Witam,
Zapewne było już w kilku miejscach i na część pytań mam już odpowiedzi jednak dalej szukam.
Po zakupie samochodu, pierwszy raz AR mam kilka rzeczy do zrobienia i dlatego też kilka pytań.
Samochód AR 156 SW r. 2003, 1,9 JTD 16 V
Proszę o rady na co zwrócić uwagę, co zrobić jako pierwsze.
Nadwozie:
- kilka małych odprysków po kamykach, szukam w okolicach Katowic, Chorzowa dobrego lakiernika, który może to zrobić.
- drzwi tylne po lewej stronie, trochę przyciskają uszczelkę, ciężko to określić ponieważ pasowanie jest ok i nie były zdejmowane, ale poprzedni właściciel miał auto tylko dla siebie i chyba nikt nie jeździł z tyłu.
Silnik
- Rozrząd + pompa wody (sprawdzony mechanik mile widziany)
- Olej i filtry (jakie polecacie) ?
- zauważyłem lekkie ślady zaschniętego oleju na tylnej ścianie silnika, pod odmą (tak mi się wydaje). Czy przejmować się tym?
Podwozie i układ hamulcowy:
- Nie stuka i nie puka, przegląd teraz przechodziła i była trzepana trochę więc tutaj raczej nic
- Widzę drobne ślady gdzie fabryczna konserwacja się kończy, planuję ją poprawić, na co ewentualnie zwrócić uwagę?
Wnętrze:
- Fotele są w dobrym stanie , skóra z wyjątkiem fotela kierowcy, tam jest lekko przetarta skóra, czytałem już poradniki jak to naprawić, szukam kogoś kto to robił. Chciałbym zrobić to sam ale wiadomo w kilka osób raźniej
- Nie działa podgrzewanie fotela pasażera, od czego zacząć poszukiwania usterki?
- Wyświetlacz komputera, standardowy problem z wygasaniem przy wyższej temp.. Planuję zakup wyświetlacza z wersji po lifcie. Czy w okolicy jest ktoś kto robił taką przekładkę ?
- Odstaje zaślepka poduszki pasażera. Czy jest jakiś sposób aby to naprawić? Wygląda trochę nie tak jak powinna.
- Klamka drzwi kierowcy, jest trochę "luźna".
Tyle znalazłem sam, reszta wygląda na spoko.
Przy okazji pozdrowienia czerwona 156 sedan, widziana wczoraj (24.11.2012) w Chorzowie na ul. Strzelców Bytomskich. Podkładki klubowe pod rejestracją![]()
Pozdrawiam
Jarek