Witam mam alfe 156 z 2002r po fl , silnik padł i chce go wymienić 1.8 T.S 140km, pytanie czy nie będzie problemu jak kupie TS 1.8 144km , czy będzie pasować?
Witam mam alfe 156 z 2002r po fl , silnik padł i chce go wymienić 1.8 T.S 140km, pytanie czy nie będzie problemu jak kupie TS 1.8 144km , czy będzie pasować?
Witam, miałem podobny problem jak Ty i to już kwestia mechanika czy się zechce bawić. Musi jedynie być sam silnik odpowiadający Twojej Belli czyli z wersji po lifcie![]()
Mechanik powiedział że może go założyć, ale nie wie czy osprzęt będzie pasował i czy komputer nie zgłupieje.
Czyli można założyć taki silnik do tej wersji? i na czym polega owa zabawa?![]()
Na moim przykładzie kupiłem całego anglika '01r a moja jest z '98, miał troszkę grzebania bo właśnie komputer ze starego musiał przełożyć, to kolektory się różniły. Jeśli będzie to robił jakiś dobry magik to z pewnością nie będzie wielkich komplikacji.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Jedno "ale" - wersja 1.8 144 KM to CF2 - inny wydech, brak stopni post-collector, czyli katalizatorów za kolektorem wydechowym, katalizator zintegrowany z tłumikiem środkowym, 1 sonda lambda - Euro2. 1.8 140 KM to CF3 (Euro3).
Tu masz obrazowo: http://www.catalogue.bosal.com/pages...el=B&year=2000
Skoro zamieniasz na Euro2 to może ktoś odkupi katy zza kolektorowe oraz 2 sondy, które nie będą Ci potrzebne do CF2
A co było przyczyną awarii silnika, jaki przebieg (oryginalny)? Temat wałkowany od zarania forum... zastanów się czy nie remontować, zawsze będziesz wiedział co masz, a kupny... ryzyk fizyk... może przejeździć i 100 tyś km... a możesz i 10 tyś. km nie zrobić...
Ostatnio edytowane przez tomito ; 01-11-2012 o 11:46
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Tak na zakończenie opowiem jak skończyła się moja zabawa z silnikiem... ;]
Okazało się że jest to silnik 2.0 od alfy 146 i różnił się od tego co miałem....
Mechanicy podjęli się jednak wstawienia, po moim zapewnieniu że będzie pasować, bo byłem pewien że jest to 1.8 tylko starszy model
Narobili się strasznie... skasowali mnie 500zł
Jak chciałem wymienić rozrząd to się okazało że są 2 wałki a nie 1... ;]
Ale o dziwo silnik chodzi ładnie i nie mam z nim większych problemów jedynie na gazie na niskich obrotach czasami mi zgaśnie..
Także moja mała rada na przyszłość jak kupujecie coś na Allegro dokładnie to sprawdźcie... ;]
Pozdrawiam