Wymienaiłem ostatnio zawory w jednej w głowic. Czemu byłem do tego zmuszony pisałem w innych wątkach i nie jest to w tej chwili istotne.
Ostatnio kupiłem na allegro głowice (do 1.7 16v), początkowo chciałem ją przeznaczyć na cześci (potrzebne były mi zawory), ale po dokładniejszym obejrzeniu (moim i fachowca) głowica wydaje się być w lepszym stanie niż ta co była do tej pory zamontowana (ten fakt mnie trochę zaskoczył bo za tą cene spodziewałem się złomu). Rozmawiałem z kolesiem od którego ją kupiłem i okazało się że była ona przygotowana do montazu - była planowana oraz dotarte były zawory. Głowicy nie założył bo ostatecznie sprzedał samochód.
I tu mam własnie pytanie: czy ta głowcica będzie współpracować z tą co obecnie jest założona. Na pewno ma trochę inny stopień zużycia. Po drugie nie wiem czy ten co ją planował trochę nie przesadził - zawory ssące lekko wystają ponad płaszczynę, a w orginalnej nie. Jeśli jedna z głowic była bardziej zplanowana niż druga to czy silnik będzie poprawnie pracował?