Witam, kilka dni temu w mojej Alfie 155 z instalacją gazową LandiRenzo wystąpił mały problem.
Silnik raz gaśnie zaraz po przełączeniu na LPG (niezależnie od temperatury silnika), innym razem chodzi na wolnych obrotach a gaśnie przy ruszaniu a czasami zdarza się że chodzi nierówno po odpaleniu na wolnych obrotach jak by dostawał za mało gazu.
Co dziwne dzieje się tak również po przełączeniu z LPG na PB jak by nie zamykało dopływu gazu i wzbogacało mieszankę paliwa
Rozmontowałem dziś elektrozawór wraz z filtrem przedmuchałem całość i po zmontowaniu wszystko wróciło do normy, przejechałem ok. 50Km po czym problem powrócił więc znów go rozmontowałem i przedmuchałem (dodam że nic z filtra nie wyleciało), sprawdziłem również czy elektrozawór działa podłączając go bezpośrednio do akumulatora i wydaje mi się że wszystko jest ok. Przejechałem kolejne kilkanaście kilometrów bez problemu, problem powrócił ze zdwojoną siłą.
Za każdym razem zaraz po przełączeniu na gaz silnik gaśnie, ponownie rozmontowałem całość tym razem skręciłem elektrozawór bez filtra silnik zapalił bez najmniejszego problemu przełączył się na LPG przejechałem kilka metrów po podwórku nie było problemu, założyłem filtr i zaczął ponownie gasnąć po przełączeniu na gaz.
Dodam jeszcze że problem występuje także na centralce.
Wygląda ona mniej więcej jak na tym zdjęciu:
Przycisk + jedna dioda, po włączeniu zapłonu kontrolka zaczyna migać po odpaleniu przy 2 tysiącach obrotów otwierają się zawory dioda zaczyna świecić ciągle i wtedy jest przełączony na gaz jednak wraz z problemem wyżej opisanym wariuje dioda, czasami po włączeniu zapłonu nie świeci ani nie miga a innym razem gaśnie całkiem po przygazowaniu do tych 2 tys. obrotów.
Przechodzą do sedna tematu.
Wymienił bym zwyczajnie filtr lecz nie wiem czy w tym tkwi cały problem ze względu na to przełączenie z LPG na PB oraz ze względu na problemy z centralką.
Czy ktoś kto się na tym zna mógł by mi podpowiedzieć czy to rozwiąże mój problem?
Pozdrawiam.