Mam na oku alfę 146 1,4 99 rok.
jak ktoś może mi napisać czy warto brać z takim silnikiem czy raczej nie, czy jest to taki nie wypał jak silnik 1,4 w fiacie.
czekam na wasze opinie...
Mam na oku alfę 146 1,4 99 rok.
jak ktoś może mi napisać czy warto brać z takim silnikiem czy raczej nie, czy jest to taki nie wypał jak silnik 1,4 w fiacie.
czekam na wasze opinie...
Ja na swoje 1.4 nie narzekam, tu w Alfie ma 103 km, w Fiacie było mniej. Jak się dba, regularnie wymienia olej i nie zwleka z wymianą rozrządu to nie ma problemu.
Ale teraz jakbym miał brać 146 to 1.8 albo 2.0 lub JTD.
1.4 wystarczy na jazdę max w 2 osoby jak się 4 wpakują plus bagaż to zaczyna trochę brakować mocy.
Spalanie w miescie 9 - 10 litrów przy jeździe bez szaleństwa. W trasie można zejść do 6,5 - 7 przy jeździe ze stałą 90 km/h ale nie wytrzymasz tak długo. Ogólnie 1.4 nie jest drogie w serwisowaniu, przynajmniej w moim odczuciu ale ja mam go od nowości.
Silnik 1.4 w alfie po 1997 oparty jest na technologi twin spark (2 świece na 1 cylinder - to daje 103 KM). Silnik 1.4 w Fiacie jest zupełnie inny. Silniki TS produkowane są po dziś dzień więc nie jest to w związku z tym niewypał bo koncern z tego by się wycofał. Ja osobiście polecam!!! P.S. Popsuć może się nawet najlepszy Mercedes - tutaj przynajmniej masz frajdę z jazdy
To rozumiem Lesiu!! TO mi sie podobaWyleczony z Alfy. Czas na ... :-)
Jeszcze jedna szansa dla Alfy :-))
A co do Twojej wypowiedzi Lesiu to mi Alfa z 3 osobami + reszta auta bagazu (jechalismy do Anglii) dala rade jechac 180 po autobanie i z gorki wiec uwazam ze nie jest zle160 spokojnie ciagnie z takim kompletem. Teraz testowalem spalanie 110-120km/h i wychodzi okolo 7l. Bylem zaskoczony.
Autorze, ogolnie to masz niskie oplaty za ten silnik bo tylko 1.4 przy relatywnie wysokiej mocey 103km. Jesli trafisz zadbany egzemplarz to cieszysz sie jazda. Jesli trafisz na mine to dokladasz druga wartosc auta.. Jak to mowia GG no re..
dzięki panowie za pomoc.
mam nadzięję że trafię na jakiś zadbany samochodzik i będę zadowolony.
Jeżdże co prawda 145, ale nie wydaje mi się żeby była jakaś kolosalna różnica. Auto sprawnie porusza się z 2-3 osobami na pokładzie, przy większym obciążeniu, tak jak pisano wcześniej, brakuje mocy.
Jeżeli mogę poradzić, polecam zakup modelu z silnikiem 1.6, poziom spalania właściwie się nie zmienia, ale te kilkanaście koni więcej robi już różnicę.
PabloGarage Group
www.pablogarage.pl
Mechanika / Renowacja powłoki lakierniczej / Flokowanie
facebook.com/flokujemy
Właśnie to chciałem napisać.Napisał adk
Różnicy w spalaniu nie ma, a nawet w porównaniu z kolegami z 1.4 wydaje się że 1.6 wypada korzystniej.
Do tego zawsze to prawie 20 kucy więcej i takie autko naprawde zupełnie przyzwoicie jeździ. GTA z tego nie zrobisz, ale jak przytrzymasz na wyższych obrotach to można poczuć troche emocji 8)
na jakiej podstawie piszesz ze 1,4 12V to nie wypal??to kompletna BZDURA!!! co do T.Sparka to praktycznie wszystkie wersje pojemnosciowe sa b.podobnie zbudowane.jesli nie zajechany i prawidlowo eksploatowany nie jest awaryjny i jest trwaly.Napisał kostus26
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Ja mam na sprzedaż http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6831942 można przyjechać przejechać się i ocenić
Ja osobiście Ci polecam, spawdz tylko w jakim jest stanie![]()