Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Spalanie oraz urwana świeca

Użytkownik Rowerzysta Avatar alfaNl
    Mieszka w
    Nederland
    Auto
    selespeed

Domyślnie Spalanie oraz urwana świeca

Witam Panowie mam dziwny problem. Wszystko było ok aż do pewnego dnia kiedy w silniku w alfie (2,0 ts) zaczęło coś stukać. Po weryfikacji okazało się że 2 z 8 świeć (te małe) rozpadły się podczas pracy silnika, dodam że rozpadły się na 3 części.Dwie z części były poza komorą spalania ale niestety jeden z elementu świecy wpadł do komory spalania i znikną była to ta części z której przeskakuje iska. Od tego czasu alfa pali 14l/100km czyli o 4,5 litra za dużo względem tego co było zawsze. Od tamtej pory wymieniłem już:
    -świece
    -wtryski
    -sondę lambda
    -przepływomierz
    Po wymianie żadnej różnicy, jedynie to moc wydaje mi się ze się zwiększyła. Po wpięciu w ecu żadnych błędów, wszystko pracuje jak należy.
    Teraz rodzi się pytanie co jest nie tak? Dlaczego te świece się rozleciały, czy jest możliwość że cewki szlak trafił i takie są efekty?
    W aucie nie zaczęło ubywać żadnych płynów, olej oraz płyn w chłodnicy jest ok, jedynie paliwo. Co jest jeszcze dziwne auto jak odpalę to nie kopci nawet minimalnie ale jak się rozgrzeje tak do ok 70stopni to zaczyna kopcić na biało ale płynu nie ubywa nic. Sinik od remontu ma zrobione 15kkm a było robione wszystko.

Pomóżcie Panowie bo to spalanie mnie dobija a już nie mam pomysłów co jest nie tak.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Obawiam się, że ta część w komorze spalania uszkodziła co nieco, kiedyś widziałem podobną sytuację tylko, że wpadły malutkie kawałeczki porcelany ze świecy, fakt porcelana jest twarda, ale było tego malutko, nieumiejętny człowiek nie wydmuchał tego i zakręcił silnikiem, efekt: uszkodzone gniazda zaworowe tylko, że silnik nie chciał już odpalić.

9none
    Gość

Domyślnie

niestety głowica do zrzucenia i pooglądania jakie są uszkodzenia..... czesto metalowe cześci wspawają się do cylindra, porcelanowe zaś rysuja gładz cylindra...

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Jakas szansa na wykrycie sprawcy byloby uzycie kamerki o ile mialbys dostep do takowej.
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Jeśli coś sie stało z zaworem to lepsze od kamerki będzie sprawdzenie ciśnienia sprężania.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Nederland
    Auto
    selespeed

Domyślnie

Czy w wypadku uszkodzenia mechanicznego nie powinno być jakiś innych niż wzrost spalania efektów typu: obywający płyn chłodniczy albo oleju bać spadek mocy ? Ogólnie wymieniłem również olej wraz z filtrem (w oleju nie ma nic ponieważ w korku mam magnez i był czysty tak samo w samym oleju nic nie było), również płyn chłodzący był wymieniony na nowy i też był i jest w stanie idealnym. Alfa pali na dotyk a mocy ma nawet więcej niż wcześniej (po wymianie ww elementów). Jest jeszcze opcja ze mechanik "dupa" i mówiąc ze parametry sondy i przepływki są ok nawet ich nie sprawdził, ponieważ wpięcie trwało może 7minut nie więcej z czego może 30s na odpalonym, przyznam się ze sonda jest używana kupiona na forum ponoć w stanie idealnym, reszta części jest nowa. powiedzcie mi Panowie jak sprawdzić sondę? ?Mam już kabel "viaken" program "alfa diag" z forum, i na które parametry mam patrzeć? oraz jakie parametry sa w normie? Dziękuje z góry za pomoc.

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfaNl Zobacz post
    Czy w wypadku uszkodzenia mechanicznego nie powinno być jakiś innych niż wzrost spalania efektów typu: obywający płyn chłodniczy albo oleju bać spadek mocy ? .
    Przy nieszczelny zaworze nic z tych rzeczy.Jedynie praca na niskich może być gorsza.Ale u Ciebie to raczej sondę bym podejrzewał.Napięcie sondy(rozgrzany silnik)02...0,8 V

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Dla pewnosci sprawdz sobie ciśnienie sprężania, ale widze, że nie jest to tylko moja opinia

Mieszka w
    Nederland
    Auto
    selespeed

Domyślnie

w poniedziałek sprawdzę kompresje bo nie posiadam manometru.
    A c do tego ecu to powiedzice mi napięcie ma mieć na ciepłym silniku 0,2 do 0,8 a na zimnym ? oraz jak się to nazywa w wykresach w programie "alfadiag"?

- - - Updated - - -

i wszystko jasne, napięcie na sądzie wynosi 1,1v

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfaNl Zobacz post
    - - - Updated - - -

i wszystko jasne, napięcie na sądzie wynosi 1,1v
    Jak chcesz problemu z sondą pozbyć się raz i nie wracać do tego to tylko dedykowany BOSCH.