Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: wymiana radia orginalnego na inne

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 147 t-spak 1,6l 16V ECO 77Kw-105Km

Domyślnie wymiana radia orginalnego na inne

dzien dobry.wiem ze wiele juz bylo na ten temat ale akurat nie do mojego radia a nie jestem elektronikiem i nie znam angieskiego.kupilem radio Marschal ME-2472 DVD/VCD/CD/MP3.podlaczylem kostke orginalnie ale nie pokazuje nic na wyswietlaczu i dziala tylko przy wlaczonym kluczyku.nie chce cos spalic moze mi ktos pomoze.wg kolejnosci jak w alfie kostka ma wejscia NOWE RADIO 1-Parking Brake 2-NC 3-REVERSE GEAR 4-Bateria 5 anrena power 6-ILL 7-IGNITION KEY 8-Ground .Kostka w mojej alfie ma wg.kolorow kabli odpowiednio 1-cerwono czarny 2-czarny 3-szary 4-pusty 5-bialy 6-w org.radiu jest wtyk ale nie podlaczony w kostce 7-rozowo czarny 8-w radiu pusty w kostce niebiesko zielony.wiem ze nie bede mial sterowania przy kierownicy ale pozniej pomysle o przejsciowce jak skojarze jakiej firmy jest ten Marshal.dziekuje za pomoc bez wzgledu efektu!

Użytkownik Rowerzysta Avatar esdablju
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    rodzinne kombi na ropę ;)

Domyślnie

w kostce zasilającej radio (kable: czerwony, czarny, żółty) ucinasz żółty i łączysz z czerwonym. Spowoduje to podpięcie zasilania stałego + a nie tylko po stacyjce. Będzie wtedy grało radio niezależnie od tego czy masz kluczyk w stacyjce czy nie

a tu opis

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

tak tylko na zdjeciu jest pin-1,2,3 pusty a ja mam wlasnie je urzywane 1-czerwono-szary(CAN-B) 2-czarny(BOOSTER IN+) 3-szary(CAN_A) 4-mam pusty 5-bialy(to wiem antena) 6-w radiu jest pin ale nie ma kabla 7-rozowo bialy(UB) 8 w radiu nie ma pina ale jest niebiesko-zielony kabel(strzalka w gore )najgorze ze nie wiem co znacza ojkreslenia w nowym radiu nie znam angielskiego 1-Parking Brake 2-NC 3-REVERSE GEAR 4-Bateria 5 anrena power 6-ILL 7-IGNITION KEY 8-Ground i nie wiem co do czego.w orginalnym radiu gralo i tok i tak to znaczy z kluczykiem i na postoju po paru minutach samo sie wylaczalo.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

Stare radio grało bo ma logikę zapłonu, a twoje nowe może jej nie mieć. Co do Kabli to:
    1 - Parking Brake -> Sygnał zaciągniętego hamulca postojowego
    2 - NC -> Not Connected -> nie podłaczone
    3 - Reverse Gear -> sygnał biegu wstecznego
    4 - Bateria -> Zasilanie +12V permanentne
    5 - Antena Power -> sterowanie automatycznie wysuwaną anteną
    6 - ILL -> Zmiana jasności podświetlenia radia po włączeniu świateł samochodu
    7 - Ignition Key -> zasilanie +12v przerywane włącznikiem zapłonu (po stacyjce)
    8 - Ground -> Masa

Pozdrawiam

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Diodak!dziekuje serdecznieczyli pozycja od 1-3 nie interesuje mnie w nowym radiu ale mam ciekawostke w orginalnym radiu w alfie.w radiu Nr.8 jast masa u mnie w radiu nie ma pina ale w kostce jast kabelek niebiesko zielony czyli nie podlaczony przypuszczam ze to podswietlenie radia wylaczone natomiast w radiu pin NR 6 jest a we wtyczce nie ma kabelka.napiecie mam miedzy 2-czarny i 1-czerwono-czarny(stale) natomiast miedzy pin 2-czarny i 7-rozowo-czarny (stacyjka) zostaje pin NR 3-szary do czego on jest?wynika z tego ze masa jest czarny a ten szary!w roznych opisach tych samych kostek jast cos innego wg.twojego rysunku u mnie NR1-CAN B 2_BOOSTER in+ 3-CAN A 4-PUSTY 5-ANTENA 6-pisalem wyzej 7-UB 8-pisalem wyzej.nie wiem co to sa te CAN-A i B , BOOSTER i UB.mam jeszcze jedno pytanie .pod jaka firme podchodzi ten Marshal bo chce dokupic przerjsciowke z podlaczeniem pod pilota pod kierownice ale jast ich wiele i musze znac marke radia.moje orginalne to Blaupunkt

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

Pin 8 musi być podłaczony (masa aurat w tych wtyczkach jest ustandaryzowana). Zwróc uwagę, czy dobrze patrzysz na wtyczkę (nie jest zaznaczone czy schemat jest od strony połaczenia czy od strony przewodów).
    CAN_A i CAN_B to magistrala po której komunikują się sterowniki w aucie. W oryginalnym radiu służy ona do automatycznej regulacji głośności wraz ze zmianą prędkości i pewnie do kilku innych rzeczy. Natomiast UB wygląda na to, że to nic innego jak permanentne +12V. Prawdopodobnie jesli nie podłaczysz do radia sygału z czujnika hamula ręcznego nie będzie możliwości oglądania filmów.
    W razie czego miernik w dłoń i wystarczy zmierzyć gdzie jest napięcie a gdzie jest masa.

Co do pilota to nie widzę w tym radiu opcji podłączenia dodatkowych przycisków na kierownicy! Jest tylko pilot IR.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	adapter.jpg
Wyświetleń:	352
Rozmiar:	4.2 KB
ID:	97211dzieki jeszcze raz za pomoc.tak wlasnie zroibilem jak radziles.dwa + do siebie masa a reszte odlaczylemniby tam gdzie mialo byc podswietlenie wywalilo mi bezpieka wiec tez odlaczylem.anteny nie mam chowane.UB zgadza sie to stale 12V.dzieki za inormacje o tym hamulcu recznym wlasnie sie dziwilem dlaczego nie mam obrazu tzn.przez chwile a pozniej wyswietlala sie po angielsku jakas informacja glos jednak jest.gdzies wyciagne 12V i podlacze na stale bo ja i tak nie ogladam podczas jazdy a wideo chce dla tylnich pasazerow.odnosnie sterowania z kierownicy ja mam wbudowane orginalnie i mozna kupic taki adapter do marki auta i typu radia podobno dziala.nie znam jednak na jakiej marce radia Oni bazuja!wyglada jak na zdjeciu.oczywiscie to nie do mojego ale podobne.raz jeszcze dziekuje za fachowa porade i jak nic innego nie wyskoczy to do uslyszenia!dziekuje!!!!!!!!!!!!!!!

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Nazwa:	Adapter-Lenkradfernbedienung-Alfa-147-GT-156-Becker.jpg
Wyświetleń:	541
Rozmiar:	22.8 KB
ID:	97423Diodak!Dziekuje za FACHOWA pomoc i znawstwo tematu.radio podlaczylem i dziala.uzylem tylko szeregowo-12V stale i pod stacyjke a do masy podlaczylem reczny z radia!reszty nie potrzebuje.dziwne ze jest w orginalnym radiu jest kabelek-podswietlenia w radiu tez jjest a nie dziala.ale to pikus.to zdjecie na gorze bylo tylko przykladem bo wiem ze to nie do Alfy i domyslam sie ze pilot IR to taki ktory sobie sam zamontuje do kierownicy.teraz zamieszczam taki do Alfy ale to jest do radia PIONIER(zdjecie jast pod radio pionier do Alfy) a ja w dalszym ciagu nie wiem jakiej marki jest ten MARSHAL.Chyle czola-czyli dziekuje za pomoc!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

Chodziło mi o to że razem z radiem dostałeś (a przynajmniej powinieneś) pilot bezprzewodowy (IR), a w tym radiu nie ma wyprowadzenia na interfejs przewodowy tak jak w oryginalnym. Zostaje więc jakieś cudo, które pozwoli na bezprzewodową komunikację klawiszy z kierownicy z radiem (prawdopodobnie w podczerwieni jak w zwyłym pilocie do telewizora).

Pozdrawiam

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

tak-mam bezprzewodowego pilota ale to ustrojstwo na zdjeciu wyzej daje podobno mozliwosc sterowania z kierownicy.nie znam sie na tym.ma jednak to 3-cie weiscie pod kierownice.jak przejde na PC.przesle tobie zdjecia i podlaczenia i radia!mam do niego jeszcze antene do TV ale slyszalem ze tylko 2-3 programy bede mogl odbierac tzn:ard,zdf.i cos tam bo mieszkam w niemczech wiec chyba z niej zrezygnuje!

- - - Updated - - -

Nazwa:	Schemat polaczenia radia Marschal.jpg
Wyświetleń:	313
Rozmiar:	74.8 KB
ID:	97470

- - - Updated - - -

Nazwa:	Piny w Alfie147 radio Blaupunkt.jpg
Wyświetleń:	580
Rozmiar:	92.2 KB
ID:	97471to jest podlaczenie orginalne

- - - Updated - - -

Nazwa:	Tyl radia Marshal.jpg
Wyświetleń:	227
Rozmiar:	89.0 KB
ID:	97473to jest tyl nowego radia

- - - Updated - - -

Nazwa:	Wydlad radia Marschal.jpg
Wyświetleń:	240
Rozmiar:	63.1 KB
ID:	97474wyglad z przodu

- - - Updated - - -

Nazwa:	Schemat polaczenia Radia Alfa Romeo.jpg
Wyświetleń:	279
Rozmiar:	135.1 KB
ID:	97475schemat podlaczenia radia orginalnego blaupunkt ta dolna waska kostka jest aktywna tylko srodek.boki so nie polaczone

- - - Updated - - -

Nazwa:	Parametry anteny.jpg
Wyświetleń:	166
Rozmiar:	55.2 KB
ID:	97476Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Antena TV do Marschal.jpg
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	69.2 KB
ID:	97477a to jest TV-antena do tego radia i jej parametry.

- - - Updated - - -

Nazwa:	Adapter-Lenkradfernbedienung-Alfa-147-GT-156-Becker.jpg
Wyświetleń:	182
Rozmiar:	22.8 KB
ID:	97479a to jest ten adapter do alfy do radia nie orginalnego ze sterowaniem podobno z kierownicy ale pod radio pionier z tego co pamietam.nie wiem jakie dobrac do Marshala