mialem 166 z tym ze w dieslu, a obecnie mam 156 v6 właśnie wiec cos moge skrobnąć odnosnie porownania

z tego co sie orientuje koszta serwisowania beda wieksze w przypadku 166, moze nie tyle jesli chodzi o sam silnik co wlasnie zawieszenie itp, koszta benz beda pewnie zblizone

ale w tej kwesti niech ci pomoga ludzie bardziej obeznani w temacie

piszesz ze potrzebujesz auta wygodnego i pakowanego dla dwoch osob czyli Ty i narzeczona ew kogos rpzewiesc itp...ja mam taka sama sytuacje

i tutaj mysle ze 156 spelni sie idealnie, jest to auta rozsadne gabarytowo, nie zaden kolos ale tez nie maluch. zaliczylem 156 trase 600km w jedna strone, 4os i pelny bagaznik i powiem ci ze dalo rade, nikt nie narzekal. jesli bedziesz jezdzil raczej w miescie, czasem jakis wypad to 156 bedzie lepsze, jest zwrotniejsze, w parkowaniu bezproblemowa. W 166 jest strasznie slaby promien skretu i jezdzic tym do marketow itp nie bylo zbyt fajne gdyz upchac tego kolosa na malych parkingach bylo troche problematyczne. w samym prowadzniu oba sa relewacyjne, 156 to taki fajny agresorek, a 166 plynie jak okret po drodze ale walsnie miom zdaniem sprawdzi sie to glownie u kogos kto autem jezdzi w trasy, bo komfort jednak jest sporo wyzszy w 166. mimo ze oba sa wygodne. bagaznik w mnijeszej alfie jest oczywiscie sporo mniejszy, co nie znaczy maly, nam wystarcza spokojnie. co do skrzyni to w 166 nie ma selspeeda.
a ta awryjnosc....156 mam juz ponad 9 mies. zawiecha mi sie konczy, no ale przy drogach w moich okolicach to nie dziwne. autko moze jest troche delikatniesjze niz VW czy opel, przynamniej takie mam wrazenie i trzeba po prostu dbac, ale to wsumie jak w kazdym innym.
kasa jaka dysponujesz starczy na zadbana 166 przed fl i na pakiet startowy, to samo w rpzypadku 156, z tym ze tu spokojnie mozesz szukac juz wersji po fl srodka.
ja gdybym mial wybierac tak jak Ty, biorac pod uwage moja jazde, glownie miasto, raz za czas dluzsza trasa, wzialbym 156. chociaz w 166 jestem zakochany, to rozsadek mowi jednak 156