Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Ar 164 2.0ts

schumi
    Gość

Domyślnie Ar 164 2.0ts

Witam

Mam mał problem z Alfą 164 2.0 TS na dwóch aparatach otóz samochó odapala ale bardzo nieróno pracuje na wolnych obrotach po wkręcaniu na wyższe obroty wszystko jest ok ale jak wraca do jałowych szarpie silnikiem i potrafi wtedy zgasnąć.
    Co najdziwniejsze po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruch zaczyna świecić kontrolka sygnalizacyjan otwarcia prawych tylnych drzwi i żarzy się prawy kierunek na desce.

Pierwsze co zrobiłęm podmieniłem przepływkę i krokówkę został do sprawdzenia potencjometr.
    Świece i palce zapłonowe nowe.

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Sprawdź szczelność dolotu. Lewe powietrze daje takie właśnie objawy. Choć przyczyn może być masa, jak świece, kable, wtryskiwacze (choć wszystkie te sprawiałyby problem w całym zakresie obrotów), nieszczelne zawory, czy zwyczajnie słaba kompresja.

Zwykle z resztą jest tak, że im szybciej silnik się kręci tym mniej odczuwalna jest jego nierówna praca, ale zakładam, ze jak piszesz, że wszystko jest ok to znaczy, że auto ma moc jak przed usterką.
    Lampek bym nie łączył z tą awarią. To jednak włoskie auto, które ma 22 lata, więc dziwnie zapalające się kontrolki nie powinny aż tak dziwić
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

ViP Świeżak Avatar Wodzu33
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    AR 164 '98 2.0TS 8v

Domyślnie

Ja jakiś rok temu miałem to samo.Coraz gorsza praca na wolnych i spadek mocy. Okazało się, że była pęknięta ta gumowa rura dolotu. Sprawdziłem to tak, silnik chodził na wolnych i wystarczyło tylko ruszyć dolot i silnik gasł. Po zdjęciu okazało się że, pękł w połowie na tej harmonijce. Skleiłem to najpierw izolacyjną i później taśmą samowulkanizującą i silnik jak nowy

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia