Witam.
Mam pewien problem mianowicie: te prostokątne światła z przodu nad ziemią powiedzmy że w zderzaku, to czy można jeździć gdy są włączone.
Chodzi mi o te tuż nad ziemią
To są jakieś halogeny, przeciwmgłowe ?
Witam.
Mam pewien problem mianowicie: te prostokątne światła z przodu nad ziemią powiedzmy że w zderzaku, to czy można jeździć gdy są włączone.
Chodzi mi o te tuż nad ziemią
To są jakieś halogeny, przeciwmgłowe ?
Tak to dokładnie te halogeny, ale musisz mieć wlączone przynajmniej postojowe w normalnych światłach żeby je włączyć.Napisał adrian6190
Nie wiem co na to policja, mnie tak sie zdarzało ale nie czepiali sie nic![]()
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
Nie można na nich jeździć, niezgodne z ruchem drogowym. Jedynie można podczas mgły dużej, są to halogeny przeciwmgielne.
Dzięki za odpowiedź.
Szczerze powiedziawszy, ledwo się wymigałem od mandatu jak była konkretna mgła, a ja po mieście testowałem przednie przeciwmgielne :x pan z "radyjowozu" uprzejmie poinformował, że kodeks wyraźnie mówi, iż tych świateł w terenie zabudowanym włączać nie wolno. Jak zacząłem się spierać to chciał mi mandat wcisnąć (wszak nie znam prawa drogowego), musiałem ogon podkulić bo punktów mam za dużo ;//
W przepisach o ile kojarze to pisze że można ich używać poza terenem zabudowanym na oznaczonych drogach krętych w nocy, oraz podczas zmniejszonej przejrzystości powietrza (tutaj kwestia kto jak to postrzega). Niestety jest to tak napisane że na 100% nie wiem sam czy dot. to TYLKO terenu niezabudowanego, nie ma tam wyrazu "oraz" przed przejrzystości powietrza tylko przecineka to dosyć duża różnica z punktu prawnego widzenia
![]()
A czy ktoś wie jak jest ze światłami do jazdy DZIENNEJ?
Mam u siebie takowe- na raz przełączona dzwigienka włącza światła dzienne, na dwa światła mijania.
Czyli jak jadę na światłach mijania to mam zaświecone i jedne i drugie ;// Trochę tak jakbym jechał na halogenach :wink:
Czy mogę używac TYLKO świateł do jazdy w dzień skoro mój samochód jest w nie wyposażony??
Damian, wydaje mi się, że piszesz o światłach postojowych, a nie do jazdy dziennej.
Napisał Papamek
![]()
EurekaW końcu w GTV lampa jest do tego stopnia zdedykowana, ze ledwo widoczne swiatla postojowe musialy zostac przeniesione
![]()
Że tez na to nie wpadłem
Dzięki!
Najbardziej jednak irytuja mnie inni kierowcy ktorych mijam na trasi, którzy mrugaja dajac mi do zrozumienia, ze mam wlaczone halogeny :twisted:
A mnie krew zalewa jak widze idiotów którzy jadą na przeciwmgielnych, (a mgły ani dudu)
a moje wku....nie sięga zenitu jak pada deszcz.
Pozapalają co mają i lans, że niby w deszczu to bezpieczniej. Deszcz + przeciwmgielne to
piorunująca mieszanka. Kodeks drogowy powinien karać chłostą za takie coś.
jazzu
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem...