Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Temat: Alfa GT Jtd nie chce odpalic.

Kaban
    Gość

Domyślnie Alfa GT Jtd nie chce odpalic.

Witam, prosze was o pomoc, posiadam Alfe Gt jtd 16v tunning 180KM. Gdy ja kupilem juz mi kopcila na czarno. Z uwagi na brak czasu nic z nia nie robilem , az do czasu gdy z powodu sniegu mialem wolne od pracy. Wymienilem waz ic-turbo(byl dziurawy). Kopcenie nie ustalo. Zajrzalem do silnika i zauwazylem mocno zabrudzona odme od oleju(nie wiem czyto normalne)wiec wzialem sie za rozkrecanie. Wyjalem:
    - Przepustnice, Egr, odme, czujnik doladowania, wszystkie wezyki, filtr ic. Wszystkie te rzeczy przeczyscilem i zamontowalem z powrotem. Chcialem dodac ze wlot do kolektora ssacego byl tak zabrudzony ze jedynie maly palec mozna bylo wlozyc. Filtr IC caly na dole w oleju. Po skreceniu wszystkiego i skasowaniu bledow za nic nie moge jej odpalic. Probowalem nawet z plakiem ale nic. Czy przyczyna moze byc jakis problem z immo po dluzszym braku pradu? Prosze o pomoc bo juz nie wiem co robic?

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

nie powinno byc problemów z odpaleniem po tym co robiłes, moga byc problemy z mocą ale z odpaleniem raczej nie
    sprawdz podłaczenie przepływomierza i EGR

ta przepustnica jak ja nazwałes to nie przepustnica a klapa gasząca, sprawdz jej ustawienie, po przekreceniu stacyjki powinna sie otworzyc, jesli sie nie otwiera to jest przyczyna braku możliwosci uruchomienia.
    acha, wyczysc samostart z weza i kolektora bo moze byc problem.

pzd.

Kaban
    Gość

Domyślnie

Klapa sie otwiera poniewaz to w nia psikany byl samostart. Auto kreci, niby chce odpalic, juz prawie, ale jakby cos jej nie pozwalalo.

- - - Updated - - -

Klapa sie otwiera poniewaz to w nia psikany byl samostart. Auto kreci, niby chce odpalic, juz prawie, ale jakby cos jej nie pozwalalo.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grzegorz041983
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

sprawdz wezyki czy sa podłaczone mogą broić przy odpalaniu, ale uwazam ze to ma związek z klapa gaszącą mimo wszystko. Daj znac jak zrobisz bo jestem ciekawy, a tak na marginesie jak ja czysciłem kolektor i wszystko rozkrecałem i potem złozyłem do kupy to tez miałem problem z odpaleniem dopiero za 4 razem zaskoczyl a potem juz było git, powodzenia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Najprościej podłączyć kompa i zobaczyć czy wszystkie czujniki dają odczyty. Dobrze jest też sprawdzić czy ciśnienie na szynie CR jest wytwarzane. Może akurat coś wyszło, że teraz nie pali.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Kaban
    Gość

Domyślnie

Witam , nie mialem czasu zeby wczesniej zajrzec do alfy. Wtryski wogole nie podaja paliwa. Z listwy idzie paliwo do wtryskow a dalej pustka. Dlatego na samostarcie troche ruszy. Podobno jak cos grzebalem przy wtryskach przy wlaczonym aku(nie pamietam , rozne proby robilem) to mogly sie rozprogramowac. Trzeba je teraz na nowa zaprogramowac. Co o tym sadzicie?

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

raczej wątpie zeby sie rozkodowały, czujnik połozenia wału lub wałka rozrządu może byc walniety, poza tym czasami uszkodzona przepływka i egr powoduja ze nie mozna o dpalic, jak mocno dymiła to stawiał bym na egr, wymontuj go i wyczysc, w dziale "zrób to sam" znajdziesz instrujcje.

pzd.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

IMO proponuje koledze krok po kroku posprawdzać wszelkie polaczenia węży, tych które były odpinane, dodatkowo wszelkie wężyki kable obok tych węży- czy sie nie powypinały. na koniec odepnij akumulator i podłącz ponownie. egr nawet gdy będzie odłaczony nie ma wplywu na odpalanie auta.jeśli jest uszkodzony bądź odpięty wyskoczy jedynie błąd. z tego co pamiętam gdzieś obok egr jest map sensor. zobacz czy się kabel nie wypiął. czasami przyczyna może tkwić w małej głupocie. Poświęć godzinkę i dokładnie obejżyj wszystko w koło. może zauważysz przyczynę. PS. jeśli człowiek się nie zna, to lepiej nie zabierać sie za takie rzeczy. to nie traktor że musi odpalić a już pomysł z plakiem to IMHO lekka przesada
    BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Jeżeli będzie uszkodzony czujnik wału to sterownik nie otworzy wtryskiwaczy i nie odpalisz auta.

Dlaczego pod kompa nie podłączysz ?
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Jak EGR uszkodzony to tez nie odpali.
    Zdazaja sie przypadki, ze odpiety/niedopiety przeplywomierz jest powodem braku zaplonu.