Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: Alfa Romeo 159, benzyna, pojemnoścido 2.0.

seeiko
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 159, benzyna, pojemnoścido 2.0.

Witam,

Chcę kupić Alfę Romeo 159, benzynę, o pojemności do 2.0. Mam do dyspozycji 36.000. Wchodzę na allegro, otomoto, i inne serwisy motoryzayjne i wyświetla mi się np. Alfa Romeo 159 JTS 160 KM, 2006r produkcji, 108.000 przebiegu, stan ideał za 26.900, oraz Alfa Romeo 159 Salon Polska, 2007r produkcji, 160 KM, 76.214 przebiegu za 39.900.
    O co chodzi? Nie rozumiem? Czy jeden rok i (nie podany miesiąc, może być zalewie kilka miesięcy) 30.000 kilometrów przebiegu może zmienić cenę o 13 tysięcy złotych??
    Proszę o porady? Na co zwrócić uwagę?

Użytkownik Świeżak Avatar Kattom
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.8 MPI 140KM; AR Giulietta 1,75 TBi 240KM 8C ; AR Giulia Veloce TI 280KM CR

Domyślnie

Pewnie żyjesz już na tyle długo, że wiesz, że nie ma specjalnych okazji.

Do dwóch litrów w benzynie masz dwa motory: 1.8 MPI (wielopunktowy wtrysk) 140 KM i 1.9 JTS (bezpośredni wtrysk) 160 KM. Zalety i wady obu są szeroko komentowane na forum - możesz poczytać, nie ma sensu zakładać kolejnego wątku:

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...dy_czytaj.html

Jak szukałem swojej to widziałem sporo padak: "bezwypadkowych" rozbitków, "używanych przez księdza w niemczech" z rocznym przebiegiem 130k km i innych tego pokroju.
    Musisz się wybrać i pooglądać. Jeden z forumowiczów może Ci pokazać historię serwisowania wozu:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ie_nr_vin.html.
    Zacząłbym od tego.

seeiko
    Gość

Domyślnie

Kattom,

Nic innego nie robię od miesiąca tylko czytam. Wiem, że z "obrazków" w ogłoszeniu niczego się nie dowiem, trzeba jechać, obejrzeć w realu, posłuchać, popukać i się przejechać, tylko, że podróż przez całą Polskę i powrót to czas! i pieniądze! Za przeproszeniem padam na pysk, cały tydzień pracuję, a weekendy spędzam w PKP i tak od miesiąca.
    Moje pytanie dotyczy jak spośród setek ogłoszeń wybrać te, które chociaż odrobinę bardziej niż inne wydają się realne?

Np. to ogłoszenie: http://allegro.pl/show_item.php?item=2609248763 lub to: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-bez...C25544077.html

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Silnik 1.8 MPI to jest silnik z Opla Vectry C. Jak byś chciał szerzej o nim to na forum vectry. Na + fakt że montują do tego silnika gaz ( + bądz nie bo może na gazie Ci nie zalezy ) jak nie zalezy to JTS będzie lepszy bo 159 to ciężka buda i na pewno lepiej sobie będzie radził z tym autem.

Co do aut to uderz do - Tomek_KRK . Sprowadza auta i Ci może naświetlić trochę temat albo coś ładnego przywieść.

janio
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o to pierwsze, samochód wygląda ok, gdybym szukał, to pewnie bym podjechał z czujnikiem grubości lakieru i z kimś, kto potrafi spojrzeć chłodnym okiem. Widać, że samochód jest od handlarza, lubiącego koloryzować ogłoszenia "design Giuggiaro" - jakby był jakiś inny, 6-scio biegowa skrzynia, jakby w 2006 była jakaś inna, a poza tym, sprzedający nie doliczył się jednej poduszki, czyli raczej nie ma specyfikacji samochodu - widać, że jest kolanowa, a więc poduszek jest w sumie 9, zakładając, że podanych 8 faktycznie jest. Na zdjęciach samochód wygląd ok, ale niestety ja też kiedyś pojechałem do takiego, który na zdjęciach wyglądał ok, a na miejscu okazało się... ech, szkoda gadać. Powiem Ci tak, zadzwoń do gościa, poproś o nr VIN oraz żeby zeskanował Ci książkę z wpisanymi przeglądami, następnie sczytaj z pieczątek adres i telefon do serwisu i tam zadzwoń.

krissis
    Gość

Domyślnie

jeśli miałbym być szczery to nie bardzo wierzę w 5-letni samochód z przebiegiem niecałych 110 tysięcy km w pierwszym przypadku i 121 tysięcy w drugim za taką cenę jaka jest podana w ogłoszeniu. Rozumiem że silnik benzynowy jest tańszy, ale jednak te ogłoszenia wyglądają zbyt ładnie jak na mój gust.
    Sam też szukałem benzyny i taką kupiłem, fakt że nie ruszałem się poza moje województwo więc i jazd za dalekich nie miałem, ale to tylko samochód więc postanowiłem że po całej Polsce za nim jeździł nie będę ostatecznie znalazłem alfę która pasowała mi pod każdym względem (kolor, silnik, sw) pojechałem, umówiłem wcześniej wizytę w ASO żeby mi ją pod każdym kątem zbadali, wziąłem ze sobą "chłodną głowę" znajomego żeby tak jak tu piszecie spojrzał na samochód ze swojej strony, no i po wszelkich badaniach go kupiłem. Jak na razie jeździ bez najmniejszej choćby awarii, a od kwietnia kiedy go kupiłem do dzisiaj z 10 tysięcy km zrobiłem (wakacyjne wojaże) i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z zakupu. Cena była przyzwoita więc tym bardziej. Wiadomo lekkie obdrapania były, ale najważniejszy czyli silnik sprawny aż miło. Zrobiłem dokumentację fotograficzną po zakupie, potem odmalowałem te zadrapania, żeby w przyszłości potencjalny kupiec miał jak na dłoni co było jak go kupowałem, zachowałem też pełną dokumentację z badania które przed zakupem zrobiłem a ASO (łącznie z grubością lakieru która była jak najbardziej w normie) tak aby nikt mi nie zarzucał że jakiegoś rozbitka, czy coś w tym stylu sprzedaje. Jakoś tak mam że lubię uczciwość, stąd to wszystko pozdro i udanego szukania życzę

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krissis Zobacz post
    jeśli miałbym być szczery to nie bardzo wierzę w 5-letni samochód z przebiegiem niecałych 110 tysięcy km w pierwszym przypadku i 121 tysięcy w drugim za taką cenę jaka jest podana w ogłoszeniu.
    Wiara to jedno, a wiedza, to całkiem inna para kaloszy Ja w styczniu kupiłem 2006 rok, z przebiegiem niewiele ponad 50 tys., przebieg udokumentowany i potwierdzony w serwisie, a więc to żadne cuda Z kolei oglądałem GT, która miała wpisany przebieg 182 000 km, i było to w listopadzie ubiegłego roku, po telefonie do niemieckiego serwisu, w którym była serwisowana, okazało się, że samochód... w we wrześniu miał wymieniany rozrząd przy przebiegu... 215 000 km

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał seeiko Zobacz post
    Kattom,

Nic innego nie robię od miesiąca tylko czytam. Wiem, że z "obrazków" w ogłoszeniu niczego się nie dowiem, trzeba jechać, obejrzeć w realu, posłuchać, popukać i się przejechać, tylko, że podróż przez całą Polskę i powrót to czas! i pieniądze! Za przeproszeniem padam na pysk, cały tydzień pracuję, a weekendy spędzam w PKP i tak od miesiąca.
    Moje pytanie dotyczy jak spośród setek ogłoszeń wybrać te, które chociaż odrobinę bardziej niż inne wydają się realne?

Np. to ogłoszenie: http://allegro.pl/show_item.php?item=2609248763 lub to: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-bez...C25544077.html

szukając ofert zacznij od tych najdrożysz...jest mniejsza szansa, że trafisz na złom. Odwieczna prawda..chytry dwa razy traci.
    Born to be wild.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tasiek
    Auto
    159 1.9 JDTM 8v '07

Domyślnie

Jesli chodzi o ta druga benzyne - http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-bez...C25544077.html - bylem i widzialem to auto, obroty na N skacza od 800 do 1100 wiec moze byc przepustnica do roboty, auto jest troche poobijane i porysowane wbrew opisowi co na czarnym lakierze od razu rzuca sie w oczy, na zdjeciach wyglada ladniej niz w rzeczywistosci. Jest tez troche niezgodnosci w wyposazeniu - brak MP3/AUX, sensora deszczu, niby pierdoly ale.... Do ceny dolicz 1800zl oplat + 500zl recykling (to teoretycznie wchodzi w "oplaty" ale wlasiciel komisu tego nie oplacil).

Jesli chodzi o sam komis - kupilem tam swoja 159 po obejrzeniu tej konkretnej benzyny i diesla wybralem diesla 8v ktory podobno byl chipowany na 150KM co nie jest prawda, w opisie tez byl inny przebieg i wyposazenie niz w rzeczywistosci co wlasciciel komisu tlumaczyl ze mial inne 159 i moze przy kopiowaniu nie zauwazyl bledow... Z drugiej strony wlasciciel nie mial nic przeciwko bym sam pojechal do ASO kolo fabryki Fiata 15KM dalej i sprawdzil. Koniec koncow po sprawdzeniu auto kupilem bo w ASO nic mnie nie zaskoczylo i przez ostatnie 3 tygodnie uzytkowania i przejechaniu juz ponad 2000km nic sie nie dzieje.

seeiko
    Gość

Domyślnie

tasiek niesamowite! heh.. dzięki forum, internetowi tak jakbym tam była osobiście i widziała to autko!!!

Dziękuję Wszystkim za pomoc. Naprawdę to dużo więcej daje niż bezpłciowe czytanie różnych artykułów.
    Po wszystkich za i przeciw zadzwoniłam do użytkownika forum, którego polecił kilka postów wyżej pampik i po namowach jednak kupujemy diesla.
    Wybrałam 1.9 JTD ze 150km.
    Pan Michał sprowadzi nam autko takie jak chcemy, zrobi je na bóstwo i za 2-3 tygodnie będziemy się już nim cieszyć :-)