Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [145] Więej mocy ??? Skąd ;)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Pio84
    Mieszka w
    Piaseczno, Poland

Domyślnie [145] Więej mocy ??? Skąd ;)

Witam

To moj pierwszy post tutaj ale napewno nie ostatni.
    Otóz problem jest następujący:
    Do niedawna poruszałem sporo szybszymi autami niz moja AR 145 1.9 TD
    Chętnie bym jakos podniosl osiagi mojej alfy.

Czytałem na jakims angielskim forum o swapie na 2.5TD 150Km taki jak w AR 155 :twisted:

Czy ktos o czyms takim slyszał ??? Widział???

Ewentualnie moze jakies porady jak w 1,9 Td podniesc choc troche moc ??? Te seryjne 90 KM to zdecydowanie za malo..... choc i tak jestem pod wrazeniem ze po 206,000km autko trzyma praktycznie 100% moc katalogowa :shock:
    no moze kilka Nm ucieklo :wink:

Tak wiec wszelkie pomysly, porady jak poprawic staruszka ropniaka beda mile widziane ...

Pozdrawiam

Pio84

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie Re: Więej mocy ??? Skąd ;)

Cytat Napisał Pio84
    Witam

To moj pierwszy post tutaj ale napewno nie ostatni.
    Otóz problem jest następujący:
    Do niedawna poruszałem sporo szybszymi autami niz moja AR 145 1.9 TD
    Chętnie bym jakos podniosl osiagi mojej alfy.

Czytałem na jakims angielskim forum o swapie na 2.5TD 150Km taki jak w AR 155 :twisted:

Czy ktos o czyms takim slyszał ??? Widział???

Ewentualnie moze jakies porady jak w 1,9 Td podniesc choc troche moc ??? Te seryjne 90 KM to zdecydowanie za malo..... choc i tak jestem pod wrazeniem ze po 206,000km autko trzyma praktycznie 100% moc katalogowa :shock:
    no moze kilka Nm ucieklo :wink:

Tak wiec wszelkie pomysly, porady jak poprawic staruszka ropniaka beda mile widziane ...

Pozdrawiam

Pio84
    polecam zmiane auta :mrgreen:
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Piotr
    Gość

Domyślnie

wszystko napisałem Tobie w wiadomości prywatnej dodam jeszcze tylko, że różnica w przyspieszeniu po modyfikacjach jest odczuwalna, ale szybkiego auta z tego nie zrobisz.

Moja Alfa przyspieszała do setki w około 10-10,5s co wcale nie jest jakimś rewelacyjnym wynikiem. Najlepszy czas na 1/4mili jaki udało mi się osiągnąć to 17.4s. Dla porównania kolega seryjną Corollą 1.6 pojechał na 16.9. Także sam widzisz, że wyścigówki z tego nie zrobisz.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Piaseczno, Poland

Domyślnie Re: Więej mocy ??? Skąd ;)

[/quote] polecam zmiane auta :mrgreen:[/quote]

Kolego , skoro nie masz do napisania nic mądrego i wnoszącego do sprawy to proszę Cie nie pisz wogole.....

uwielbiam takie porady....

było kilku takich mądrych prześmiewców którzy nacieli sie na mojego blisko 110KM Cieniasa z krotka skrzynia biegów :twisted: oj glupio bylo chlopca w autach za kilkadziesiat tysiecy dostawac baty.... oj glupio.... a tez mowili sprzedaj auto
    "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi."
    Albert Einstein

Mieszka w
    Piaseczno, Poland

Domyślnie

Cytat Napisał Piotr
    wszystko napisałem Tobie w wiadomości prywatnej dodam jeszcze tylko, że różnica w przyspieszeniu po modyfikacjach jest odczuwalna, ale szybkiego auta z tego nie zrobisz.

Moja Alfa przyspieszała do setki w około 10-10,5s co wcale nie jest jakimś rewelacyjnym wynikiem. Najlepszy czas na 1/4mili jaki udało mi się osiągnąć to 17.4s. Dla porównania kolega seryjną Corollą 1.6 pojechał na 16.9. Także sam widzisz, że wyścigówki z tego nie zrobisz.

Pozdrawiam

wiem dzieki za odpowiedz

generalnie to nie ma byc auto do scigania sie .... takie juz mialem i powiedzmy ze mi przeszlo .... chodzi tylko o poprawe komfortu uzytkowania auta.... troszke szybsze wyprzedzanie i odrobine wiecej mocy ktora pozwala lepiej panowac nad autem w krytycznych momentach...

moc to przeciez nie zawsze sciganie sie ale bardzo czesto bezpieczenstwo

moje ex autko robilo cwiartke w 15.4 sek wiec alfa po tym jest jak zolw przy zajacu :mrgreen:

ale przynajmniej spokojnie moja druga polowka moze tym jezdzic bo rajdowka bylo ciezko....
    "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi."
    Albert Einstein

Piotr
    Gość

Domyślnie

Poprawa elastyczności jest naprawdę spora, jednak MBC ma do siebie to że steruje doładowaniem dosyć twardo. W praktyce wygląda to tak, że przy wciśnięciu gazu w podłoge chwilke nic się nie dzieje. Dopiero po pewnej chwili samochód zaczyna gwałtownie przyspieszać. Chcąc szybko kogoś wyprzedzic trzeba mieć to na uwadze. MBC to najzwyklejszy zawór kulkowy, stąd taka charakterystyka pracy silnika.

Mieszka w
    Piaseczno, Poland

Domyślnie

Cytat Napisał Piotr
    Poprawa elastyczności jest naprawdę spora, jednak MBC ma do siebie to że steruje doładowaniem dosyć twardo. W praktyce wygląda to tak, że przy wciśnięciu gazu w podłoge chwilke nic się nie dzieje. Dopiero po pewnej chwili samochód zaczyna gwałtownie przyspieszać. Chcąc szybko kogoś wyprzedzic trzeba mieć to na uwadze. MBC to najzwyklejszy zawór kulkowy, stąd taka charakterystyka pracy silnika.
    taka charakterystyka w 100% mi odpowiada... wiem ze to nie jest typowe dla turbodiesli ale ale jednak mam gdzies zakodowane jazde benzyniakiem czy to N/A czy turbo... zawsze byl kop nagle ktorego to wlasnie teraz brakuje...

sadze ze gdyby udalo sie osiagnac moc zblizona do ok. 100-105Km powinno sie juz w miare przyjemnie jezdzic :wink: teraz przy max wcisnietym gazie turbina laduje 0,8bara ale przy jakis 3900 RPM troszke doladowanie spada :cry:
    chcialbym podniesc doladowanie na jakies 1,1-1,2 bara tak jak pisales... powinno byc juz naprawde czuc roznice w mocy a jeszcze w miare bezpiecznie...
    Albert Einstein