witam zamierzam zmienić moją alfe 156 na 166.czy 166tka też ma takie słabe zawieszenie jak 156
witam zamierzam zmienić moją alfe 156 na 166.czy 166tka też ma takie słabe zawieszenie jak 156
Słabsze, nie słabsze na pewno droższe w utrzymaniu.
I z tego powodu na pewno bardziej zaniedbane w używanych egzemplarzach.
A co ma mocne na polskie drogi?
Co ma mocniejsze zawieszenie?
Daewoo Nexia na ten przykład. Katowałem to auto przez kilka lat i zawieszenie się dobrze trzymało. Jedyne co trzeba było wymienić, żeby było idealnie (a w moim aucie musi być idealnie), to.. końcówki drążków po 20 zł/szt...
A w Alfie bez przerwy coś się pierd....li
Alfa jest świetna, ale zawieszenie jest kiepskie.
I nie mówcie mi, że nie jestem Alfaholikiem, bo krytykuję. Krytykuję, bo jestem obiektywny. Krytykuję, bo nie lubię trzeszczenia, stukania...
Krytykuję, bo nie lubię podczas jazdy czuć się jak w starym trzeszczącym Żuku i żeby tego nie czuć, musieć wciąż inwestować w zawiechę.
Krytykuję, bo wkur... mnie beznadziejny stabilizator z przodu, do którego dostęp jest maksymalnie utrudniony.
Krytykuję, bo kocham to auto i chciałbym, żeby było idealne, ale niestety - nie jest (taka jest tylko moja żona :-)
Ale Daewoo Nexia nie prowadzi się już tak pewnie- coś za coś. No i w 156 masz wielowahacza- każde auto na wielowahaczu ma problemy z drogami w Polsce- nawet ten przereklamowany, kochany przez rzeszę Polaków, Passat.
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Daewoo Nexia - na prostych była wspaniała :-)Napisał fiergloo
Na zakrętach - nieco mniej ;-)
Wiem, że mam w 156 wielowahacz... Ale znów muszę wymienić pewien element tego wielowahacza, a konkretnie tylną część i to mnie wkurza...
Ale nie poddajemy się :-)
Wymienimy te cholerne wahacze tylne wzdłużne, czyli wleczone... A może wzdłużnie wleczone ;-)
To, że sypią się zawieszania a Alfach to nie wina aut tylko stanu naszych beznadziejnych pseudo dróg!![]()
FORZA ITALIA !
Konstrukcja podobna, auto cięższe. Wnioski wyciągnij sam.Napisał axx1
Jest: Maserati Levante S
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.