Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: Stukanie z przodu samochodu

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie Stukanie z przodu samochodu

Cześć,
    Nie znalazłem podobnego tematu w dziale GT więc pozwoliłem sobie założyć nowy.
    Mam problem z pukaniem zawieszenia dochodzącego z przodu samochodu. Jestem świeżo po serwisie Alfy gdzie miałem wymienione górne i dolne wahacze ( mają 1 tys. km , oryginał TRW ) oraz amortyzatorów z przodu ( 1 tys. km Kayaba ). Podczas wymiany amortyzatorów uczulałem mechanika na stan poduszek. Według mechanika są absolutnie bez zarzutu.
    Możecie mi podpowiedzieć jakie mogą być jeszcze przyczyny pukania?
    Pukanie pojawia się przy szybkim przejeździe przez poprzeczną nierówność. Odgłos jaki się wydobywa przy tym nie jest metaliczny tylko właśnie taki głuchy jakby gumowym młotkiem w jakieś żelastwo walnąć. Dochodzi z środka maski tak mi się wydaje. Na 99 % pukanie pochodzi z zawieszenia ponieważ czasem pojawia się też podczas przejeżdżania przez próg zwalniający pod kątem.
    Przy pierwszym serwisie podobno sprawdzili mi całość zawieszenia i było w porządku. Niestety jestem pod tym względem przewrażliwiony ponieważ w poprzednim auto jeździłem z pukaniem 3 lata bo 10 mechaników nie było w stanie go zdiagnozować. Sprawa wyszła przy spawaniu wydechu gdzie okazało się, że papa powiedziała dawno temu poduszka pod silnikiem. Tyle, że w poprzednim samochodzie takie stukanie dało się usłyszeć nawet przy zmianie biegu a w Alfie wszystko chodzi igła. Myślałem nawet, że to akumulator podskakuje z koszyczka bo nie był przykręcony ale dorobiłem mocowanie i okazało się, że to nie to.

Zanim udam się do serwisu chciałbym się dowiedzieć od Was co w naszych GT-kach jest najczęstszą przyczyną pukania:
    1) poduszek amortyzatora
    2) wybitych wahaczy
    3) łączników stabilizatora
    4) poduszki pod silnikiem oraz skrzynią biegów.

Dziękuję i pozdrawiam,
    Adam

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

wahacze , łączniki , gumy stabilizatora

piszesz , że robiłeś kpl wahacze góra i dół to trzeba było też już dla pełnego kpl zrobić łączniki i te gumy na stab. właśnie

- - - Updated - - -

na szarpaki i niech szukają ( koszt znikomy )

Auto

Domyślnie

Bocian, a powiedz mi czy żeby sprawdzić gumy na stabilizatorze to trzeba odkręcić łączniki stabilizatora ?
    Ewentualnie macie jakieś patenty na samodzielne sprawdzanie stanu zawiechy ?

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

a dzieje się to podczas mrozów lub temp. bliskiej zeru? Jeżeli tak, to nie ma czym się martwić, w zimie lubi poskrzypieć. Przyjdzie plusowa temperatura to ucichnie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maciey
    Mieszka w
    Bielsko-Biała / Czaniec
    Auto
    BYŁA: Alfa GT Q2 1.9 JTDm 2008 177KM 372Nm, jest RCZ

Domyślnie

Cytat Napisał Iwan87 Zobacz post
    Bocian, a powiedz mi czy żeby sprawdzić gumy na stabilizatorze to trzeba odkręcić łączniki stabilizatora ?
    Gumę można sprawdzić bez odkręcania czegokolwiek. Jak są stare to lubią zrobić się twarde i wtedy zaczynają denerwująco pukać. Koszt jednak niewielki.

Auto

Domyślnie

Auto parkuje w garażu gdzie mam temp. ok. 9 stopni na plusie więc temat pukania pojawiający się przy temp. bliskiej zeru odpada.
    Podjadę do mechanika na przegląd zawiechy i uczulę go na te gumy stabilizatora oraz łączniki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

A poduszki pod silnikiem albo skrzynią, ewentualnie przekładnia kierownicza często puka ? Pytam bo przy przeglądzie zostałem poinformowany, że pompa wspomagania lekko się poci więc może ma to jakiś związek ?

Pozdrawiam,
    Adam

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Przy wymianie wahaczy mechanik powinien zwrócić uwagę na poduszki stabilizatora bo na 90% to one są luźne.
    Kompletny remont przedniego zawieszenia powinien to zawierać, koszt na plus max 150 zł w częściach 2 x łącznik, 2 x poduszka stab.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

otóż to
    dla tego zdziwiłem się , że robione były wah. góra i dół wraz z amortyztorami a pominięto takie pierdółki ( kosztowo ) jak choćby te gumy na drążku
    sprawny diagnosta ze zwykłej SKP za 20zł powinien sobie z tym ( z diagnozą ) poradzić na szarpakach

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

na szarpakach nie stwerdzi się luzu tego elementu więc za 20 zł lepiej kupić flaszke albo 6-7 piw, wystarczy zdjęcię kół, brecha i można stwierdzić to samemu.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

tego czyli którego ?
    gum na stab. ?
    dobry chłop na swoim miejscu i stwierdzi - u mnie trafił bez podpowiedzi ( celowo upominałem się na przeglądzie o spr przodu bo domyślałem się co jest i po sprawdzeniu chłop obstawił prawidłowo )