Witam wszystkich!
Chciałbym się dowiedzieć czy w naszych bellach trzeba wymienić łożyska od razu z piastą czy można same łożyska? Chodzi o przód oczywiście. Chciałbym wymienić a nie wiem czy mogę same łożyska czy z piąstą jak coś to odrazu trzeba.
Witam wszystkich!
Chciałbym się dowiedzieć czy w naszych bellach trzeba wymienić łożyska od razu z piastą czy można same łożyska? Chodzi o przód oczywiście. Chciałbym wymienić a nie wiem czy mogę same łożyska czy z piąstą jak coś to odrazu trzeba.
I wymienia się to które jest zużyte nie trzeba dwóch naraz/podnieś przód samochodu kręć kołem a napewno dowiesz które jest do wymiany/.
A jak jesteś kolego w stanie sprawdzić w czasie jazdy gdy nadwozie przenosi hałas,już widziałam nie raz błędne diagnozy co po niektórzy powymieniali sobie nie te łożyska które były zużyte bo im się wydawało.
- - - Updated - - -
Ale jak masz lepszy sposób to oczywiście pisz.
Czyli z przodu mogę wymienić tylko łożyska? Bez potrzeby wymiany piasty? Napewno? Jak tam to może mi ktoś jakieś polecić i czy mogę to samemu zrobić?
Piast nie musisz wymieniać,chyba że masz zerwne gwinty śrub mocujących koła,czy sam wymienisz? to nie taka prosta sprawa jest przy tej czynności trochę roboty i do wyprasowania łożysk potrzebna jest prasa.
Dodatkowo w łożysku znajduje się czujnik od abs i asr więc po wymianie kasowanie błędu trzeba zrobić. Ja wymieniałem same łożyska ponad 300 pln za jedno.