siemanko ! jak sądzicie jaki kolektor mogę dopasować do mojej alfy ? od 2.0 da rade ? a jak nie od 2.0 to od 1.8 ? bede wydech spawał i nie wiem jaki kolektor kupić .. : )
siemanko ! jak sądzicie jaki kolektor mogę dopasować do mojej alfy ? od 2.0 da rade ? a jak nie od 2.0 to od 1.8 ? bede wydech spawał i nie wiem jaki kolektor kupić .. : )
To zależy co chcesz osiągnać poprzez wymianę kolektora ? chcesz się pozbyć katów czy poprostu wymienić bo Twój ma dziurę? Bo pamiętaj że kolektor w Twoim silniku jest taki mikro a zaraz pod nim masz dwa katy..
PS. Wymiana tego "mikro" kolektora z 1.6 na 2.0 nic nie zmieni.. jeśli chcesz coś zmienić to trzeba ruszać razem z katami..
te dwie ogromne puchy przy kolektorze będą kasowane : ) i nie wiem czy nie lepiej będzie kupić seryjny kolektor od większego silnika (zawsze taniej )![]()
2.0 w 147 ma takie same dwie puchy więc nic Ci to nie da..
Jedyny kolektor który pozwoli pozbyć się katów to kolektor od 156 1.8 TS 144 konie czyli CF2.. ale wtedy musisz kupić kolektor i rurę podkolektorową.. Tylko tak kolektor będzie musiał mieć dorobione gniazda pod 2 sondy lambda.. a rura podkolektorowa będzie wymagała pewnie lekkiej przeróbki zeby pasować.. ale jak to przebrniesz to ok..
Ale! Uwaga!
Kiedy to zrobisz auto stanie się bardzo głośne.. te dwa katy zaraz po wyjściu z silnika może i tłumią go ale jednocześnie tłumią dźwięk, hałas..
dzięki za info ! jak zwykle extra pięknie wytłumaczone ! jednak kat zostawię ten co mam, a wydech wymienię za kolektorem : )