Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Alfa 156 1.9jtd przed fl - proszę o opinie

Użytkownik Świeżak Avatar kotlin
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 8V 2002r

Domyślnie Alfa 156 1.9jtd przed fl - proszę o opinie

Witam koledzy.
    Od kilku tygodni szukam autka które godnie zastąpi moje dotychczasowe wozidełko i wybór padł na Alfę 156 Sportwagon sprzed liftu, z silniczkiem 1.9jtd. Im dłużej patrzę się na te linie nadwozia tym bardziej mi się one podobają. Niestety fundusze nie są z gumy i na autko mogę przeznaczyć max 8 - 8,5 tys. Znalazłem takie ogłoszenie ok 200km ode mnie:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-9...C28760740.html
    Bardzo mnie kusi aby tam podjechać i zobaczyć, jednak najpierw chciałbym zasięgnąć Waszej opinii czy w ogóle warto sobie nią zawracać głowę. Czy mógłby ktoś zerknąć na zdjęcia i napisać co o niej myśli??
    Z góry dziękuję

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

zapytaj czy malowane listwy na zderzakach to tylko zachcianka ( bo ładnie ) czy może wynik roboty "przy okazji" malowania innych części nadwozia

Użytkownik Ogier Avatar kompot
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

Jestem wręcz antyfanem rozpoznawania kolorów, malowania i blachy po zdjęciach, ale czasami coś ewidentnie widać, więc wypada powiedzieć.
    Drzwi kierowcy nie zgrywają się z drzwiami tylnymi, ani kształtem, ani kolorystycznie-było coś na 100%. Na żywo będzie widać, czy to tylko drzwi się różnią od siebie czy przód z tyłem.
    Błotnik prawy przód (kolor się trochę nie zgadza z sąsiadami) - nie jestem wróżbitą, więc po prostu mówię: rzuć uważniej okiem, jesli zdecydujesz się oglądać auto.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

Pany... auto ma 12 lat i nie bedzie igłą. Niestety. Blacha to jedno, zawieszenie drugie a stan silnika a bardziej osprzętu to trzecie. Przecież to może miec najechane nawet i 500tys.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

Może nie wyraziłem się jasno:
    Z auta po zdjęciach oceniam to co widzę, a widzę blachę i podmęczone wnętrze (nie wspominam o tym przy aucie za 8 tys. zł). Widzę krzywo siedzące drzwi. Dla mnie auto w tym budżecie może być i całe malowane, ale krzywe (w sensie konstrukcji) nie ma prawa być. A te drzwi pasują jak pięść do nosa. Na dole są wciągnięte do środka w porównaniu do drzwi tylnych (porównanie z http://fc01.deviantart.net/fs70/i/20...90-d3etj86.jpg ), może to zaburza kolory, nie wiem. Kontunuując temat - błotnik nie jest dla mnie elementem przekreślającym auto, nie jest nawet blisko tego. Autor tematu pyta co widzimy, a ja mu mówię co widzę lub na co moim zdaniem musi zwrócić uwagę. To chyba jasne, że 90% auta pozostało jeszcze do sprawdzenia. Koniec OT.
    Ostatnio edytowane przez kompot ; 22-04-2013 o 21:08

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

@ bocian, dzięki za zwrócenie uwagi, aż wstyd że sam tego nie zauważyłem.
    @ kompot, szacun wielki, jak Ty to wszystko zauważyłeś to nie mam pojęcia - dzięki za cenne wskazówki, na pewno się temu przyjrzę, jutro jadę ją obejrzeć.

Ogólnie dzwoniłem do sprzedawcy i twierdzi że żadnego dzwona ninua nie miała, ale z drugiej strony może twierdzić wszystko. Wiem że w tej cenie na pewno nie znajdę auta idealnego, ale dla mnie 8k to całkiem sporo i chcę mieć pewność że dobrze wydam te pieniądze które mam.

Jeszcze raz dzięki za wskazówki koledzy, dam jutro znać czy bella znalazła nowego właściciela czy też lepiej jej unikać

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Za ósemkę może nie koniecznie idealne (w tym wieku to niemożliwe), ale proste to na pewno możesz mieć.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Mały update:
    Byłem wczoraj obejrzeć auto na miejscu i jeżeli ktoś by chciał się również wybrać to szczerze odradzam. Tak jak koledzy zauważyli:
    - wciągnięte drzwi - właściciel "nie ma pojęcia jak to się stało, może trzeba zawias wyregulować",
    - na pewno było psiknięte lakierem, są ślady na uszczelkach,
    - właściciel nie potrafił wyjaśnić dlaczego plastiki w zderzakach są pomalowane, ale "na pewno nie był bity"
    - przedni zderzak nie zgrywa się ani z prawym ani z lewym błotnikiem,
    - wnętrza nie można nazwać podmęczonym, na zdjęciach wygląda dużo lepiej niż w rzeczywistości - pozaciągane fotele, dziurawe boczki na drzwiach, porysowane plastiki
    - deska rozdzielcza poskręcana na blachowkręty (takie czarne z dużymi łebkami - do kupienia w marketach budowlanych)
    - miałem wrażenie jakby silnik miał ciężko kręcił przy odpalaniu

A wg właściciela w bezwypadkowe, w bardzo dobrym stanie. ode mnie to tyle, temat do zamknięcia. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

A już prawie miałem wyrzuty, że oceniam auto po zdjęciach

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubajg
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

7900.... rocznik 2001, diesel i sportwagon to musi być szrot, ja sporo więcej dałem za 147 z tego rocznika, tylko przynajmniej zadbaną i bezwypadkową