Witam!
Koledzy jak w temacie , pytanie brzmi, jak odkręcę terostat to jak znaczna część płynu wyleci?? czy można obejść to bez koniecznego spuszczania z calego układu?.... zbiorniczek wyrównawszy jest wyżej ( TS 1.6)
Witam!
Koledzy jak w temacie , pytanie brzmi, jak odkręcę terostat to jak znaczna część płynu wyleci?? czy można obejść to bez koniecznego spuszczania z calego układu?.... zbiorniczek wyrównawszy jest wyżej ( TS 1.6)
nie da rady. Nie wszystko ale większość tak.
U mnie jak wymieniałem to kupiłem 4 l bańkę i prawie cała została wlana ponownie.
U mnie zleciało około 2,5 litra. Ten gruby wąż od chłodnicy do termostatu trzeba zacisnąć przy ściąganiu i potem przyczepić go wylotem do góry chociażby do zamka maski. To pozwoli Ci zaoszczędzić kilka mililitrów.
A nie prościej spuścić płyn przed demontażem do podstawionego naczynia?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
sprawa zamkniętazrobiłem , rozlałem może pół l a reszta uratowana .... zaczynałem od głównego od chłodnicy ...całość ok 2 l ...wszystko gra i super sprawa układ sam odpowietrza.... temat do zamknięcia ...dzeki za rady!
W jaki sposób układ sam się odpowietrzył??
Nie wyciągałeś tej zaślepki w chłodnicy?
nie jest to zbedne w tym układzie...są odpowiednie weżyki , nawet widzisz jak CI powietrze wyrzuca z początku(w zbiorniczku wyrównawczym)... wszystko robi za Ciebie a Ty kontrolujesz stan plynu i potem na zimnym oceniasz czy wymagane jest dolanie plynu
Nie odpowietrza samemu , tylko należy poprawnie go zalać (przy odkręconych kolejno odpowietrznikach)
No może. Nie wiem, to nie będę się sprzeczał. Ja odkręciłem ten korek w chłodnicy przy nalewaniu płynu i potem jeszcze po rozgrzaniu silnika odkręciłem go jeszcze raz i znowu leciało powietrze (słychać było "bąblowanie")