Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Temat: 1.9 JTD nie pali :(

stelma1000
    Gość

Domyślnie 1.9 JTD nie pali :(

wymieniłem świece, filtr paliwa, kable sprawne, moduł sprawny, prąd jest. Przy niskich temperaturach ciężko palił a przy dzisiejszym mrozie klapnął całkowicie. Nawet na kablach kręci kręci i nawet nie kaszlnie. Jest ktoś z was w stanie cokolwiek doradzić? Jestem bezradny. Stoi teraz biedak ledwo żywy w śniegu i nie wiem jak mu pomóc

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Pompka paliwowa pracuje po przekręceniu kluczyka?? Paliwo leci? Jak z wtryskami, bo piszesz że ciężko kręciła w niskich temperaturach. Kopciła?? Jest wiele pytań....

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

co to za silnik ? który rok ? jaka moc?

stelma1000
    Gość

Domyślnie

idę zaraz sprawdzić czy w ogóle słychać jakiś odgłos spod pokrywy silnika, czy paliwo leci??? napewno jest suchutko w silniku i pod więc nigdzie nie ucieka a czy dostaje paliwo tego nie wiem. I co to za pytanie odnośnie wtrysków?

- - - Updated - - -

1.9 JTD 115 KM z 2001 roku

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Pompkę powinno być słychac po przekręceniu kluczyka, paliwo można sprawdzić odpinając wężyk albo odkręcając zaślepkę pod filtrem paliwa (tak jak to się robi w przypadku spuszczania wody z filtra). Pytanie odnośnie wtrysków i kopcenia- chodziło mi o to że to są objawy padniętych wtrysków (lejących) - kopcenie i ciężkie odpalanie w niskich temperaturach.
    Pozdro

stelma1000
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    Pompkę powinno być słychac po przekręceniu kluczyka, paliwo można sprawdzić odpinając wężyk albo odkręcając zaślepkę pod filtrem paliwa (tak jak to się robi w przypadku spuszczania wody z filtra). Pytanie odnośnie wtrysków i kopcenia- chodziło mi o to że to są objawy padniętych wtrysków (lejących) - kopcenie i ciężkie odpalanie w niskich temperaturach.
    Pozdro
    pod filtrem paliwa mam prykręcane "coś" jest to prawdopodobnie coś w rodzaju ceraminczego podgrzewacza paliwa, który jest podłączony wtyczką. Jak odkręcę to zleci całe paliwo z filtra? I tedy mam przekręcić silnik i sprawdzić czy leci dalej?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Pod filtrem masz przykręcony czujnik wody w filtrze, jak go lekko popuścisz to powinno lecieć paliwo ale jak przekręcisz kluczyk to może mocno sikać więc lepiej to robić z drugą osobą, która może dokręcić czujnik w razie dużego wycieku. Poza tym pompę powinno być słychac czy pracuje.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kaczorrek
    Mieszka w
    Łagiewniki
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

Jeśli masz mozliwość to podłącz pod kompa i bedziesz wiedzial. Obstawiam za niskie ciśnienie paliwa... do sprawdzenia wtryski, pompa albo regulator ciśnienia. Na kompie by ci wszystko wyszło

stelma1000
    Gość

Domyślnie

Panowie, byłem na dole i tak: komputer podpiąłem i błędów żadnych nie pokazał. Jeśli chodzi o inne parametry to nie sprawdzałem. Jeżeli chodzi o tą pompkę to nie wiem ale po odpaleniu słychać bardzo delikatny dźwięk że coś tam pracuje około 13 sekund a potem gaśnie i słychać pyknięcie przekaźnika, więc o ile dobrze przypuszczam to była pompka.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kaczorrek Zobacz post
    Jeśli masz mozliwość to podłącz pod kompa i bedziesz wiedzial. Obstawiam za niskie ciśnienie paliwa... do sprawdzenia wtryski, pompa albo regulator ciśnienia. Na kompie by ci wszystko wyszło
    na wyłączonym silniku w FES mi to pokaże???

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    małopolska
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 jtd 8v 115KM 2003r

Domyślnie

Podstawa to sprawdzenie ciśnienia paliwa w szynie CR podczas odpalania.Wtryskami steruje komputer otwiera je przy ciśnieniu ok 300 bar .Może być uszkodzony (jak pisali koledzy) regulator ciśnienia,lub czujnik ciśnienia.Na wyłączonym silniku nic nie sprawdzisz.