Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Brera/ Scirocco / RX8 Co wybrać ?

Rubi
    Gość

Domyślnie Brera/ Scirocco / RX8 Co wybrać ?

Witam wszystkich . Poszukiwałem tematów poruszających kilka kwestii które mnie interesują jednak nie znalazłem nic konkretnego , dlatego założyłem nowy temat . Otóż pracuję i mieszkam za granicą a konkretnie Niemcy Stuttgart . W chwili obecnej stoję przed wyborem samochodu ,odłożyłem trochę gotówki i nie wiem na co się zdecydować . Kwota jaką chcę przeznaczyć na zakup to 15 K . Chciałem dowiedzieć się kilku rzeczy odnośnie modelu Brera , jak to właściwie jest z tymi autami ? Czy mity krążące o ich awaryjności są prawdziwe ? Jeżeli zdecydował bym się na wybór tegoż auta jaka wersja silnikowa będzie najlepsza , najmniej awaryjna ? Z czym należy się liczyć po zakupie ? Jakie są koszty serwisowania i części zamiennych ? Od kolegi słyszałem że silniki alfy mają problemy z zalegającym nagarem , jak to wygląda w rzeczywistości ? zaznaczam że samochód będzie jeździł tylko po niemieckich drogach gdyż nie mam zamiaru szybko wracać do Polski

Administratora/ moda prosiłbym o nie usuwanie tematu gdyż zależy mi aby zebrać wszystkie te wiadomości w jednym wątku .

Pozdrawiam i proszę o sensowne i rzeczowe odpowiedzi

Wojciech

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kandy
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS '08r

Domyślnie

Cytat Napisał Rubi Zobacz post
    Kwota jaką chcę przeznaczyć na zakup to 15 K .
    15K czego? Złotówek czy euro?

Chciałem dowiedzieć się kilku rzeczy odnośnie modelu Brera , jak to właściwie jest z tymi autami ? Czy mity krążące o ich awaryjności są prawdziwe ?
    Zawsze się mówiło, że francuzy są awaryjne, u mnie w domu Xsara po dachowaniu spędziła 13 lat i nic się w niej nie zepsuło. Jedynie robiło się rzeczy eksploatacyjne. Jak ktoś szanował i dbał o auto nie powinno być problemów.

Jeżeli zdecydował bym się na wybór tegoż auta jaka wersja silnikowa będzie najlepsza ,
    Zdecydowanie 3.2

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Londyn
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał kandy Zobacz post
    Zdecydowanie 3.2
    Obawiam się ze 2.4 JTDm jest pod każdym względem lepszym silnikiem od tego kastrata. Po chipie na 260KM 3.2 nie ma startu. To już nie Busso... RX8 to to dziwadło z Wanklem? Odpuść, spalanie i awaryjność szybko Cię zniechęci. Będziesz kupował w pl czy sam sprowadzał? Za 15k Euro trafisz 350z, które choćby z racji tylnego napędu i lepszego silnika jest chyba lepszym wyborem od Brery niestety:/ Co do Scirocco się nie wypowiadam, bo nie lubię VW.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Jaki silnik cie interesuje? Benzynowy, diesla? Liczy się dla ciebie spalanie czy nie? Do czego będziesz używać samochodu? Myślę, że nad tym najpierw powinineś sie zastanowic. Z twojego opisu wynika, że obawiasz sie o koszty utrzymania auta, a decydując się na którekolwiek z wymienionych musisz się z nimi liczyć, to nie są taczki.

Zasada jest jedna - jak dbasz tak masz.

Jeśli chodzi o samą Brere na forum znajdziesz mnóstwo informacji. Nie wiem jakie masz preferencje, Brera ma kilka Diesli do wyboru, z czego na szczególną uwagę zasługuje, jak kolega wspomniał 2.4, z benzyny strzelam, że 1.75 ciebie zainteresuje.

A jeśli chodzi o RX-8 to dla mnie osobiście jest to samochód różniący się od dwóch pozostałych. Niekoniecznie muszą się tobie spodobać bolączki i radości płynące z posiadania japońskiego przecinaka z silnikiem Wankla.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Wydaje mi się, że jak nie wiesz czy chcesz RX-a to go nie chcesz
    Nie wiem co Cię skłania do porównywania mazdy z alfą. To dwa zupełnie inne auta.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Wydaje mi się, że jak nie wiesz czy chcesz RX-a to go nie chcesz
    Nie wiem co Cię skłania do porównywania mazdy z alfą. To dwa zupełnie inne auta.
    No pewnie. Alfa ma styl, mazda NIE.
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Jesli chcesz miec lans,bierz brere,jesli chcesz miec osiągi ,bierz scirocco,jesli chcesz isc na przekór wszystkim pod prąd, bierz rx8 ,tylko wczesniej zorientuj sie gdzie toto naprawiają.

Co do silników: w przypadku brery 2.0 JTDM lub 1750 tbi medług mnie były by najlepsze,możesz pokusić się o 2,4 210 też,ale niewiem jak wtedy z prowadzeniem.W przypadku scirocco tylko 2.0 211km benzynka.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 30-03-2013 o 14:43

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Londyn
    Auto
    .

Domyślnie

Ja bym sie jeszcze zastanowił na 335 e92. Za 15k moooże trafi się sztuka z początku produkcji. Nudniejsze z zewnątrz, ale frajda z jazdy jednak wieksza niż wszystkimi autami wyżej wymienionymi.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar August
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 CrossWagon Q4 1.9JTDm 2005r.

Domyślnie

Brera jakoś do mnie nie przemawia. Z tej trójki brałbym RX8 gdyby tylko znalazł się jakiś nie katowany egzemplarz i miałbym w okolicy kogoś komu silniki rotacyjne nie są obce.

Użytkownik Rowerzysta Avatar fx25
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera Q4 Stelvio Q

Domyślnie

Ja dorzuciłbym do zestawienia
    Brera/ Scirocco / RX8
    lagune III coupe 2.0T (205KM).
    Ładne, wygodne, za3,14ernicza no i ekonomiczne !

Bo np. takie audi s5/lexus isf to już inna liga, (na bm-kach się nie znam)