Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Skrzynia biegów

Flar
    Gość

Domyślnie Skrzynia biegów

Problemów ciąg dalszy. Ostatnio mi zgrzytnęło, strzeliło i zaczął się lać olej ze skrzyni. Po 52 tys rozpadło sie łożysko wałka, uszkodziło odbudowę w kilkunastu miejscach, porysowało zęby i wybiło dziurę na wylot. Po prostu skandal. Koszty w serwisie absurdalne - ok 5000 netto skrzynia bez robocizny.
    Znalazlem taniej, robię w zaprzyjaźnionych warsztacie ale postanowiłem ze nie odpuszczę - chce napisać do FAP oraz centrali AR we Włoszech pismo gdyż jest to wada materiałowa. Bardzo ciekaw jestem czy będzie jakakolwiek reakcja.
    Mimo mej miłości do włoskiej motoryzacji obawiam się, że kolejnego auta już nie popełnię,
    autko dbane, pieszczone, serwisowane i taki numer odwala. Troszkę to za poważna usterka, żeby na to przymykać oko.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

tak, kup niemca, 50k skrzynia by nawet nie zobaczyła

Flar
    Gość

Domyślnie

Nie wiem co Twoja odpowiedz miała wnieść ? Alfa zostanie jeszcze długo u mnie choćby ze względu na długi kredyt.
    ale nikt mi nie powie ze jest to normalna, drobna usterka.
    nawet zwykły matiz którego katowalem niemiłosiernie zrobił 140kkm do sprzedania i skrzynia była ok. Alfą jeżdżę dużo delikatniej bo wyroslem z szaleństw.
    A golfa nie kupię chocbynie wiem co :p

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Fakt, usterka bardzo poważna. Flar, masz jeszcze gwarancje ?

Flar
    Gość

Domyślnie

Nie, auto ma ciut ponad 3 lata. I to jest problem.
    Znalazłem używaną skrzynię z gwarancją za 2100 zł (na szczęście na miejscu), do tego kompletne sprzęgło i robocizna. Skrobnie mnie całość ponad 3 tys zł.
    Trochę duża taka naprawa jak na tak mały przebieg. Tym bardziej że 2 m-ce temu wydałem kilkaset złotych na alternator.

Kurde żebym naprawdę katował to auto tak jak niektóre w młodości to bym nie powiedział słowa. Ale wiedziałem, że mam nim jeździć około 10 lat więc dbałem jak nigdy.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

może lepiej poszukać TCT z elektroniką i osprzętem wydasz więcej ale skrzynia jest rewelacyjna. W mojej GQV ostatnio zauważyłem wyciek oleju z pod pokrywy zaworów i nie było by nic strasznego w tym, jednak ponowne uszczelnienie wiąże sie z demontażem całej głowicy, wymianą uszczelki pod głowicą i.t.d. ponieważ śruby dekla łącza głowice z blokiem silnika.
    Ostatnio edytowane przez lechtak ; 19-01-2013 o 10:04

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

ha, odpowiedź była złośliwa bo piszesz że alfy nie kupisz... a niezależnie co byś kupił to łożysko w każdej skrzyni by się mogło rozpaść, zwłaszcza że pewnie w połowie samochodów jest tego samego producenta....
    sam znam dwa samochody z grupy vw w których skrzynia nie dała rady 40kkm więc lepiej nie będzie...
    masz po prostu mega pech! na szczęście są części używane i rozszerzona gwarancja za 7 tysi też by się nie zwróciła...

Flar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    może lepiej poszukać TCT z elektroniką i osprzętem wydasz więcej ale skrzynia jest rewelacyjna.
    Wierzę że skrzynia super ale ja ledwo uciągnę kupno zwykłej. Tym bardziej że jestem w trakcie przeprowadzki i jestem spłukany.

Cytat Napisał Ciastek Zobacz post
    ha, odpowiedź była złośliwa bo piszesz że alfy nie kupisz... a niezależnie co byś kupił to łożysko w każdej skrzyni by się mogło rozpaść, zwłaszcza że pewnie w połowie samochodów jest tego samego producenta....
    sam znam dwa samochody z grupy vw w których skrzynia nie dała rady 40kkm więc lepiej nie będzie...
    masz po prostu mega pech! na szczęście są części używane i rozszerzona gwarancja za 7 tysi też by się nie zwróciła...
    Ciastek uwierz mi miałem już mnóstwo samochodów w życiu - kilka od nowości, kilka z przebiegami po 300kkm i nigdy nie miałem takich jaj ze skrzynią.
    Do tego dokładając kilka usterek z ostatniego półrocza wychodzi że jednak mocno się zastanowię przed kupnem kolejnej włoszki.

Flar
    Gość

Domyślnie

Skrzynie wymieniłem i... Muszę ją reklamować bo jest głośne buczenie z dyfra. Zobaczymy jak sprawę załatwi firma, która sprzedała mi skrzynię. Ale to kurde trzeba mieć pecha.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

no pech