Słyszeliście o jakimś przypadku typu "urwał mi się wahacz razem z kołem przez owe tuleje"?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Każdy luz wpływa na bezpieczeństwo jazdy - w tym przypaqdku może być niestabilny tył.
    Ale koło urwać się nie powinno podczas normalnej, spokojnej jazdy po dobrej nawierzchni.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

Cytat Napisał krzywda Zobacz post
    Czy te tuleje maja jakiś istotny wpływ na bezpieczeństwo, poza ewentualnym luzem na tylnym kole? Luz ten nie jest jakoś przerażająco duży (1-2mm luzu na calym kole). Otóż ciężko te tuleje dostać, a czeka mnie trasa w sumie ok 3000km, a czasu trochę mało żeby to jakoś ogarnąć. Słyszeliście o jakimś przypadku typu "urwał mi się wahacz razem z kołem przez owe tuleje"?
    Czarne są myśli Twe, nie powinno się nic takiego stać bo nawet jak tuleja się całkowicie zużyje lub nawet wysunie z oczka w wahaczu to są podkładki zabezpieczające przed spadnięciem wahacza z tej długiej śruby, która łączy zwrotnicę z elementami zawieszenia. Nie znaczy to jednak że można z tym tak beztrosko jeździć.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Tu nie chodzi o wysunięcie się oczka w wahaczu.
    Generalnie zasada jest taka, że tam, gdzie jest luz występują bardzo duże siły zrywające i w skrajnym przypadku może dojść do urwania się oczka (ucha) wahacza.
    Ja, co prawda, jeszcze nie słyszalem o takim przypadku, ale można sobie wyobrazić, że jeśli ktoś zaniedba totalnie te sprawy i będzie jeździł do oporu to może wystąpić taka sytuacja.
    Najczęściej natomiast wyrywają się sworznie kuliste z gniazd wahaczy i takich przypadków jest sporo.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał krzywda Zobacz post
    Czy te tuleje maja jakiś istotny wpływ na bezpieczeństwo, poza ewentualnym luzem na tylnym kole?
    zacznijmy od tego : przez rozwalone tuleje wahacza poprzecznego tylnego, masz zrąbaną zbieżność , opony są lekko cofnięte do tyłu pod kątem , i są sukcesywnie niszczone od wewnątrz ;

wariant pesymistyczny : przez 3000km (to duży dystans) zeżre ci opony od wewnątrz aż do szmaty , opona strzeli i masz lipę , i może ktoś kto przejeżdża obok ciebie ;

wariant optymistyczny : nic się nie stanie , ale zje trochę opony od wewnątrz - to masz jak w banku ,

BTW sam tak po kupnie 156 jeździłem , i uratowała mnie zmiana na opony zimowe , tylne letnie były właśnie starte od wewnątrz do drutów , mało brakowało ...
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 08-09-2012 o 23:12
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard