Witam,
moja Alfa ostatnio dostała chyba małej alfaitozy. Chyba usłyszała moją rozmowę na temat wymiany jej na młodszy model i zaczyna strzelać fochy.
Do rzeczy- świeci mi się check, po podpięciu ma...uwaga 16 błędów. Jeden od immobilaisera ( puszka w zimie zawilgła na stykach i odpinałem )- cała reszta od silnika.
Odejmując błędy, związane z mniejszymi i większymi ingerencjami eksploatacyjnymi, pozostają następujące : cała rodzina p300 od p304 do p306, p0155 i p1155.
Jak mniemam, powyższe błędy są powiązane. Alfa straciła moc, szarpie ( nieco mniej na PB ), przerywa, dławi się, czasem i strzeli jak z kapiszona. P0155 oznacza sondę lambda i by się pewnie zgadzało, bo nie były nigdy wymieniana ( generalnie auto chyba jakieś z cyklu perpetum mobile - po 135tys zaczęły dopiero padać oryginalne wahacze). Objawy sondy, pt. większe spalanie także występują- niewiele, ale ze 2 litry na setkę bierze więcej.
Pytanie- która to jest sonda?! Silnik V6 192ps 2001/2002, czyli na 4 sondach lambda. Chciałbym to jak najszybciej zrobić i pocieszyć się jazdą...tym bardziej, że co dopiero wymieniłem przeguby+ wahacze, a w drodze są nowe klocki, tarcze, olej i opony...