Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] Czy padnięte przednie zawieszenie wytrzyma podróż?

Izabela
    Gość

Domyślnie [156] Czy padnięte przednie zawieszenie wytrzyma podróż?

Witam serdecznie. Sluchajcie mam pytanie,otoż tydzien temu stwierdzono padniete zwieszenie (lewe przednie wahacze), nic mi nie wali i nie waliło podczas jazdy.Z takim zawieszeniem pokonałam trase 1200km, omijajac oczywiscie dziury w miare możliwości,i jadąc dość powoli 80km/h do 100km/h na pseudo polskich autostradach.Alfa nie zawiodła.Naprawe tego zwieszenie mam prawdopodobnie w ten piatek, wczesniej nie da rady, a problem w tym ,ze ja musze jescze pokonac trase 500 km dzisiaj 250km,do szczecina i powrot.PYTANIE MOJE czy ryzkowac??? droga do szczecina jest ładna, urywkami będę przejeżdzać przez kamienistą drogę(brukową) .czy auto wg Was da rade? Wiem , ze nikt mi tego nie zagwarantuje, ale czy Wy jeździeliście sporo km na zepsutym zawieszeniu?? Z góey dziękuje za odpowiedzi

bmw535i89
    Gość

Domyślnie

jak nie puka nie skrzypi i nie ma wyczuwalnych luzow to wachacze chyba dobre ja nie wiem kto ci wystawil diagnoze ale bym pojechal sie upewnic do inego warsztatu bo moze cie chca nabic w butelke ;// . Nawet jak puka i skrzypi to da sie jezdzic wiec jak wg mnie to mozesz jechac bez obaw.

Izabela
    Gość

Domyślnie

Nie, warsztat pewny. Inny Alfista tez tam robi,jets polecane.Są luzy w lewym przednim kole.alfa trzeszczy tylko na poprzecznych nierownosciach drogi ale to gumy. Padnięte zawieszenie stwierdzono w dwóch warsztatach.poza tym nic nie stuka i nie wali

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Izabela
    Nie, warsztat pewny. Inny Alfista tez tam robi,jets polecane.Są luzy w lewym przednim kole.alfa trzeszczy tylko na poprzecznych nierownosciach drogi ale to gumy. Padnięte zawieszenie stwierdzono w dwóch warsztatach.poza tym nic nie stuka i nie wali
    Nie chcę przesądzać, ale mnie wydaje się, że z zachowawczymi prędkościami możesz pojechać.
    Ja również mam do wymiany dolne wahacze (padły w nich sworznie), ale póki co nie ma wyczuwalnych luzów, stuków, ani nic podobnego, no chyba, że walnę w jakąś konkretną dziurę, wówczas coś się odezwie, jednak na dobrej, równej drodze samochód prowadzi się wyśmienicie. Tak więc ja zwlekam jeszcze z tą wymianą i z pewnością przejadę więcej niż te 500km.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Na strasznej padlinie przejechalem 1700km i dalo rade, walilo, skrzypialo, piszczalo ale to tylko gumy, jak uwazasz to raczej na 100% dasz rade, no chyba ze juz rdza zjadla wachacze.

Tak dodajac nigdy zadnego samochody bym nie doprowadzil do takiego stanu jak ja kupilem. Chodzi o zawieszenie. hmm.... i wszystko robione bylo w asso

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie

Jezeli to sworznie na wahaczach to bym uwazal. Mozna sie zabic Ja jak tylko uslysze piszczenie na sworzniach to przez tydzien jezdze, bardzo powoli i na krotkie trasy, do czasu wymiany.

Pozdr.
    Była Alfa 156 2.4 JTD 10V 185 KM
    Byla Alfa 166 3.0 Super + LPG
    Jest Alfa 166 3.2

Izabela
    Gość

Domyślnie

Oki, dzięki za odpowiedzi. dałoradę przyspieszyć naprawę zawieszenia na jutro, więc jednoznacznie termin wyjazdu do Szczecina przesunięty-może to na szczęście .temat uważam za zakończony.dzięki i pozdrawiam

Mr_Bungle
    Gość

Domyślnie

A co jeśli z tyłu słyszę na dziurach tłuczenie jakby amortyzatory dobijały do końca? Co to może być za diabelstwo i ile dam radę na tym zrobić zanim to będe musiał wymienić?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Mr_Bungle
    A co jeśli z tyłu słyszę na dziurach tłuczenie jakby amortyzatory dobijały do końca? Co to może być za diabelstwo i ile dam radę na tym zrobić zanim to będe musiał wymienić?
    Zawieszenie AR156 ma to do siebie że zaniedbanie stosunkowo niewielkiej usterki i odwlekanie naprawy prowadzi do większych uszkodzeń, a wtedy koszt narastają lawinowo.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Mr_Bungle moim zdaniem sprawdź tylne poprzeczne wahacze jeżeli są dobre to amortyzator masz do wymiany.