Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Chłodnica oleju - naprawa/wymiana?

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie Chłodnica oleju - naprawa/wymiana?

Witam,

przeszukałem całe forum i nie znalazłem wątku na ten temat...więc rozpoczynam. Pojawiło się u mnie lekkie pocenie przy chłodnicy oleju (prawa strona przy gwincie) lekko kapie sobie raz na jakiś czas. Gdzieś czytałem, że to dość powszechne zjawisko w 3,0 i czytałem też, że raczej jest to nienaprawialne. Ponoć jak się ruszy połączenia przewodów przy chłodnicy to już jest to nieodwracalne i nie da się wykonać tego połączenia ponownie poprawnie. Jedyna metoda to nowa (odnowiona) chłodnia oraz nowe przewody. Czy ktoś z Was miał już nieprzyjemność działania przy chłodnicy oleju i macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Szczerze mówiąc najcętniej bym usłyszał, że da się to naprawić bez konieczności kupowania nowej chłodnicy i przewodów...
    Born to be wild.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    Od 1998 164 v6 , GT JTD 2004.Volvo V70 2007

Domyślnie

Musisz przeciac delikatnie nakretki przewodow i rozdzielic nakretke .Tylko tak uratujesz gwint na chlodnicy.Przewody dorobisz w warsztacie hydrauliki silowej.Ceny w ASO sa spore.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Domyślnie

Moje doświadczenie: poszarpałem oplot przewodu przy chłodnicy dokładką Zendera, podjeżdżając na parkingu nad krawężnik. Oplot przeciął wąż i utrata 3L krwi, znaczy oleju z 6,5 dostępnych. Na allegro kupiłem używkę komplet chłodnicę z wężami i rurkami za jakieś 300zł, bo jak się wyraził mechanik - próba rozkręcenia 14 letniej delikatnej aluminiowej chłodnicy nie powiedzie się prawie na pewno.

Proponuję obserwować poziom oleju, bo jeżeli to tylko pocenie z kapaniem raz na jakiś czas (brak kałuży rano pod autem), nie ma sensu się stresować. W przeciwnym wypadku używka z allegro.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

obsrewuję narazie jest to kilka kropel na tydzień (tak przynajmniej wskazuje plamka pod autem), poziom oleju badam przed każdym uruchomieniem auta i jest ok, więc tragedii nie ma...ale wiesz nigdy nie wiadomo kiedy strzeli całkiem a tego chciałbym uniknąć. Obserwuję allegro na razie nie wyłapałem jeszcze aukcji chłodnicy do 3,0 może jak ktoś sciągnie angola to wtedy by się udalo zdobyć chłodnicę, przewody mogę dorobić.
    Born to be wild.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Mnie nowa chlodnica MOCAL i przewody teflonowe w oplocie wyniosly kolo 650-700zl wiec jesli Ci sie calkiem rozleca to nie ma tragedii, z tym ze mocowanie musialbys przerabiac albo wogole w inne miejsce ja wsadzic. Mam oryginal z przewodami z GTV bo tez juz sie pocila i nie ma szans odrecic kruccow, predzej ukreci cala koncowke ;]
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Domyślnie

Używka z przewodami za 390 na allegro http://allegro.pl/alfa-romeo-gtv-99-...034512416.html, stan trudno powiedzieć bo cała upaćkana.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    Od 1998 164 v6 , GT JTD 2004.Volvo V70 2007

Domyślnie

Mi sie udalo odkrecic.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

ooo ta z allegro nie wyglada tragicznie... czy da sie jakos sprawdzic szczelnosc bez montazu?