Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: [33] współpraca głowic z różnych samochodów

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    poznan

Domyślnie [33] współpraca głowic z różnych samochodów

Wymienaiłem ostatnio zawory w jednej w głowic. Czemu byłem do tego zmuszony pisałem w innych wątkach i nie jest to w tej chwili istotne.
    Ostatnio kupiłem na allegro głowice (do 1.7 16v), początkowo chciałem ją przeznaczyć na cześci (potrzebne były mi zawory), ale po dokładniejszym obejrzeniu (moim i fachowca) głowica wydaje się być w lepszym stanie niż ta co była do tej pory zamontowana (ten fakt mnie trochę zaskoczył bo za tą cene spodziewałem się złomu). Rozmawiałem z kolesiem od którego ją kupiłem i okazało się że była ona przygotowana do montazu - była planowana oraz dotarte były zawory. Głowicy nie założył bo ostatecznie sprzedał samochód.
    I tu mam własnie pytanie: czy ta głowcica będzie współpracować z tą co obecnie jest założona. Na pewno ma trochę inny stopień zużycia. Po drugie nie wiem czy ten co ją planował trochę nie przesadził - zawory ssące lekko wystają ponad płaszczynę, a w orginalnej nie. Jeśli jedna z głowic była bardziej zplanowana niż druga to czy silnik będzie poprawnie pracował?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie Re: współpraca głowic z różnych samochodów

Cytat Napisał anubis82
    I tu mam własnie pytanie: czy ta głowcica będzie współpracować z tą co obecnie jest założona.
    Jeśli zawory nie spotkają się z tłokiem to jest szansa na współpracę :wink: . Silnik nie będzie równo pracował, choć w boxerze jest to pewnie nie do wychwycenia.

Poza tym to Ty masz głowice w ręku - pomierz je dokładnie i będziesz przynajmniej wiedział jaka jest różnica i czy zawory są zagrożone. Może udałoby się skołować grubszą uszczelke i byłoby teoretycznie po kłopocie...

BTW. Nie mogłeś ściągnąc od razu drugiej głowicy?