Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Alfa Romeo 156 2003r elektronika !

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 2003 1,9 jtd 115 km

Domyślnie Alfa Romeo 156 2003r elektronika !

witam w mojej ślicznotce , dzieją się ostatnio dziwne rzeczy . Pierwszy problem to zapala mi sie immobilizer i nie mogę auta odpalić do puki kontrolka nie zgaśnie. po drugie , na wyświetlaczu pokazują mi sie dziwne rzeczy np "śnieżka" a mamy 10 stopni na plusie oraz wyświetla mi sie ze drzwi sa nie domknięte kiedy jest to nie prawda . ;/ , do tego jeszcze ostatnio centralny zamek gdy zamkniemy auto zamyka a po 3 sekundach znów otwiera wszystkie drzwi . czy to wina jakiegoś komputera ? spotkał sie ktos z takim problem ? z gory dziękuje za pomoc .

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

zacznij od sprawdzenia akumulatora

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

kontrolka od immo to prawdopodobnie lekko wypięta wtyczka od antenki immo. Ta wtyczka jest za skrzynką bezpieczników, wypnij i wepnij ją kilka razy, jak masz środek do czyszczenia złącz elektrycznych to spryskaj styki od kostki, warto też wyczyścić pędzelkiem(suchym)z kurzu antenkę immo.

Co do kontrolki otwarcia drzwi, i otwierania zamków po 3 sekundach to te "usterki" są ze sobą powiązane. Być może jest brak styku w którejś z przelotek do drzwi, bądź sama wtyczka w zamku nie ma styku.

Co do śnieżki to za bardzo już nie pomogę bo kompa w swojej Alfie nie mam. Ale wszystkie te "usterki" to wina braku dobrego kontaktu. Sprawdź też akumulator i wszelkie połączenia masowe w samochodzie(przy nogach kierowcy i pasażera)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

mi to wygląda na jakiegoś wirusa,
    a tak na serio - podładuj aku, spr. stan klem, podłącz pod MES. możesz też wypiąć wtyczki od ecu i wpiąć ponownie.

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Cytat Napisał emo94 Zobacz post
    a tak na serio - podładuj aku, spr. stan klem, podłącz pod MES. możesz też wypiąć wtyczki od ecu i wpiąć ponownie.
    Ale nie trzeba podpinać pod MES, z immo też miałem cyrk taki jak kolega opisuje i było to spowodowane właśnie wtyczką od antenki immo, a z czujnikiem drzwi pewnie jest to samo, czyli brak styku, ewentualnie do wymiany mikrowłącznik w zamku drzwi których wyświetla komunikat, że są otwarte padł.

Za centralkę odpowiada też moduł komfortu, ale wątpię, że to on padł, bo on odpowiada też za elektryczne szyby, i oświetlenie wnętrza jak dobrze pamiętam.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał tomek921 Zobacz post
    Co do śnieżki to za bardzo już nie pomogę bo kompa w swojej Alfie nie mam. Ale wszystkie te "usterki" to wina braku dobrego kontaktu.
    Może ja pomogę.
    Szukałbym w okolicy drzwi pasażera.
    Konkretnie wtyczka w słupku. Termometr zewnętrzny jest w lusterku pasażera.
    Cały problem z alarmem i temperaturą może być właśnie gdzieś tu.
    Moja Bella