Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: [156] Pytanie o czujnik tem pluny i o wiatrak

selius
    Gość

Domyślnie [156] Pytanie o czujnik tem pluny i o wiatrak

Czesc mam pytanie w sprawie czujnika tem plynu chlodzacego. Zaraz po odpaleniu wlacza mi sie wiatrak dodam ze klima wylaczona i w tedy zapala mi sie kontrolka wtryskow. Dodam ze mam chyba walniety termostat bo trzyma mi 70 stopni w trasie, a w miescie dochodzi do 90. Zauwazylem tez ze nie raz zalacza mi sie wiatrak przy tych 70 stopniach, nie raz chodzi bardzo dlugo, a nie raz pochodzi nawet 5 s i sie wylacza... Ktory czujnik odpowiada za wlaczanie wiatraka? W wiekszosci samochodow jest na chlodnicy termowlacznik, u nas w AR slyszalem ze ten czujnik znajduje sie na termostacie czy to prawda?

Mam jeszcze drugie pytanie odnoscie klimy. Nie raz sama mi sie wlacza. Slyszalem cos o programowaniu klimy ale nie wiem dokladnie o co w tym chodzi...

Za odp z gory dzieki

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

Tak, czujnik wkręcony jest w termostat, a co do klimy:

Seryjnie klimatyzacja automatyczna w wersji nadwoziowej 1997 ustawiona jest na pracę automatyczną (włącza się wraz z uruchomieniem samochodu). Nie jest to rozwiązanie zbyt wygodne. Istnieje możliwość zmiany trybu pracy tak, by domyślnie klimatyzacja przyjmowała ustawienia, jakie miała przed poprzednim wyłączeniem zapłonu. W tym celu należy:

ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
    ustaw pokrętło temperatury na max;
    ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
    ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
    ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
    pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
    przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.

Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji.

DDEvil
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotr_alex
    Seryjnie klimatyzacja automatyczna w wersji nadwoziowej 1997 ustawiona jest na pracę automatyczną (włącza się wraz z uruchomieniem samochodu). Nie jest to rozwiązanie zbyt wygodne. Istnieje możliwość zmiany trybu pracy tak, by domyślnie klimatyzacja przyjmowała ustawienia, jakie miała przed poprzednim wyłączeniem zapłonu. W tym celu należy:

ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
    ustaw pokrętło temperatury na max;
    ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
    ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
    ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
    pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
    przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.

Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji.
    Orientujesz sie moze czy w rocznikach 2003 yez jest taka mozliwosc bo mnie to troche drazni ze mi sie automatycznie odrazu klimatyzacja zalcza

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

W rocznikach 2003 nie ma takiej możliwości, za to jak wyłączysz auto z wyłączoną klima to po ponownym odpaleniu układ pamięta wszystkie ustawienia sprzed wyłączenia
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

DDEvil
    Gość

Domyślnie

no wlasnie i tu jest problem bo jezeli ja wylacze sprezarke to gasnie mi tylko ta dioda po prawej stronie napisu auto i jezeli ja wylacze silnik i nastepnie go odpale to po jakichs 3 -5 sekundach sprezarka zas mi sie zalacza nie wiedziec czemu jak narazie proboje sie doczytac w instrukcji co jeszcze tam by trzeba bylo zrobic ale jak masz to obcykane to mozesz mnie oswiecic bede wdzieczny

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Na chwilę po uruchomieniu włącza się odraszanie szyb, a później przechodzi do trybu jaki był ustawiony przed poprzednim wyłączeniem silnika
    AR156 1.6TS 2000

selius
    Gość

Domyślnie

W sprawie klimy to odkrylem ze wlacza sie dopiero w tedy gdy pokretlo regulacji ciepla bedzie ustawione na zimne i zgasze samochod, odpalam klima wlaczona, jesli jednak zgasze samochod i bedzie ustawione cieple powietrze klime musze wlaczyc recznie...

A co do mojego drugiego pytania czy to chodzi o ten czujnik na termostacie? Czy jest jeszcze jakis na chlodnicy ktory wlacza wiatraki?

DDEvil
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Na chwilę po uruchomieniu włącza się odraszanie szyb, a później przechodzi do trybu jaki był ustawiony przed poprzednim wyłączeniem silnika
    no wlasnie wydaje mi sie ze nie do konca bo jak uruchomie silnik to mam temperature, nawiew i moc wentylatora ustawione na takie jak przed zgaszeniem silnika tylko tyle ze mi sie klima zalacza i tak juz zostaje nie wylacza mi sie spowrotem, co mnie trosazke drazni zwlaszcza ze w instrukcji pisze ze nie wolno niby zalaczac sprezarki przy temperaturze powietrza ponizej 2 stopnie ;//
    No nic bedzie trzeba to akos rozpracowac.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Wolno załączać tylko ona sama się wyłączy
    AR156 1.6TS 2000

selius
    Gość

Domyślnie

Dzisiaj wymienialem filtr powietrza i czyscilem przepustnice. Przy okazji (jak mialem zdjeta rure od powietrza) zjadlem wtyczke od tego czujnika na termostacie i ja troche przeczyscilem bo byla zasniedziala. Zalozylem ja spowrotem i przejechalem sie, zauwazylem ze temperatura silnika wogole mi nie rosla... Wiatrak nie chodzil przy starcie silnika ale w czasie jazdy juz sie wlaczyl, wiec pomyslalem pewnie chodzi caly czas i dlatego sie wogole nie grzeje, zatrzymalem sie, wylaczylem zaplon i poruszalem ta wtyczka od tego czujnika, wlaczam zaplon patrze i tem silnika 70 stopni... Wie ktos w 100 % czy ten czujnik ma cos wspolnego z wiatrakiem? Bo mi sie wydaje ze jest to czujnik ktory pokazuje tem silnika w kabinie na zegarach... Marchewa ma cos z tym wspolnego bo jak odpalam samochod zimny i chodza wiatraki to i swieci sie kontrolka, jesli wiatrak nie chodzi to i kontrolka sie nie swieci. Zauwazylem tez ze nie raz wlacza sie np na torach lub jakis wiekszych pagorkach tak jakby cos nie laczylo... Jestem przekonany ze ma to cos wspolnego wlasnie z wiatrakiem i za mala tem silnika tylko w czym szukac przyczyny?

Tak na marginesie czego to moze byc wina ze obroty mi sie zawieszaja na 2 tys obrotow? Patrzylem rure od przeplywomierza i jest cala nie jest nigdzie popekana itd, jak pisalem wyzej przepustnice wyczyscilem oprocz krokowca bo do niego jest starszny dostep i nie umiem go odkrecic...