Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: [147] Przeskakujący rozrząd

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kurly
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie [147] Przeskakujący rozrząd

Witam. problem jak w temacie dzisiaj już w sumie trzeci raz podczas użytkowania mojej alfy przeskoczył mi rozrząd w sumie już się przyzwyczaiłem regularnie co pół roku czasami dłużej dotyka mnie ta przypadłość. Ale nie ważne doszedłem do wprawy w jego ustawianiu moje pytanie jest następujące - co może być tego przyczyną. Przeskakuje tylko i wyłącznie podczas odpalania (dodam że odpalam zawsze na wybitym biegu sprzęgło w podłogę) objawia się to tym, że auto zaczyna szarpać przy rozruchu i zaczyna dziwne odgłosy wydawać. Potem już odpala normalnie ale słychać głośniejszy klekot - tzn silnik chodzi normalnie tylko głośno chodzi jak traktor. I teraz nie wiem rozrząd wymieniałem jakieś 1,5 roku temu albo 2 lata nowe części ina i skf obstawiałem rolki ale są w dobrym stanie ostatnio przed urlopem jak mi przeskoczył to sprawdzałem 5 razy zanim założyłem pasek czy nie ma luzów czy się nie przycierają łożyska itp itd. I niestety ciągle ta przypadłość powraca. Pasek też jest dobry nie postrzępiony ząbki całe. Ni wiem już po prostu jak temu zapobiec. Może ktoś z was walczył z podobną przypadłością i może coś mi podpowie

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

nieodpowiednio naciagniety pasek, nieprawidłowy pasek tzn nieodpowiedni kształt zęba paska, lub zużyte kola.

pzd.

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

pasek naciągałem tak jak to Bozia przykazała dżordżu zresztą pasek też dobrej firmy ale jaki kształt zęba nie pamiętam:/ ehh kicha jutro to ustawie po pracy i oby się nie psuło

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

jak kolega wyżej pisał albo pasek ma ząbki na okrągło albo takie bardziej kanciate bo wdziałem że są i takie i takie
    a dwa zjechane koła u mnie mechanik ostatnio koła po wymieniał bo mówił że pasek nie jest za bardzo dopasowany
    Kolejna alfa kolejne problemy

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

jesli coś sie dzieje z rozrzadem to tak dlugo bym przy nim siedział az bym coś znalazł, jak przeskakuje o 1 ząb moze przeskoczyc także i o 2,3 5, a wtedy to juz tylko wydatki sie zaczynaja, i to duze.

pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Kolego sprawdż dokładnie moduł zęba czy idealnie jest on dopasowany do kół,chyba że są one już podtarte,ale dziwna sprawa dobrze ustawiony i naciągnięty rozrząd nie ma prawa przeskakiwać.

- - - Updated - - -

Miałam taki przypadek w swojej belli przeskoczył mi pasek o jeden ząbek ale powodem była mała myszka która ułożyła się do spanka pod obudową rozrządu i podczas rozruchu silnika dostała się między pasek a koła i pasek przeskoczył o jeden ząbek na szczęście bez szkody dla silnika ale pozbywając życia myszkę.

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

Też dla mnie jest to dziwne jak kupiłem alfe to jeździłem rok bez zmiany rozrządu i było wszystko ok po roku postanowiłem zmienić sobie nakupiłem części wymieniłem i też na rok był spokój pierwszy przeskok oddałem do mechanika w olkuszu jest taki miłośnik alf on mi to ustawił i od tej pory już 2 razy mi przeskoczył. Nic ustawiłem to teraz no i muszę pomyśleć co powymieniać sprawdziłem i rolkę i napinacz nie ma luzów pasek też wygląda na dobry nie popękany ząbki pasują na koła. Nie chcę oddawać znowu do emchanika tego bo już raz mechanik to ustawiał i wytrzymało to pół roku powiedział, że będzie ok...

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

zrób zdjecie napinacza, jak Ci sie chce.

pzd.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Nie jest to normalny objaw tym bardziej że przed wymianą było ok,coś tu nie gra.

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

niestety ale wczoraj już wszystko złożyłem więc zdjęcia nie zrobię ale wstawię zdjęcie z jakiegoś sklepu bo to jest dokładnie identyczny napinacz jaki kupowałem
    http://t.iparts.pl/204/531025530/dok...zrzadu-ina.jpg