Stałem się posiadaczem Alfy 147 1.6 TS 120 KM, przebieg 140 tyś (raczej pewny). Czy szczęśliwym jeszcze nie wiem. Auto jeździ jednak poprzedni właściciel nie dbał o nie za bardzo. Tzn. naprawy robił jednak nie dbał np. o odpowiedni poziom oleju. W silniku obecnie było oleju na krawędzi miarki. Na razie kupiłem taniego mobila 10W40 i dolałem ponad litr. Stwierdziłem że na takim tanim oleju sprawdzę ile ten silnik bierze bo poprzedni właściciel tego nie liczył. Mówi tylko że dużo bierze jak się jedzie po autostradzie.
Jaki olej wybrać na stałe? Czy np. Orlen 10W60 będzie dobry? Tzn. lepszy od 10W40 i będzie go brać mniej? W końcu po rozgrzaniu powinien być gęstszy od 10W40. Lub ogólnie jakiś 10W60 na bazie PAO. Kiedyś w tym silniku była selenia ale jak zaczął łykać sporo to właściciel przeszedł na mobila 10W40 a w międzyczasie na valvoline maxlife 10W40 jednak potem i tak był ten mobil bo łatwo dostać.
Niestety obawiam się że samochód trochę pojeździł na poziomie oleju sporo poniżej minimum. Ciekawe jaki będzie to miało wpływ na trwałość i ile tego oleju bierze. Zastanawiałem się jak sprawdzić stan techniczny silnika. Czy np. przez próbę przyspieszania 0-100 km/h
Oprócz tego mam pytanie o olej w układzie wspomagania. Wg. instrukcji jest tam Tutela Gi/A która niby jest czerwona a ja mam tam czarny olej i poziom w okolicy min. Co dolać? Czy może wymieniać?
Na razie wymieniłem sam filtr powietrza na manna C3188 (podobno filtr powietrza nigdy nie był wymieniany). Mam nadzieję że zrobiłem to dobrzePozostaje jeszcze do wymiany kabinowy.
Oprócz tego do korka wspomagania powinna być doczepiona jakaś rurka. Gdzie mam jej szukać? Odczepiła się wyraźnie i nawet jej końca nie widać.
Na co powinienem zwrócić uwagę eksploatując to auto? Słyszałem o jakiś obracających się panewkach. O co w tym chodzi i jak zapobiegać? Wariator był wymieniany. Czy powinienem wymieniać olej w skrzyni? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Nie planuję tym samochodem jeździć na co dzień. Ma to być bryka na weekendy.
Wg. komputera przy b. lekkim traktowaniu mam spalanie 10l po mieście ale pewnie będzie ok. 12l normalnie.