Witam , jakieś 4-5 Tys km temu miałem wymieniane popychacze , wraz z nimi pasek oraz rolkę napinającą .
Chciałem wymienić w tym miesiącu rozrząd , nie wiem czy lepiej wymienić całość i nie ryzykować lub zostawić tą rolkę napinającą.
Witam , jakieś 4-5 Tys km temu miałem wymieniane popychacze , wraz z nimi pasek oraz rolkę napinającą .
Chciałem wymienić w tym miesiącu rozrząd , nie wiem czy lepiej wymienić całość i nie ryzykować lub zostawić tą rolkę napinającą.
Ale jaki pasek i jaką rolkę miałeś wymienianą - na osprzęcie silnika, czy w rozrządzie?
I dlaczego od razu nie wymieniłeś rozrządu z pompą, przecież przy wymianie popychaczy rozrząd był demontowany, więc nie płaciłbyś 2 razy za tą samą robotę.
Jeśli był wymieniony pasek rozrządu i jego napinacz to przy tak niewielkim przebiegu ja bym to zostawił.
Teraz wymieniłbym tylko rolkę prowadzącą no i profilaktycznie pompę płynu chłodzącego.
Pasek, wolę wymienić bo trochę na niego płynu poleciało z korka od chłodnicy , wolę nie ryzykować , To rolka prowadząca pompa wody i pasek i kontrola wariatora ewentualnie wymiana regeneracja.
No tak by trzeba było. Tylko jeśli wariat dobry to zawsze jest dylemat, czy go ruszać, bo nowy to dość duży wydatek.